Ova grafika savršeno objašnjava svu genijalnost igre Cityja

Foto: EPA-EFE

MANCHESTER CITY je u posljednje dvije godine praktički nedodirljiv u Premiershipu. 

Guardiolina momčad je prošle sezone osvojila prvenstvo s 19 bodova prednosti, a ove je pobjegla Liverpoolu na dva boda te i dalje izgleda iznimno uvjerljivo. City oduševljava načinom igre i pritiskom koji stvara na protivnika, a Guardiola je krajem prošle sezone objasnio zašto je njegova momčad toliko dobra.

"To je zapravo vrlo jednostavno. Ako želite igrati ovako kako mi igramo, a bekove stalno držite na bočnim pozicijama, nema šanse da kontrolirate kontranapade. Nikakve šanse. Ako igrate ovako kao mi, zgusnuto u sredini, onda se odmah možete puno lakše obrambeno organizirati i postaviti. Zato igramo toliko kratkih paseva. Kad se dodaješ na nekoliko metara, manja je šansa da ćeš izgubiti loptu i veća da ćeš je brže vratiti u tranziciji. Ako stalno igraš lopte na nekoliko desetaka metara udaljenosti, šansa za pogrešku je puno veća", objasnio je tada Pep.

Ovih dana je portal Tacticsplatform.com objavio sjajnu grafiku načina igre svih klubova u Premiershipu. Na njoj se vidi najčešća formacija momčadi s loptom, a tamnim linijama označena su dodavanja koja momčadi najčešće odigravaju.

Kod gotovo svih ekipa izuzev Cityja, Arsenala, Liverpoola i sjajnog Bournemoutha, tek se u tragovima može vidjeti način na koji momčad igra dok je kod ove četiri ekipe to vrlo izraženo. Ipak, Cityjeva grafika je fascinantna.

Momčad je savršeno postavljena na terenu, s jasno definiranim pozicijama, a količina ponavljanja igre na bekove i krila je nevjerojatna. City savršeno drži formaciju i neprestano melje posjedom. Protiv takve momčadi se gotovo nemoguće braniti. 

Pročitajte više