DINAMO - ATALANTA 4:0

Olmova utakmica života: Evo što je radio Atalanti

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

GLEDAJUĆI brojke u samo dvije najvažnije kategorije za kreativce i ofenzivce, posebno uzimajući u obzir njegov dosadašnji golgeterski i asistentski učinak u LP-u, ispada da je Dani Olmo u pobjedi Dinama nad Atalantom (4:0) u prvom kolu skupine Lige prvaka podbacio.

Naravno, ovakva ocjena ne može biti dalje od istine.

Najbolji Dinamov igrač je s po tri ključna gola i asistencije odveo svoj klub u skupinu Lige prvaka. I onda u prvom meču grupne faze ostao bez postignutog i namještenog zgoditka iako je Dinamo četiri puta poentirao protiv talijanske momčadi.

No Olmo je zato protiv Atalante napravio sve ostalo. Savršeno je vodio igru Dinama poigravajući se sa suparnicima. Igrače treće momčadi Serie A činio je nemoćnima svojim tunelima, rolicama i prije svega driblinzima. Imao je čak deset uspješnih driblinga i tako bio bolji od osam momčadi u prvom kolu Lige prvaka: Liverpoola i Atletico Madrida (9), Tottenhama i Leipziga (8), Slavije Prag i Zenita (7), Valencije i Salzburga (6).

Olmo je i sjajno dijelio lopte. Imao je 29 dodavanja ili 82 posto točnosti. Ali ništa manje sjajan nije bio ni u defenzivnim kategorijama; četiri puta je oduzeo loptu i dobio 19 od 27 duela. 

Međutim, ni brojke ni statističke kategorije ne otkrivaju ono vidljivo okom zaljubljenika i poznavatelja nogometa, a to je koliko Olmo znači i vrijedi za Dinamo i koliko je moćan i važan za igru prvaka Hrvatske i kada ne zabija i ne asistira.  Pa je tako Dinamo prvi gol protiv Atalante zabio nakon Olmovog snažnog udarca. 

U ovoj akciji Olmo je klasu dokazao tako što se u teškoj situaciji i poziciji lako i atraktivno riješio dvojice suparnika. Na malom prostoru uz aut-crtu, okružen protivnicima i leđima okrenut golu, Olmo je Martena de Roona prevario štopanjem lopte prsima, okretom i žongliranjem.

Zatim je Rafaela Toloija ismijao guranjem lopte kroz noge. I dok su oba igrača Atalante otišla u prazno, Olmo je prohujao po desnom krilu i poslao opasnu loptu u peterac. 

Slijedila je nova Olmova demonstracija moći, ali ovaj put u čvor je vezao pola momčadi Atalante. On i Leovac ovom akcijom dokazali su koliko su u nogometu moćna oružja dupli pas i osjećaj za prostor. Naime, zahvaljujući tim vještinama, njih dvojica su za svega par sekundi i sa samo nekoliko poteza osvojili cijelu polovicu suparnika.

Olmo je na centru pričekao da Leovac s boka uleti u sredinu i gurnuo mu je loptu u for koju Leovac odmah vraća pošiljatelju. Olmo ju je primio bliže aut-crti, na poziciji koju je preuzeo od Leovca, i onda krenuo u nezaustavljiv prodor prema golu.

Promjenama smjera i tempa izludio je nekoliko čuvara šaljući ih u pogrešan smjer, šutom je svladao golmana, a zgoditak je u zadnji tren spasio Atalantin stoper Andrea Masiello izbijanjem lopte pred crtom. 

Akcija za drugi Dinamov gol novo je Olmovo remek-djelo. Opet je sjajno surađivao s Leovcem. Na lijevoj strani od njega je primio loptu. I ovaj put se na malom prostoru impresivno riješio brojčano nadmoćnog suparnika.

Zanjihao je Iličića, a i njega i Freulera nadmudrio slanjem lopte u prostor. Leovcu je tako rastvorio cijelu stranu obrane suparnika, što Dinamov lijevi bočni koristi za povratnu loptu na vrh kaznenog prostora, odakle Oršić poentira. 

I treći Dinamov gol je Olmova zasluga, mada kod njega nije upisao ni "predasistenciju". Loptu je uzeo duboko na polovici svoje momčadi, opet okretom prevario De Roona i prohujao pokraj njega tako brzo da ovaj nije uspio ni u pokušaju da ga uhvati rukom.

Sprintom je osvojio pola terena i prošao još dva suparnika. Atalantin igrač Hateboer shvaća da je jedini način za neutraliziranje Olma primjena fizičke sile pa dotrčava samo kako bi se svom snagom ramenom zabio u njega.

Tako ruši Olma, ali on prije toga stiže predati loptu Petkoviću, koji odigrava za Mora. Slijedio je Stojanovićev centaršut, Ademijev prijenos glavom i Oršićevo poentiranje na isti način. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više