"NOVCEM SE HVALE BUDALE I DJECA" Cro Cop objavio dugačak popis koji je "zaradio" u karijeri

Foto: Getty Images / Guliver image 

"ČUJEM komentare da mi nije dosta love i slično. Zašto nekoga zanima kad je meni dosta love? Ja nikome ne virim u novčanik. Ponavljam da radim ono što volim, a najviše volim upravo pripreme, naše treninge, druženja, zafrkancije. To su nezaboravne uspomene i dok budem živ, nedostajat će mi."

To nam je Mirko Filipović kazao u intervjuu prije puta za Japan i povratka u ring nakon godinu dana, na početku svoje oproštajne turneje. Često je primoran odgovarati na komentare o svojoj zaradi, a to ga na trenutke troši više od "luđačkog" treninga.

Do Japana je letio cijeli dan, za minutu borbe, koliko mu je trebalo da nokautira protivnika. Neimenovani "specijalizirani portali" objavili su da je tu jednu minutu naplatio 350 tisuća dolara. I priča je opet krenula.

"Smatram da su financijski prihodi privatna stvar svakog pojedinca koji kruh zarađuje na slobodnom tržištu, a ne na državnom proračunu, ali razumijem interes novinara za tu temu jer je zanimljiva i intrigantna. Ipak, nagađanja i pretpostavke rekla-kazala ne bi trebale biti tema ozbiljnog novinarstva. Što je, tu je. Moj program za 2018. godinu je samo opušteno bez nerviranja, pa neka pišu što žele i što ih raduje", rekao nam je danas Filipović.

Jesi li ikada razmišljao da objaviš koliko si zaradio u karijeri? U pojedinim sportovima to funkcionira i nitko ništa ne pita.

"Pa ne, to je moja stvar. Novcem se hvale samo djeca i budale, a ja nisam ni jedno niti drugo. Bio bi to i dugačak popis, jer pod ‘ukupnu zaradu’, za razliku od ostalih koji tu podrazumijevaju isključivo novac, ja ubrajam i sve zarađene bolove, operacije, šavove i ozljede koje sam također ‘zaradio’. Naravno, to nikoga ne zanima, bitan je samo novac."

Kad smo kod "zarade", kako šaka? Ozlijedio si se od siline udaranja, problem su bandaže i pravila.

"Šaka je već puno bolje i za par dana će biti OK. Da, čudan pravilnik o bandažiranju nikako ne ide na ruku borcima. Bandaže su toliko tanke da je šansa za ozljedu velika. Zašto je to tako? Tko bi znao, kao da će malo deblja bandaža koja štiti šaku značiti jači udarac... Naravno da neće, ali pravila su jednostavno takva. S jedne strane inzistiraju na takvim trivijalnostima, dok je s druge strane normalno da borac dan prije borbe na vagi ima 77 kilograma, a idući dan prije borbe ima 90 kilograma. I to je prema pravilima!? Smatram da se nadležni autoriteti trebaju pozabaviti s tim, kada su im već puna usta zaštite boraca." 

Je li isplativije biti borac u UFC-u danas, kako se kreću zarade na turnirima u Japanu na kojima nastupaš?

"Cijena ovisi o popularnosti, čak više nego o kvaliteti borca. Donji prag u UFC-u je 10 tisuća dolara, a ide sve do tri milijuna, koliko zarađuje Conor McGregor. Je li isplativije boriti se za UFC? Opet ovisi. Iako je UFC najveća i najbolja organizacija i može sebi priuštiti cifre nepojmljive za druge organizacije, od ulaska u organizaciju do astronomskih zarada dug je i trnovit put. Svi borci koji žele zaraditi kroz borbe moraju sanjati i htjeti uspjeh i pobjede, a novac će sam doći uz to.

"Mladi borci na počecima se bore za par tisuća kuna, ponekad i besplatno, ali to je prirodni put. I ja sam neke od svojih najtežih borbi odradio potpuno besplatno, kao boksački reprezentativac. Borio sam se protiv svjetskih i europskih prvaka, osvajača medalja na Olimpijskim Igrama te kasnijim profesionalnim svjetskim prvacima. To je bilo nužno za stjecanje iskustva i čeličenje, bez toga nema uspjeha."

 

Pročitajte više