NIZOZEMSKA - FRANCUSKA 2:0 Prvak razbijen u Rotterdamu, panenka Depaya

Foto: Getty Images / Guliver Image

NIZOZEMSKA se vratila! Preporođena momčad Ronalda Koemana više nego zasluženo srušila je svjetskog prvaka Francusku s 2:0 u petom kolu Lige nacija, čime je ostala u igri za prvo mjesto. O tome će Nizozemci odlučivati 19. studenog u Gelsenkkirhenu protiv Njemačke, koja je večeras ispala iz Liga A natjecanja.

>>> Njemačka ispala u drugi razred Lige nacija

Ako Van Dijk, Depay i društvo budu slavili na Ventils Areni osvojit će prvo mjesto skupine A, osigurati doigravanje za naslov prvaka i eventualni plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine.

Nakon velike pobjede (3:0) nad Nijemcima, fantastična Nizozemska nastavila je u sjajnom ritmu te bacila na koljena neprepoznatljive Tricolore u Rotterdamu. Hugo Lloris sjajnim intervencijama spašavao je goste totalnog potopa na stadionu Feyenoorda, ali ništa nije mogao učiniti u 44. minuti kada je utakmica i riješena. 

Nakon ubačaja s lijeve strane N'Zonzi je prebacio glavom a lopta preletjela loše postavljenog Kimpembea, nakon čega je Lloris sjajno obranio udarac Babela na drugoj vratnici, ali se ona odbila do Wijnalduma koji je zakucao u mrežu za eksploziju oduševljena na tribinama.

Očekivala se reakcija ekipe Didiera Deschampsa u drugom dijelu, ali od toga nije bilo ništa. Naprotiv. Mogao je domaćin zabiti još barem jedan gol da nije bilo raspoloženog Llorisa na golu, koji je redom skidao udarce Wijnalduma (zicer u drugoj minuti), Van Dijka, Depaya (iz slobodnog udarca), Dumfries, De Jonga... 

Imali su Nizozemci u pojedinim trenucima i nestvarnih 77 posto posjeda lopte, a dvoboj su završili sa 19 udaraca na gol (12 u okvir), osam kornera, a Lloris završio meč sa čak 10 obrana. No, uzalud jer je Sissoko u sudačkoj nadoknadi naivno i nespretno srušio De Jonga u šesnaestercu, engleski sudac Taylor pokazao na bijelu točku, a Depay majstorskom panenkom svladao Llorisa za konačnih 2:0 i stavio točku na i nevjerojatne večeri. 

Zanimljivo, Nizozemska je srušila Tricolore prvi put nakon 10 godina i prekinula niz od pet uzastopnih poraza, ali i prekinula sjajnu seriju prvaka od 14 mečeva bez poraza u natjecateljskim susretima.

Sada ih čeka gostovanje otpisanoj Njemačkoj, gdje im samo igra pobjeda, pa će Francuzi sigurno uz TV ekrane navijati za sastav Joachima Löwa da makar stigne do boda koji bi ih pogurao do doigravanja Lige nacija. 

Pročitajte više