Odbojka na pijesku: sve spremno za VIP Open 2005

Turnir Svjetske serije odbojke na pijesku VIP Open 2005. u Zagrebu započinje današnjim kvalifikacijama, u kojima će preko 60 parova pokušati izboriti ulazak u glavni dio turnira gdje ih čekaju najjači svjetski parovi i nagradni fond od 200.000 USD. L

Hrvatsku će, računajući i kvalifikacijske, te "Country Quota" susrete, predstavljati ukupno jedanaest parova, što je najviše u povijesti hrvatske odbojke na pijesku, a po prvi puta imat ćemo i predstavnike u glavnom dijelu turnira Svjetske serije.

U glavnom dijelu turnira nastupit će 32 para, gdje će se dvadesetorici trenutno najbolje rangiranih na ljestvici Svjetske serije pridružiti osam parova koji prođu kvalifikacije, te tri domaća - Splićani Ivković i Križanović, osvajači prvog turnira PH iz serije VIP Tour 2005, njihovi protivnici iz finala Zagrepčani Perić i Nojić te trećeplasirani Bobuš i Steinocher koji su dobili pozivnicu (wild card). Drugu pozivnicu za izravan nastup u glavnom dijelu turnira FIVB je dodijelila španjolskom paru De Amo/Lario.

Najatraktivnijim sudionicima VIP Opena te aktualnim olimpijskim i svjetskim prvacima, Brazilcima Ricardu i Emanuelu, suprotstavit će se nositelji ostalih odličja iz Atene te deset vodećih parova s aktualne svjetske rang-liste. Zanimljivo je da su prvi nositelji i istinske zvijezde ovog sporta, Ricardo i Emanuel, okončali natjecanje u brazilskom prvenstvu kao četvrti, a drugi nositelji, Franco i Tande zauzeli su peto mjesto. Europski parovi koje svakako treba pogledati su Nijemci Dieckmann i Scheuerpflug, osvajači prvog ovogodišnjeg turnira Svjetske serije u Šangaju, te švicarska braća Laciga koja ove sezone igraju s novim partnerima.

Kako bi se do kraja definirala lista sudionika kvalifikacija, jučer su igrani Country Quota (kvota po državi) mečevi. Igrali su ih svi parovi iz čijih zemalja u glavnom turniru i kvalifikacijama ukupno sudjeluju više od 4 ekipe. Jedino je Hrvatska, kao domaćin, imala dopuštenu kvotu od 6 parova, no obzirom na broj prijavljenih i naša se zemlja našla u krugu onih koje su igrale Country Quota susrete. Tako su dvojbe "kvota po državi", osim hrvatskih igrale i ekipe iz Australije, Brazila, Francuske, Italije, Kanade i Njemačke. Zanimljivo je da su se za još jedno brazilsko mjesto u turniru borili osvajači pet od šest turnira nedavno završenog brazilskog prvenstva Marcio Araujo i Fabio Magalhaes, aktualni brazilski viceprvaci Alex Acco i Luizao Correa De Jesus te trećeplasirani Pedro Cunha i Luiz Dulinski.

Nakon neizvjesnih borbi mjesto u današnjim kvalifikacijama osigurali su hrvatski parovi Jogunica/Bolić, Žukovskij/Garaca,Lončar/Čulina i Hanžić/Laninović.

(Hina) xpp yrš

Pročitajte više