HNL

OSIJEK - RIJEKA 2:1 Marić s dva gola okrenuo Riječane i prestigao Caktaša

Foto: Pixsell

OSIJEK je svladao Rijeku 2:1 nakon preokreta i pobijedio u derbiju 34. kola HT Prve lige. Poveli su Riječani rano, u 11. minuti golom Antonija Mirka-Čolaka, ali je brzo Mirko Marić poravnao u 24. minuti.

Prijelomni trenutak susreta dogodio se u 38. minuti, kada je nakon naguravanja drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton zaradio veznjak Rijeke Domagoj Pavičić. Momčad Dine Skendera znala je iskoristiti brojčanu premoć na terenu pa je odmah početkom nastavka, u 48. minuti došla do potpunog preokreta.

Strijelac je ponovno bio Mirko Marić koji je tako došao do svog 18. zgoditka sezone i time prestigao Miju Caktaša u ludoj borbi za Zlatnu kopačku HNL.-a.

NK Osijek - HNK Rijeka Live Score

Sjajno otvaranje Riječana, a onda šok i nervoza

Rijeka je ostala druga sa 64 boda, a Osijek i Hajduk imaju po 59 bodova, šest više od petoplasirane Gorice koja je sve dalje od Europe. Važna je ovo pobjeda bila za Osječane koji su praktički osigurali europski plasman iduće sezone te će se za treće mjesto boriti s Hajdukom.

Gosti su bolje otvorili susret u Gradskom vrtu pred oko 1500 gledatelja. Agresivan pristup, visoki presing i veća želja za igrom presudila je i donijela Riječanima rano vodstvo. Već u 11. minuti u strijelce se upisao Antonio-Mirko Čolak kojem je to bio 12. prvenstveni pogodak ove sezone, odnosno 18. ukupno u svim natjecanjima. Poslužio ga je iz gotovo bezazlene situacije Petar Mamić jednom svijećom, a ovaj je glavom zakucao pokraj nemoćnog Malenice.

Osijek nije mogao gotovo ništa, Rijeka je dominirala, a onda su izjednačili iz jedne gužve u riječkom šesnaestercu. Dva puta Pilj je ubacivao loptu sa strane, a drugi put pronašao je Mirka Marića na drugoj stativi koji se najbolje snašao u gužvi i zabio za izjednačenje. Taj gol potpuno je probudio domaćina, probudila se i Kohorta i Osijek je odmah proigrao te preuzeo inicijativu.

Jovićeva rapsodija kartona i crveni Pavičiću

Puleni Igora Bišćana malo su ostali šokirani nakon primljenog gola, a uvukla se i nervoza među riječku momčad. Eskaliralo je tako što je Domagoj Pavičić pocrvenio u 38. minuti. Veznjak Rijeke i Osijeka Josip Špoljarić zakačili su se, umalo i fizički obračunali, a onda je Fran Jović pokazao bivšem igraču Dinama drugi žuti, odnosno crveni karton i put svlačionice.

Ukupno 9 žutih kartona (uključujući i Pavičićeva dva) pokazao je do kraja Fran Jović, šest Rijeci, tri Osijeku. Sudački kriterij bio mu je izuzetno strog, a nije trpio ni riječ prigovora već je odmah vadio karton i upisivao imena u bilježnicu.

Iskusni Osijek znao iskoristiti brojčanu nadmoć, briljirao Mirko Marić

Rijeka s desetoricom nije mogla, Osijek je tu brojčanu premoć na terenu iskusno iskoristio te već u 48. minuti došao do preokreta. Mirko Marić bio je strijelac drugog pogotka večeri nakon što je dočekao odbijanac Muzafera Ejupija koji je prethodno pogodio gredu. Primljenom pogotku kumovala je još jedna u nizu loših reakcija riječke obrane u Gradskom vrtu.

Do kraja susreta Osijek je mogao u nekoliko navrata prelomiti utakmicu u potpunosti, ali se sjajnim intervencijama istaknuo riječki vratar Simon Sluga i sačuvao svoju momčad od potopa do isteka 90. minute.

Standings provided by Sofascore LiveScore
 

 

 

Pročitajte više