NLB liga: Hrvatska četvorka želi prekinuti dominaciju Partizana



TIJEKOM vikenda počinje deveto izdanje košarkaške NLB lige, u kojoj će naslov prvaka braniti beogradski Partizan. Većina momčadi tijekom ljeta napravila je bitne izmjene kadra, tako da je teško tražiti favorite za osvajanje natjecanja. Hrvatski predstavnici u natjecanju bit će Cibona, Zadar, Zagreb i Cedevita.

Košarkaši Cibone u novu NLB sezonu ne kreću u najboljem raspoloženju, budući da igrači već mjesecima ne dobivaju plaće. Svi koji su tražili zaštitu ugovora kod HKS-a povukli su svoje zahtjeve, pa Cibona neće biti kažnjena zabranom uvrštavanja novih igrača u momčad. Tako će se protiv Širokog u prvom kolu zagrebačkoj publici predstaviti Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Dalibor Bagarić, Jamont Gordon i Antonio Graves. Trener Velimir Perasović u sjeni financijskih problema za regionalno natjecanje priprema jednu pomlađenu momčad.

"U kadru imamo puno mladih igrača koji bi kroz sezonu trebali razviti potencijal. Očekujem da će biti oscilacija, no vjerujem da ćemo se dizati kako mladim igračima bude raslo samopouzdanje. Biti će vrlo važno da od početka ostvarujemo dobre rezultate", napominje trener Velimir Perasović.

"Mogu reći da je to momčad koja obećava i koja će se igrom sigurno svidjeti publici", dodao je Peras, pa izdvojio dva igrača, Jamonta Gordona i Bojana Bogdanovića.

"Gordon me se dojmio, igrao je bolje nego što sam očekivao u ovoj fazi. S obzirom na to da ima 22 godine odlično se uklopio. Tu je i Bogdanović, kojem je ovo praktički prva seniorska sezona. I on je pokazao više nego što smo zasad očekivali, a potvrdio se i kao veliki radnik".



Košarkaši Zadra također u sezonu kreću s podosta izmijenjenim sastavom. Otišli su Juby Johnson, Todor Gečevski, a trener Zmago Sagadin puno očekuje od mladih igrača. Osim američkih pojačanja Micaha Downsa i Trenta Plaisteda, u momčadi će novost biti mladi igrači Škifić, Popović, Batur. Slovenski strateg puno očekuje od starosjedioca Roka Stipčevića, Damira Rančića, Vladimera Boise. Zadar je prvi počeo s pripremama, u pogonu su već dva mjeseca, te u Zadru vjeruju da su zbog toga u prednosti. O snazi momčadi puno će pokazati prva utakmica protiv Olimpije.

"Imaju sjajnu momčad punu kvalitete i iskustva. Vjerujem da će se boriti za vrh lige, te da će u Euroligi također ostaviti trag. Mi ćemo dati sve od sebe, a od navijača očekujem da bude naš prvi igrač", rekao je pred početak NLB lige Rok Stipčević.

Najveće osvježenje biti će Cedevita, kojoj je to prva sezona u NLB ligi. Dobro su se pripremili za sezonu, doveli veliko pojačanje u liku Andrije Žižića, a stigli su i Damjan Rudež i Ivan Opačak. Garancija je to da Cedevita nikom neće bit lak zalogaj, a u klubu očekuju lijepu igru i kvalitetnu sezonu. Trener Slobodan Subotić u momčad j dobro uklopio Amerikance Thomasa Mobleya i Jermainea Andersona, te u Sutinskim vrelima najavljuju iskorak.

Partizan oslabljen, dobar posao Olimpije

Partizan posljednjih godina dominira regionalnom NLB ligom, osvojili su posljednja tri izdanja tog natjecanja. No ove sezone trener Duško Vujošević neće moći računati na kostur trofejne momčadi, budući da su klub napustili Novica Veličković, Milenko Tepić, Uroš Tripković. Nema više ni pouzdanog Stephanea Lasmea, a pred sam početak sezone zbog nediscipline su otkazali playu Miltu Palaciju. Velik j problem i to što se netom nakon povratka morao umiroviti Dejan Milojević. U Partizanu kao da su se zadovoljili uspjesima iz prošlih sezona, te kreću stvarati novu pobjedničku generaciju. Od novih igrača tu su Aleksandar Mitrović, Stefan Sinovec, Aleksandar Marić i povratnik iz Panathinaikosa Dušan Kecman.

Vodstvo Olimpije iz Ljubljane kao da je vidjelo priliku da se ove sezone može napraviti nešto veliko, te su okupili snažnu momčad i u euroligaškim okvirima. Nakon devet sezona vratio se bek Sani Bečirovič, a na vanjskim pozicijama stigli su još Dušan Đorđević i Pavel Kikowski. Zmajčeki su se kvalitetno pojačali i na centarskim pozicijama, iz posrnulog Fortituda došao je Uroš Slokar, iz Fenerbahčea su doveli sv boljeg Gašpera Vidmara, a iz Bosne Nemanju Aleksandrova. Novi igrači na krilnim pozicijama su Edin Bavčić i Matt Walsh. Trener Jure Zdovc ove sezone ima velika očekivanja, a sudeći po kadru nikome ove sezone protiv Olimpije neće biti lako.

Prošlogodišnji finalist NLB lige Hemofarm ostao je bez nekoliko bitnih igrača. Otišli su Vladan Vukosavljević, Nebojša Joksimović, Boris Savović, te ostaje za vidjeti kako će Hemofarm krenuti u sezonu s novim licima. Najveće pojačanje je Amerikanac Jarod Stevenson, a osim njega stigli su mladi igrači Marko Šutalo i Raško Katić. Teško da će ponoviti prošlu sezonu, no budući da su ostali igrači dugo na okupu, niti Hemofarm nikom neće biti lak protivnik. Osim njih ozbiljno treba računati na FMP, te Crvenu Zvezdu.

Pročitajte više