GNK DINAMO

On je najvažniji Dinamov igrač u HNL-u

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DINAMO će, to je sasvim izvjesno, biti novi-stari prvak HNL-a. Odlaskom Danija Olma, Bjelica treba pronaći novog nositelja igre. I premda Luka Ivanušec i Lovro Majer najbolje kotiraju na mjesto nasljednika katalonskog veznjaka, najbolji Dinamov kreator u ovom trenutku je Damian Kadzior.

Poljak nije igrač koji je među navijačima i medijima u prvom planu, ali je ključni igrač Dinama u HNL-u.

Osim što je strijelac izrazito bitnih golova, on je HNL-ov kralj asistencija. Otkad je stigao u Dinamo na početku prošle sezone, Kadzior je u HNL-u upisao 19 asistencija, čime je najbolji igrač Lige u tom razdoblju.

Pri tome treba izdvojiti kako je u trenutnoj sezoni već na osam asistencija, iako je do kraja prvenstva 12 kola. Njegova kreacija za Modre je naročito bitna u HNL-u, u kojem moraju veliku većinu vremena napadati postavljenu obranu i duboko postavljenu suparničku zonu.

Kadzior je uz Kristijana Lovrića najbolji izvođač prekida u Ligi

Kadzior je upravo ono što Dinamu u tom pogledu treba. Igranje na krilu omogućuje mu da prima loptu široko, gdje u pravilu jedino i ima mjesta u takvim utakmicama.

S obzirom na to da Bjelica preferira da krila igraju na "suprotnoj strani od jače noge", on kao ljevak ima mogućnost dijagonalno napasti suparnički gol. Time ne dolazi samo bliže završnici već i otvara koridor iza leđa koji Stojanović kao desni bek može koristiti da se i on priključi završnici.

Kadzior nije elitni dribler, ali je dovoljno dobar u kombinatorici da na malom prostoru stvori višak za svoju ekipu. Ima fantastičan osjećaj za podvaliti loptu i odličan pregled igre, što se posebno vidi kod završnih dodavanja za suigrače koji dolaze iz drugog plana.

Ima i vrlo dobar udarac što ga čini kompletnom opasnošću u zadnjoj trećini terena, zbog čega ga suparnik u utakmici često i udvaja, što otvara prostor za njegove suigrače.

Pri tome, Kadzior je uz Kristijana Lovrića najbolji izvođač prekida u Ligi, što je ponekad ključno za probiti defenzivnog suparnika. Oštar centaršut koji pada obrani iza leđa ili direktni udarac postali su u ovoj sezoni moćno Dinamovo oružje.

Bjelica i dalje u potrazi za Olmovim nasljednikom. Dotad je Kadzior ključan

Za razliku od prošle sezone kada je na toj poziciji igrao Hajrović, Dinamo se u mnogo većoj mjeri oslanjao na uigrane akcije iz prekida, ali sada ima izvođača koji i direktno može kreirati opasnost.

Konačno, Kadzior je u posljednje dvije sezone postigao 14 pogodaka. Time je u ove dvije sezone izjednačen po tom pitanju s Brunom Petkovićem, dok je tek Mislav Oršić upisao više golova od njega (18).

Ono što je kod njegovih golova bitno je trenutak u kojem ih je postizao. Jedinim golovima na utakmici donio je Dinamu pobjede protiv Hajduka i Osijeka. Osim toga je pet puta postigao prvi pogodak Dinama na utakmici, a gotovo polovica njegovih golova (6 od 14) direktno je Dinamu donijela pobjedu ili izjednačenje rezultata.

Bjelica je i dalje u potrazi za Olmovim nasljednikom. Dok se ne iskristalizira odgovor na to pitanje, Kadzior će ostati Dinamov ključni igrač na travnjacima HNL-a, čovjek koji najčešće i najkonkretnije realizira razliku u kvaliteti koju Modri imaju u odnosu na ostatak konkurencije.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

 

Pročitajte više