Olić: Bit će mi čast igrati za klub koji vodi Slaven Bilić

IVICA OLIĆ u hladnom Hamburgu uživa highlights svoje karijere. Puno povjerenje trenera Huuba Stevensa i fantastičan golgeterski učinak samo su neki od razloga Olićevog zadovoljstva. Naš napadač, naime, gušta u obiteljskoj idili sa suprugom Natali i sinovima Lukom i Hrvojem, ali i u statusu koji uživa među navijačima HSV-a.

Oni najvjerniji uručili su mu nagradu za najboljeg igrača kluba ove sezone. To je priznanje kojem se popularni Ola posebno razveselio. No, posebna povezanost s navijačima i nije mu toliko strana jer je bio obožavan i od drukera ruskog CSKA. Za njega je veća novost (zasluženo) priznanje rada od strane hrvatske javnosti, koja je, kako tvrdi, često osporavala njegove uspjehe i trud.

Ovih se dana Olić našao u središtu zbivanja i zbog vizite Slavena Bilića, koji je dogovoreni termin obilaska naših reprezentativaca na radu u Njemačkoj iskoristio da odradio i rundu pregovora s čelnicima HSV-a. Olića smo telefonski uznemirili baš u trenutku dok je uspavljivao djecu, ali posredstvom njegove ljubazne ljepše polovice, dogovorili smo midnight intervju. Koliki je Olić profesionalac svjedoči činjenica da nam se javio na telefon usred proključale lounge-bar atmosfere, gdje mu se na večeri pridružio i Joey Šimunić. Reprezentativnom kolegi je tren posla potegnuti do Hamburga kako bi iz prve ruke čuo dojmove o Bilićevom transferu. Informacije je iz prve ruke tako dobio i Index:

"Njemački su mediji i javnost ovdje poludjeli za Bilićem. Dosta se priča i piše o njegovom preuzimanju HSV-a nakon EP-a. Jasno je da slovi kao glavni kandidat za nasljednika Huuba Stevensa. Naravno da bi mi bilo drago da se taj posao realizira, ali moram biti iskren i reći da se pomalo pretjeruje s cijelom pričom. Bilić mi je obećao da će doći na utakmicu s Borussijom još prij dva mjeseca i siguran sam da je ovdje došao ponajprije kako bi pogledao mene i Petrića." - priča nam Olić.

"U međuvremenu je postao kandidat za trenera mog kluba i to mi je jako drago. Novinari me stalno pitaju za njega. Nije mi bilo poznato da Slaven u Hamburg dolazi na pregovore, niti sa sigurnošću mogu reći kako će završiti cijela ta priča. Ali ako završi pozitivno za HSV, bit će mu drago raditi i igrati u klubu koji vodi Slaven Bilić." - dodaje.

Bilić u borbi s Labadiom i Ruttenom

Izbornik se, dakako, sastao s našim napadačem prije utakmice, ali je u sjeverno-njemačkom sastančenju Bilić ostao do grla zakopčan.

"Kada sam se vidio s Bilićem pitao sam ga o angažmanu u HSV-u, ali nije mi ništa rekao. Osim da je došao gledati mene i Petrića. Ponavljam, najavio je dolazak još prije dva mjeseca. Ne znam puno više od novinara, jedino je direktor kluba priznao da je Slaven Bilić jedan od glavnih kandidata za Stevensovog nasljednika." -  tvrdi Olić.

Uspjeli smo iz njega izvući i ostala imena s kojima se špekulira po klupskim hodnicima. Slaven Bilić, otkriva nam Ola, natječe se s Fredom Ruttenom, trenerom i menadžerom Twentea, koji je kao aktivni nogometaš za taj klub igrao 13 godina. Činjenica da u Twenteu trenutno obnaša ulogu trenera i lidera kadrovske politike svjedoči o njegovoj čvrstoj ruci. Izgledan je kandidat i nekadašnji njemački nogometaš Bruno Labbadia.

Bruno Labbadia je godinu i pol stariji od Bilića i iza njega je također velika igračka karijera: u čak 19 sezona u 1. i 2. Bundeslige je igrao za Bayern, Werder, HSV, Koln, Kaiserslautern, Karlsruher i Darmstadt i jedini je igrač u povijesti njemačkog nogometa koji je i u prvoj i drugoj ligi zabio više od sto golova. Trenutno je trener drugoligaša Greuther Furth gdje vodi i dva hrvatska igrača: Maria Biliškova i Ivu Iličevića.

Od Davora do Elbe

Olić je svoje nogometno ime stekao u Kranjčevićevoj gdje je Pjesnike odveo do jedinog naslova prvaka (2001/2001)koji ne drži veliki dvojac Dinamo - Hajduk. U toj sezoni za anale HNL-a, u 28 utakmica zabio je impresivnih 21 gol i okitio se naslovom najboljeg strijelca lige. Njegove partije nisu ostale nezamjećene pa je uslijedio transfer u redove gradskog velikana Dinama, gdje je trasirao put prema inozemnom transferu u ruski CSKA iz Moskve odmah sljedeće godine. U četiri sezone i 78 utakmica provedenih u Rusiji brzonogi Olić 35 puta tresao je protivničke mreže. 2007. Ivica prelazi u bundsligaš HSV gdje nastavlja sa sjajnim prosjekom. U dosadašnja 34 nastupa postigao je 15 golova.

U reprezentaciji su ga redom svi izbornici koristili kao džokera koji bi ulazio u posljednjim minutama utakmice. U 51 nastup zabio je 9 golova, od kojih će svakako najviše pamtiti gol Italiji na SP-u u Japanu te Engleskoj u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Euro 2008.

Zvonko Alač/Dea Redžić/MarkoPetrak
Foto: AFP/Index

Pročitajte više