Novi Ćorlukin gazda: "Kršitelj ljudskih prava najgore vrste" i diktator koji je preživio dva atentata

THAKSINA SHINAWATRU, koji je u lipnju kupio većinski paket dionica Manchester Cityja za 130 milijuna eura je u rujnu prošle godine sa premijerske funkcije u Tajlandu svrgnula vojna hunta, a u njegovoj zemlju, u koju se ne želi vratiti, ga smatraju korumpiranim diktatorom i neprijateljem slobode tiska.

Shinawatra je prvi izabrani tajlandski premijer koji je izdržao do kraja mandata, a drugi, usprkos uvjerljivoj pobjedi nije uspio odraditi do kraja jer je njegov režim zbacila vojska dok je držao govor u sjedištu UN-a u New Yorku. Shinawatra je najblaže rečeno kontroverzna ličnost, a nekoliko puta bio meta atentata.

Amnesty International je više puta izražavao zabrinutost zbog njegove politike prema vjerskim manjinama i ljudskim pravima, a Human Rights Watch ga opisuje kao "kršitelja ljudskih prava najgore vrste" zbog mnogih ubojstava i pritiska na medije tijekom njegove vladavine.

Vijeće nacionalne sigurnosti, što je ime pod kojim je poznata vojna hunta koja ga je zbacila, je provela istragu kojom je utvrđeno kako je Shinawatra postao neobično bogat tijekom petogodišnje vladavine. Svi njegovi bankovni računi su zamrznuti, a od njega su zahtijevali da se vrati u zemlju i suoči sa optužbama za korupciju. Iako mu je njegov nasljednik Surayud Chulanont jamčio sigurnost, Shinawatra se boji povratka zbog mnogih prijetnji ubojstvom.

Prije šest godina je nakon preuzimanja premijerske funkcije na njega pokušan atentat fosfornom bombom u avionu u kojoj je izgorio cijeli avion dok je Shinawatra pistom prilazio zrakoplovu. Ostao je neozlijeđen, a u napadu je poginuo jedan član posade.

Nakon atentata se njegov represivni aparat obrušio na muslimane: u jesen 2004. je vojska ubila 84 muslimanska borca za ljudska prava koji su mirno protestirali u Tak Baiju, što je izazvalo ogorčenje međunarodne zajednice. Kao paravan za kršenja ljudskih prava često je koristio proglašenje izvanrednog stanja u provincijama koje mu nisu bile sklone.

U kolovozu 2006 je auto sa čak 67 kilograma TNT eksploziva zaustavljen blizu njegove kuće u Thonburiju, a količina razornog materijala, koji je trebao biti aktiviran daljinskim upravljačem, je bila dovoljan da raznese sve u radijusu od jednog kilometra

Nakon prevrata je otišao u London, a u egzilu živi u hotelu Dorchester.

City treća sreća nakon propalih pokušaja kupnje Fulhama i Liverpoola

Još dok je bio tajlandski premijer, Shinawatra je Mohamedu al Fayedu ponudio da mu proda Fulham što je ovaj odbio, nakon čega je također neuspješno pokušao kupiti Liverpool.

U svibnju ove godine engleski mediji su počeli pisati o njegovom pokušaju kupnje Manchester Cityja i planu da Claudia Ranierija dovede na mjesto trenera.

Ponudu od 81 milijun funti za 75 posto dionica je poslao 21. lipnja i ona je prihvaćena, a dva tjedna poslije je i kupio navedeni paket. Tako dionice kluba više nisu bile na burzi, a za trenera Cityja je doveo Svena Gorana Erikssona.

Vojna hunta je zamrznula imovinu bivšeg premijera u Tajlandu kratko prije nego što je ponuda prihvaćena. Thaksin je izjavio kako je već sa strane ostavio sredstva za kupnju kluba jer je već prije dobio dopuštenje britanske vlade za kupnju.

Foto: AFP

Pročitajte više