Novi problemi za vratare i napadače: Lopta za Euro bit će brža i nepredvidljivija od Jabulanija

NOGOMETNA lopta kojom će se igrati na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini idućeg ljeta bit će brža od svoje prethodnice, dobropoznatog i kritiziranog Jabulanija, potvrdili su iz Adidasa.

Herbert Hainer, šef njemačkog proizvođača sportske opreme, potvrdio je to u Moskvi:

"Napravit ćemo loptu koja će svakako biti brža i najmanje jednako nepredvidljiva kao što je bio Jabulani. Nema sumnje da ćemo iduće ljeto u Poljskoj i Ukrajini vidjeti puno lijepih golova", rekao je Hainer najavivši "revolucionaran razvoj" lopte kojoj se zasad ne zna ime.

Gotova će lopta, kao i njezino ime, biti predstavljena na ždrijebu skupina Europskog prvenstva koji će se u Kijevu održati trećeg prosinca ove godine.

Jabulani je izazvao mnoge kontroverzne reakcije uoči i tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici prošle godine zbog svoje čudne putanje, osobito među vratarima.

Hainer je, vrativši se u prošlost, priznao da su njegovi dizajneri pogriješili.

"Definitivno smo podcijenili faktor nadmorske visine u Južnoj Africi. Nakon Svjetskog prvenstva pritužbi gotovo da i nema. Tijekom cijele prošle sezone Lige prvaka nismo dobili niti jednu."

Na Jabulani su se tijekom i nakon SP-a javno požalili najbolji svjetski vratari Julio Cesar, Iker Casillas, Gianluigi Buffon te napadači Giampaolo Pazzini, Luis Fabiano, Cristiano Ronaldo...

NASA-ini znanstvenici dokazali da Jabulani "luduje"

Toliko osporavana Adidasova Jabulani lopta kojom se igraju utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva dobila je i znanstvene dokaze o svojim (ne)kvalitetama. Jabulani je kritizirala većina sudionika Mundijala na jugu Afrike, od Cristiana Ronalda do Fabija Capella.

Svoje mišljenje predsjedniku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppu Blatteru uputili su i neki bivši nogometaši poput Liverpoolovog napadača Craiga Johnsona koji je u pismu na dvanaest stranica Blatteru pokušao objasniti da će Jabulani "uništiti igru kakvu svi znamo".

Dokaze za to podastrijeli su i iz NASA-inog Istraživačkog centra uz pomoć nogometaša MLS lige. Test je dokazao da lopta pri brzini većoj od 70-ak kilometara na sat nema pravilnu putanju već "luduje" u letu skrećući na sve strane zbog strujanja zraka po šavovima.

Pročitajte više