Obračun izbornika: Otto protiv Ćire

AKO STE pravi zaljubljenik u nogomet i reprezentaciju Hrvatske onda ćete se sigurno sjetiti 4. ožujka 1998.

Tada je na stadionu u Maksimiru pred oko 10,000 gledatelja odigrana utakmica između Hrvatske i reprezentacije koju su izabrali sportski novinari. Ta utakmica bila je nešto poput All-star utakmice.

Po novinama se pisalo kako je sa HNS-om dogovoreno da ta utakmica pređe u tradiciju i da  se igra jednom godišnje. HNS je govorio kako im je puno draže da Hrvatska "A" reprezentacija igra protiv "Novinara" odnosno u prijevodu Hrvatske "B" reprezentacije nego protiv neke Estonije ili Maroka.

Ali, na kraju se ispostavilo da je sve ostalo na jednoj utakmici, na 4. ožujku 1998. kada su "Novinari", koje je s klupe vodio tada najperspektivniji hrvatski trener Luka Bonačić, pobijedili Hrvatsku "A" reprezentaciju rezultatom 3:1.

Neki će vjerojatno primjetiti da je to bilo 1998. godine i da je poražena momčad upravo brončana momčad sa svjetskog prvenstva iz Francuske. A neki od igrača "Novinara" koji su se proslavili tog 4. ožujka bili su budući reprezentativci.

Dvostruki strijelac bio je Kozniku, na golu je bio Mrmić, obranom je upravljao čovjek koji je danas igrač Juventusa, Igor Tudor, a također su igrali Peternac i Mario Cvitanović. Upravo ta utakmica bila je odskočna daska prema reprezentaciji za dobar dio tih igrača.

2003. mogla bi biti godina u kojoj će se tradicija nastaviti novim susretom između Hrvatske "A" reprezentacije i "Novinara".

Kako je Hrvatska odustala od nastupa na Carlsberg kupu u Hong Kongu i jedini pravi nastup prije nastavka kvalifikacija za Euro 2004 imat će na Trofeju Marjan protiv Poljske, novinari Sportskih Novosti bacili su rukavicu pred Ottu Barića i HNS.

Kuća nogometa nije prihvatila izazov nego su se odlučili za prijateljski ogled s Makedonijom 9. veljače u Šibeniku.

Da li je izbornika strah "Novinara", to ne znamo, ali utakmica protiv "Novinara" predvođenih Ćirom svakako je opasnija za Ottu Barića i njegove izabranike, a sigurni smo i zanimljivija za navijače.

HNS međutim traži protivnika Hrvatskoj za 5. ožujka, a glavni kandidati su "Novinari". Ako dođe do utakmice između Hrvatske i "Novinara" nadajmo se da će se odgovorni pobrinuti da ovoga puta taj susret postane tradicija.

To što se trebalo dogoditi prije par godina, nije prekasno da se dogodi sada.

Po svijetu ima jako dobrih Hrvata koji bi se zasigurno odazvali u novinarsku reprezentaciju. Ivica Banović iz Werdera čeka svoju priliku. Saša Bjelanović, Igor Bišćan koji je sve bolji u Livepoolu, Vladimir Vasilj, neki od naših mladih reprezentativaca i mnogi drugi također. Zašto tim dečkima ne bi pružili priliku da se iskažu u najboljem svijetlu protiv naše najbolje vrste.

A ako treba, zašto ne i za najbolju vrstu?

Pročitajte više