BUNDESLIGA

Njemački časopis bojkotira Olmov Leipzig kod Bayerna: "To nije normalan klub"

Foto: EPA/Screenshot

NJEMAČKI nogometni časopis 11Freunde odlučio je bojkotirati današnji derbi Bundeslige između Bayerna i RB Leipziga u 21. kolu Bundeslige (18 sati).

Razlog leži u novom klubu Danija Olma RB Leipzigu.

"RB Leipzig nije normalan klub. Čak i kad se čini da su to mnogi zaboravili", stoji u tekstu pod naslovom "Aplauz" u kojem je slika trenera Juliana Nagelsmanna.

Kritizirali su i samo izvještavanje drugih njemačkih medija o toj utakmici koji, po njihovom mišljenju, normaliziraju situaciju. Inače, Bayern nakon 20 kola ima 42 boda, a gost je bod iza njih.

Zašto u Njemačkoj ne vole Leipzig?

Leipzig je u Njemačkoj (osim istočnog dijela odakle dolazi) daleko od popularnog kluba. Naime, kod Nijemaca je model "navijačkih klubova" vrlo bitna stvar koja je utkana u zakonu. Međutim, Leipzig je jedini privatni klub u Bundesligi i njegov vlasnik, firma Red Bull GmbH, uspio je klub dovesti do vrha zaobilazeći zakone.

Klubom, dakle, upravlja austrijska tvrtka Red Bull, koja upravlja s još nekoliko klubova (najpoznatiji je Red Bull Salzburg), a osnovan je 2009. godine.

U njemačkoj pravilo 50+1 jamči članovima većinsku kontrolu, no kod Leipziga je drugačije. Godišnja članarina u drugim klubovima je između 30 i 60 eura, ali u Leipzigu ona iznosi oko tisuću eura.

Članovi su uglavnom radnici ili suradnici Red Bulla. Sve i da navijači odluče platiti tih tisuću eura, klub ih ima pravo odbiti bez ikakvog razloga.

Navijači RB Leipzig vide kao simbol pobjede novca nad tradicijom i nazivaju ga plastičnim klubom. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više