Novinar uveo hrvatske reprezentativce u EU

SJAJNA vijest za hrvatske nogometaše, menadžere, a ponajviše prvoligaške klubove stigla je iz Francuske. Naime, ta je zemlja donijela odluku da svaki njihov klub uključujući i drugu ligu u svom sastavu može imati neograničen broj Hrvata, što bi značilo da se naše nogometaše više na smatra strancima izvan EU.

Kvote o strancima u EU koje su dosad bile na snazi prilikom transfera naših igrača u Francusku stvarale su velike probleme o kojima smo imali prilike slušati zbog povećane zainteresiranosti stranih klubova za našu nogometnu snagu.

Francuski nogometni savez tu je odluku donio nakon što je dopisnik Sportskih novosti Dragan Zubović, proučavajući famozno Majalino pravo, a kasnije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, uočio da naš Sporazum ima istu klauzulu o zabrani diskriminacije radnika kao i Poljski na kojem se Majalino pravo zapravo i temelji.

Podsjetimo, poljska košarkašica Lilia Majala je uz pomoć odvjetničkog ureda Legisport - Marseille napravila revoluciju u europskom sportu nakon što je dobila sudski spor protiv Francuskog košarkaškog saveza, koji u skladu s pravilima nije dozvolio da kao treća strankinja nastupa za Strasborug.

Vijest iz Francuske ipak neće donijeti bitne promjene svim hrvatskim igračima, već samo reprezentativcima jer će nogometaši bez ijednog nastupa za nacionalnu momčad u Francuskoj i dalje biti tretirani kao stranci izvan EU.

Iako će neki naši, posebice mladi igrači, od ove vijesti imati veliku korist, pitamo se kako je moguće da nitko iz francuskog ili našeg saveza nije prije reagirao i proučio zakon koji im dozvoljava da učine korak naprijed prema europskoj nogometnoj sceni.

Dok predsjednik HNS-a Vlatko Marković tvrdi kako je oduševljen, mi se bojimo da mu francuski skauti prilikom posjete hrvatskih travnjaka ipak malo ne pokvare dobro raspoloženje.

Pročitajte više