Obavezna doping kontrola za sve hrvatske olimpijce

IAKO je do danas, 283 dana prije početkaXXVIII. olimpijskih igara, samo 40 hrvatskih sportaša ispunilo olimpijsku normu uvjeren sam da će u Ateni nastupiti 90-ak hrvatskih sportaša, koliko ih je otprilike bilo u Atlanti i Sydneyu, izjavio je danas na prvom sastanku koordinatora nacionalnih sportskih saveza za OI u Ateni 2004. šef naše Misije Damir Šegota.

Po njegovim riječima izglede za ispunjenje norme imaju još brojni sportaša u pojedinačnim sportovima, kojima kvalifikacije traju praktički do početka igara, ali se znatno povećanje broja olimpijaca očekuje nakon eventualnog plasmana rukometašica, nogometaša i osmerca.

Za sve one sportaše koji ispune normu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) osigurati uvjete za pripremu i natjecanje, ali i opremmu, potrebnu vitaminizaciju i dodatnu zdravstvenu zaštitu.

Šegota je istaknuo da će hrvatski sportaši na olimpijskim igramanastupati u opremi ADIDAS i naglasio da su svi naši sportaši dužni u Olimpijskom selu, ceremonijalima proglašenja pobjednika i slobodnom vremenu nositi opremu firme s kojom je HOO potpisao ugovor.

Kako susportaši posebno osjetljivi na opremu u kojoj nastupaju HOO će sepobrinuti da im ista bude dostavljena na vrijeme i u dovoljnim količinama, a svakom pojedincu i ekipi ostavljeno je da sami izabere obuću u kojoj će nastupati.

Glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić posebno je upozorio na strogi sistem akreditacije i samo oni sportaši i prateće osobe koje do 28.travnja 2004. budu na predakreditacijskom popisu mogu računati da će 21. srpnja 2004. dobiti i akreditaciju za Atenu 2004.

Stoga je važno da sportski savezi dostave HOO-u široku listu svih potencijalnih sportaša i pratećeg osoblja, jer će samo sa te liste izbornici moći vršiti konačan odabir sportaša.

Predstavnici pojedinih saveza zatražili su i da se HOO na vrijeme pobrine za dodatnu količinu vitamina i sredstava za oporavak i to nesamo onih tvrtki s kojima HOO ima potpisane ugovore, nego onih čijepreparate trenutačno najviše koriste vrhunski sportaši u svijetu pa ikod nas.

Posebno je upozoreno da su se svi olimpijski kandidati dužni odazvati doping kontroli i to ne samo za vrijeme natjecanja već i tijekom priprema, te je naglašeno da će HOO, neovisno o doping testovima kojeće raditi međunarodni sportski savezi, sve hrvatske olimpijce jednomdo dva puta podvrći doping kontroli, a obveza je svih olimpijaca i daobave lječničke preglede u za to nadležnim i od Zdravstvene komisijeHOO-a odabranim medicinskim centrima u Hrvatskoj.

Pročitajte više