Ogorčeni Malević: Je li normalno da Croatia Sesvete prima pet puta više gradskog novca od nas?!

PODVIG je nedovoljna riječ kojom bi se opisalo ono što su ove sezone napravili odbojkaši zagrebačke Mladosti. Nakon trećeg mjesta u Srednjoeuropskoj ligi u nedjelju su poraženi u finalu finalu Challenge Cupa od domaćina završnog turnira, Perugije. Trofej namijenjen pobjedniku Kupa već je u vitrinama u Domu odbojke Bojan Stranić, a stići će i novi naslov prvaka Hrvatske jer Mladost nema pravu konkurenciju.

Senzacija sa Save postaje još veća kada se zna da su ova dva fantastična rezultata postignuta u situaciji kad devet mjeseci nitko u klubu nije primio ni jednu jedinu kunu. A nije baš da je riječ o nekakvim preplaćenim zvjezdama - radi se o skromnim momcima i ekipi koja (s prosjekom starosti igrača od 20 godina) je već blizu europskog vrha u sportu koji u svijetu uzima sve veći zamah. U Hrvatskoj je, nažalost, situacija dijametralnog suprotna, a o svemu tome smo porazgovarali s tvorcem zagrebačkog čuda, trenerom Mladosti Radom Malevićem.

"Moji igrači su kao cvijet kojeg zalivate pa onda on stalno buja i raste"

Na sami spomen Final Foura Challenge Cupa Malević ponos u potpunosti ispuni Malevića: "Prezadovoljan sam plasmanom u finale u kojem ipak nismo imali nikakvih šansi protiv domaćina turnira. Tek je treći set završne utakmice bio naša realnost, prva dva je Perugia glatko riješila u svoju korist. Cijeli tjedan potrošili smo na pripremu utakmice s Duklom i sa sigurnošću mogu reći kako je to najbolja naša utakmica u ove dvije i pol godine otkako smo zajedno. Emotivno i psihički smo se ispraznili u tom dvoboju i nismo mogli dati maksimum niti dan kasnije, jer iza 23 sata u subotu smo došli u hotel, finale je bilo u nedjelju u 15:00. Perugia je za pola klase bolja, a mojim je igračima ovo bilo jedno veliko iskustvo jer su se imali priliku i sami spoznati o kakvoj je kvaliteti riječ na samom europskom vrhu. Sretan sam svejedno zbog njih, kao cvijet su koji zalivate pa on stalno buja i raste."



Usprkos financijskim dubiozama koje u usporedbi s nekim našim drugim klubovima izgledaju tako minorno (muška i ženska ekipa te kompletan omladinski pogon Mladosti u posljednje je četiri godine u zaostatku milijun kuna), Žukovski, Raič, Mirković i suigrači cijelu su sezonu nizali skalpove momčadima s višestruko većim budžetima. Sada su, priča Malević, došli pred zid: "Za samo sudjelovanje na završnom turniru morali smo platiti kotizaciju od 20 tisuća eura. Taj nam je iznos posudio gospodin Mamić, i dužni smo ga vratiti do 10. travnja. Nakon što nam je izvršni dopredsjednik Dinama dao donaciju od 50 tisuća eura kako bi pokrpali neke rupe prije nešto više od mjesec dana, na sastanku s njim na kojem smo razgovarali općenito o budućnosti zagrebačkog sporta u tri minute smo riješili naš problem. Njegova tajnica je donijela spreman ugovor o pozajmici i skinut nam je veliki teret s leđa."

"Ova sjajna momčad će se na kraju sezone raspasti ako nam se ne riješe dugovi!"

"To međutim nije kraj cijele priče", ističe Malević koji naglašava kako su se u Gradu Zagrebu oglušili na sve njihove molbe za financijsku pomoć: "Molili smo da dobijemo akontaciju kako bismo pokrili navedenu kotizaciju, ali ništa. Zdravko Mamić je osobno zvao neke ljude iz Gradskog poglavarstva kako bi urgirao da nam se uplati novac na kojeg imamo pravo i koji smo potpuno zaslužili. Dobio je odgovor da su sredstva odobrena, ali gradonačelnik Bandić nije potpisao. Pa recite mi je li normalno da Croatia Sesvete dobija pet puta više novca od nas i da je okarakterizirana kao klub u posebnoj kategoriji, a mi ne?!"

U ovakvoj situaciji, kad se prvo treba pronaći sponzor koji bi refundirao novonastali dug nastao zbog plaćanja kotizacije, nitko ne zna što će biti s ovom momčadi na kraju sezone: "Ne riješi li se ovakva financijska situacija, sa stopostotnom sigurnošću mogu kazati da će se ova momčad raspasti, i to me najviše boli. Da mi je samo vidjeti onoga tko će imati moralno, sportsko i ljudsko pravo reći nekom od ovih momaka da mora ostati u klubu. Da mi je samo to doživjeti nakon silnih poniženja kojima smo izloženi cijelu sezonu..."

Nešto bolji dani za Mladostaše nagoviješteni su mogućim dolaskom Tonija Kovačevića na posudbu čiji je angažman obećao isfinancirati Zdravko Mamić. "Uoči utakmice Dinama i Hajduka u polufinalu Kupa našli su se Zdravko i Toni i znam da su porazgovarali još jednom o tome. Ja nisam mogao prisustvovati tom sastanku jer sam bio okupiran pripremama za turnir u Perugiji, ali tu još ništa nije gotovo, cijela priča tek treba uslijediti...", završio je Malević razgovor za Index.

Pročitajte više