KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020

Evo zašto će Prosinečki od Dalića tražiti pomoć za odlazak na Euro

Evo zašto će Prosinečki od Dalića tražiti pomoć za odlazak na Euro
Foto: EPA

USPRKOS potopu u kvalifikacijskoj skupini za Euro, Bosna i Hercegovina ipak može na EP idućeg ljeta. Put neće biti lagan, ali ipak je poznat i prolazan. I k tome izbornik BiH na njemu može računati na pomoć kolege s klupe Hrvatske. 

BiH je prokockala kvalifikacije za Euro, ali još uvijek ima veliki adut iz Lige nacija

Dva kola prije kraja kvalifikacija BiH ima pet bodova manje od Finske koja se može plasirati na Euro već u sljedećem kolu pobjedom protiv otpisanog Lihtenštajna. BiH može dalje samo teoretski jer su joj potrebne pobjede protiv Italije i Lihtenštajna te da Finska ne pobijedi Lihtenštajn i da izgubi od Grčke. Ali BiH je ranije osvojila skupinu Lige nacija i zahvaljujući tome ima osigurano mjesto u dodatnim kvalifikacijama za EP, kao i povlašten položaj u njima. 

Čekaju je njeni, ali i hrvatski dobri znanci

Pred kraj regularnog dijela kvalifikacija mogući protivnici u play-offu su joj Sjeverna Irska, Slovačka i Wales.  Zato što u baražu najbolje rangirana reprezentacija igra protiv najslabije, dok druga i treća čine drugi par, jasno je kakav put čeka BiH do Eura. Prvu od ovih reprezentacija pobijedila je u obje utakmice skupine Lige nacija prošle jeseni, a ako prođe Sjeverne Irce, u finalu doigravanja BiH bi igrala s pobjednikom para Wales - Slovačka, dakle s jednom od reprezentacija s kojima je Hrvatska u kvalifikacijskoj skupini za Euro.

Polufinale doigravanja igra na svom terenu

Dodatne kvalifikacije, dakle, igraju se poput turnira, final foura s polufinalom i finalom. BiH tu ima veliku prednost, izborenu osvajanjem skupine u Ligi nacija. Polufinale će 26. ožujka igrati na svom terenu, dok će domaćin finala, koje se igra 31. ožujka, biti određen ždrijebom. Dodatne kvalifikacije reprezentacije igraju raspoređene u jakosne skupine u kojima su igrale Lige nacija. Ždrijeb play-offa je 22. studenog.

Trenutno su sudionici doigravanja za Euro:

Liga A: Švicarska, Island, Bugarska/Izrael/Rumunjska*
Liga B: Bosna i Hercegovina, Wales, Slovačka, Sjeverna Irska
Liga C: Škotska, Norveška, Srbija, Bugarska/Izrael/Rumunjska*
Liga D: Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija

* UEFA je objavila da će dodatni ždrijeb odlučiti koje dvije reprezentacije od Bugarske, Izraela i Rumunjske će u doigravanje Lige A, a koja u dodatne kvalifikacije Lige C. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara