"Od prve minute po tri boda"

NOGOMETNI vikend bez ozljeda izmamio je osmijeh na lice Slavena Bilića.
"Uh, dobro je. Kolo bez povreda dugo se nije odigralo, no pričekajmo radije da se svi okupe." - govorio je izbornik u zagrebačkom Sheratonu dok je s većim dijelom momčadi čekao na polazak za slovensku bazu u Čatežu. 


Šimuniću, Vejiću, Živkoviću, Ćorluki, Kranjčaru, Leki, Pranjiću, Vranješu, Modriću, Da Silvi, Balabanu, Rukavini te Mandžukiću do ponedjeljka ujutro pridružit će se Niko Kovač, Olić i Rapaić, dok će ostatak delegacije stići u toku dana. Srna čak privatnim avionom, a Robert Kovač - s ozljedom. Izrazio je želju da bude s momčadi. U nevjerici je Bilić pogledao novinara kad ga je upitao je li izostanak Kovača veliki hendikep za Hrvatsku.

"Ne, nije uopće..." - vrtio je glavom.
"A majko mila, kako ne bi bio hendikep? Pa kad netko kaže Robert Kovač onda se lijepo digneš i stojiš mirno..." - nastavio je i propisno se podigao sa stolice. 

Robert Kovač je igrač kojeg će Bilić čekati. To je neupitno. Kao i plan koji ostaje isti, izbornik ne mijenja pobjedničku taktiku. Ujutro psihološki tretman za igrače (u taboru razgovore i pripremu za utakmicu jednako valoriziraju kao i trening) popodne dvosatni napor na terenu i svi treninzi, naravno, zatvoreni. Nakon pet dana ponovljenog postupka, trebale bi se finalizirati i posljednje finese uoči dolaska Makedonaca.

"Međusobno se jako dobro poznajemo ih. Više ni sam ne znam koliko smo puta pogledali snimke njihovih utakmica, posebno onu na Old Traffordu. Ali treninge ćemo otvoriti samo desetak minuta u utorak i srijedu. Radit ćemo ono što ne želimo da Katanec zna. Nema razloga da se više ponavljam, ali zaista nije demagogija kad kažem da nam dolazi jaka momčad. Ne samo da su u gostima dobri, nego nisu gola primili. Igraju moderno, svi se vraćaju iza lopte, ali i brzo izlaze. Opasni su u kontrama i polukontrama, tri špice uvijek su spremne. A da ne govorim o Pandevu, zvijezda Italije i izvanserijski igrač. No, prvenstveno su jaki kao kolektiv."


Naravno da je posebno detektiran Igor Mitreski, no Bilić upozorava na napadače iz sjene; "Osim što su svi brzi, na poluvremenu ih Katanec često mijenja, potroši ih zahtjevna uloga. I u tome leži opasnost, pogotovo kad se zna da ti napadači iz sebe imaju dva odlična zadnja veznjaka i vratara Nikoloskog iz Slavena za kojeg znamo koliko je dobar. Ne brinu se za centaršuteve jer obrana predvođena Gocom Sedloskim sve kupi. Ma, Katanec je puno napravio s tom ekipom.."

Ako je za vjerovati izjavama koje izlaze u makedonskom tisku, gosti nam pucaju od samopouzdanja. Što je zapravo čudno obzirom na rušilačke inicijative oko nogometnog saveza. Bilić međutim smatra da se njihov poseban motiv prema susjedima ne može mjeriti s nikakvim internim razdorima.

"Oni se hrabre, ali to nije bez razloga. Vidim da se iskreno nadaj pozitivnom rezultatu, tim više što ih samo jedna pobjeda vraća u utrku, u biti, stavlja ih u poziciju sličnu našoj. O posebnom naboju koji Makedonce nosi protiv Hrvatske, ne treba posebno govoriti. Ipak smo nekada živjeli u istoj državi. No, imamo i mi svojih aduta." - razvukao s osmijeh izbornika. Koliko god nastojao otjerati klice euforije, ne može sakriti zadovoljstvo. Svjestan je da ima bitno kvalitetniju momčad. Preostalo je tek to i pokazati. Još jednom..

"Nećemo se razbacivati izjavama, to nije naš stil. Ali moram reći da od prve minute na Maksimiru idemo po tri boda. Ne zato što to moramo, već jer smatramo da smo kvalitetniji."

Bilo je to sve od novosti koje je izbornik imao za prijaviti. O eventualnoj alternativi za Mladena Petrića nema smisla razgovarati, ionako već svi znaju da Bilić neće otkriti sastav.

"Petrić je svakim danom sve bolje. Žao mi je zbog otkazanog leta, stići će tek u ponedjeljak. Ali kažem vam prema zadnjim informacijama, ima velike izglede da bude spreman do subote. Vidjet ćemo kad primi terapiju do kraja. No, ako ne bude spreman, mi ćemo biti spremni za tu situaciju. Da mi netko igra s pola noge, to kod mene nema smisla..."

Rukavina: Ne osvrćem se za kritikama

Novaci među "Bilić boysima" nisu bili zatečeni atmosferom reprezentativnog okupljanja. Dan prije, tvrde, nisu čak osjećali nervozu.
"Dan sam proveo u krevetu." - kaže Ante Rukavina, uz odobravanje Marija Mandžukića s kojim je kretao na prvu reprezentativu večeru.

"Tek sada osjećam malu nervozu, jučer je sve bilo kao i inače. A kritične napise po novinama ne čitam. Jednostavno sa sretan što sam dio reprezentacije. I maksimaln sam motiviran. Znam da kritike postoje, ali idem dalje." - dodao je.

"Upoznao sam igrače, neke sam dečke poput Luke, Eduarda, Ćorluke i Marija već znao." - kratko je prepričao prve dojmove.

A Hajduk? O tome nije želio.
"Drugi put. Sad je ionako večera..."

Balaban: Spreman sam uskočiti

Iz Belgije je stigao pod dojmom. Ne dogodi se često da promašiš dva jedanaesterca i zabiiješ dva komada, sve u jednoj utakmici. Upravo je to pošlo za rukom Bošku Balabanu. Brugge je slavio 4:1 i unatoč promašajima, Balabanova je forma zaista dobra.

"Što da vam kažem, prvo sam pogodio vratnicu, a onda mi je vratar obranio udarac. Manjak sreće. No, zadovoljan sam formom, i ako se Petrić ne oporavi, spreman sam uskočiti. Neće to biti lagana utakmica, Makedonci će se zatvoriti i vrebati kontre. Ali mi nećemo biti opušteni..." - najavio je.

Dea Redžić

Pročitajte više