REGIJA

Nogometni savez BiH je danas trebao odlučiti o Prosinečkom, ali se predomislio

Foto: EPA-EFE

NAJAVLJENI sastanak čelnika Nogometnog saveza BiH i izbornika Roberta Prosinečkog, koji se trebao održati u četvrtak, a na kojemu se, prema pisanju tamošnjih medija, trebala donijeti odluka o njegovoj smjeni, nije održan. 

Kako piše sarajevski Dnevni Avaz, koji je rano u četvrtak čak i najavio odlazak Roberta Prosinečkoga pozivajući se na "pouzdane izvore u vrhu Nogometnoga saveza te zemlje",  zaključeno je da se u miru, nebitno hoće li to biti dan ili dva nakon utakmice, sjedne i analizira kompletna situacija.

List dodaje, uz ogradu da je ipak moguća neka dramatično negativna odluka po Prosinečkoga u večernjim satima u četvrtak, kako se prvo trebaju pronaći razlozi ogromnih oscilacija u pristupu na utakmicama.

Procedura smjene izbornika bosanskohercegovačke nogometne vrste je krajnje komplicirana. Nogometni savez te zemlje funkcionira na nacionalnom paritetu tako da primjerice članovi Predsjedništva hrvatske nacionalnosti i predstavnici Nogometnog saveza Republike Srpske mogu spriječiti smjenu Roberta Prosinečkog.

Popularni Žuti je u siječnju prošle godine imenovan za izbornika reprezentacije BiH i vrlo uspješno ju je vodio u Ligi nacija te je čak izborio i plasman u elitni razred, što je uzrokovalo pravu nogometnu euforiju u toj zemlji. 

Nevolje su nastale u kvalifikacijama za Euro 2020. godine. Neočekivani gostujući porazi od Finske i Armenije praktično su uništili sve šanse da BiH zauzme jedno od prva dva mjesta u skupini koja izravno vode na Euro,  pa je Prosinečki odmah nakon loše igre i poniženja u Erevanu podnio ostavku. Na nagovor čelnika Nogometnoga saveza, koji  nisu prihvatili ostavku, prihvatio je voditi momčad i u preostalim utakmicama pa  je sve do susreta u Ateni s Grčkom u utorak još bilo nekih izgleda za osvajanje drugoga mjesta. Porazom 1:2 u zadnjim trenucima susreta te su nade nestale.   

Reprezentacija BiH do kraja kvalifikacija mora odigrati još dva susreta, 15. studenoga dočekuje Italiju, a tri dana potom gostuje u Lihtenštajnu. Ipak, plasman na Euro može izboriti kroz dodatne kvalifikacije koje su izborene kroz Ligu nacija. No, prije toga u kvalifikacijskoj skupini mora osvojiti treće mjesto, za što imaju objektivne šanse.  

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više