Ovaj klinac je novo srpsko košarkaško čudo

Foto: Ivica Veselinov / Mega MIS / ABA League

ZA SRPSKOM je košarkom fenomenalna godina. Nikola Jokić osvojio je naslov NBA prvaka i titulu najkorisnijeg igrača finala, a i bez njega te bivšeg MVP-ja Eurolige Vasilija Micića reprezentacija je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu. Osim toga, njihova U-18 selekcija postala je europski prvak, a MVP-jem turnira proglašen je Nikola Topić.

Taj Novosađanin, koji je u kolovozu tek napunio 18 godina, novi je srpski košarkaški hit, što dokazuje u ABA ligi u kojoj je kao igrač Mege nakon tri kola drugi u poretku za MVP-ja, daleko iza Zadrovog asa Luke Božića, ali i osjetno ispred svih ostalih. I prije početka sezone dobro je kotirao među američkim skautima, a sad ga neki već vide i kao top 15 izbor NBA drafta sljedeće godine.

Momak za kojeg je do ove godine malotko izvan Srbije uopće čuo uza sve to ove je godine popisu novih iskustava dodao pripreme sa seniorskom reprezentacijom Srbije, ali i suspenziju zbog koje u drugoj polovini prošle sezone nije smio igrati u ABA ligi.

Još donedavno srpski su mediji 195 cm visokog beka uspoređivali sa Stefanom Jovićem, vrhunskim defenzivcem i kvalitetnim razigravačem, ali nipošto strijelcem. Nakon nekoliko tjedana nove sezone takve usporedbe više nikome ne padaju na pamet. Mali Top pokazao je da može biti puno više od toga.

Najavio se u superkupu

U prvoj utakmici sezone, u ABA superkupu protiv Partizana, nije nagovijestio ono što će uslijediti. Pogodio je samo dva od 10 šuteva i završio s tek šest poena, ali i devet skokova te pet asistencija. No u sljedeće dvije utakmice superkupa Cedeviti Olimpiji je zabio 21, a Zadru 27 poena.

Na njih je nadovezao tri fantastične partije na početku ABA lige, pa je Ljubljančanima ovaj put utrpao 25, Borcu 28 uz osam asistencija, a FMP-u 21, među kojima 17 u posljednjoj četvrtini, u kojoj je odveo Megu do preokreta i prve pobjede. Na toj je utakmici, s maskom na licu zbog razbijenog nosa, podijelio i 10 asistencija za svoj prvi double-double u regionalnoj ligi.

Topić je pozornost na sebe skrenuo krajem sezone 2021./22., kad je sa 16 godina i sedam mjeseci postao najmlađi strijelac u ABA ligi u povijesti Crvene zvezde i jedan od najmlađih debitanata u Euroligi. Ipak, dodatni porast budžeta i europskih ambicija beogradskog diva nije išao u prilog mladom razigravaču koji je više od mrvica protiv euroligaša trebao minutažu za razvoj.

Kad se u priču uključio jedan od najjačih europskih agenata Miško Ražnatović, već je postalo jasno da će u skoroj budućnosti završiti u njegovoj Megi, razvojnom poligonu za regionalne talente i najvećoj svjetskoj lansirnoj rampi prema NBA ligi. 

Amerikanci ga već vide među 20 na NBA draftu

Na ESPN-ovom "mock draftu", rang-ljestvici najvećih košarkaških talenata s pravom izlaska na draft, Topić drži 26. mjesto, ali ona nije ažurirana od kraja rujna. Kod većine drugih medija koji su ljestvice osvježavali posljednjih dana već kotira kao top 20 talent. USA Today vidi ga kao 18. izbor, Bleacher Report kao 16., a NBA Draft Room čak kao 15. pick na draftu 2024.

Iako je ovog ljeta potpisao četverogodišnji ugovor s Crvenom zvezdom, koja ga je posudila Megi, čini se da njegova budućnost leži u NBA ligi. Njegov superbrzi prvi korak već je sad neuhvatljiv za čuvare u ABA ligi, a ta mu eksplozivnost, uz kontrolu tijela i sposobnost promjene ritma kretanja, omogućuju elitnu učinkovitost u prodorima već u ovako ranoj dobi.

Na širim NBA parketima bit će mu još lakše napadati ionako slabije čuvane obruče. Još nije vrhunski dodavač, ali prodorima toliko navlači obranu da uvijek ima širok izbor otvorenih suigrača.

Jedina zamjerka koja mu se može pronaći je vanjski šut, ali kritike dolaze ponajviše zbog groznog učinka 2/21 za tricu na U-18 EP-u ovog ljeta, koji ga nije spriječio da odvede Srbiju do zlata i sebi priskrbi titulu MVP-ja. Mehanika i izbačaj mu nisu problematični, s linije slobodnih bacanja vrlo je precizan, pa iako nipošto nije ubojit šuter, ima predispozicije da s vremenom postane.

Sin bivšeg zvezdaša i reprezentativca

Topić je rođen 2005. u Novom Sadu. Majka Gordana je psihologinja, a otac Milenko košarkaški trener i bivši reprezentativac koji je igrao za Crvenu zvezdu, Hemofarm, Budućnost i talijanske klubove poput Siene i Milana. Iako bi se na prvu moglo zaključiti da ga je obitelj gurala u košarku, Nikola je zapravo prvo počeo trenirati nogomet, odnosno futsal.

Bio je prirodni talent za sve sportove kojih se dotakao, poput odbojke, stolnog i običnog tenisa. Obiteljski prijatelj, učitelj tenisa, nakon što je nekoliko minuta prebacivao lopticu s malim Nikolom nije mogao vjerovati da je potpuni početnik.

Ipak, u futsalu nije uživao i prestao je već u drugom razredu pa je nekoliko mjeseci kasnije poželio na košarku. Ne zbog oca, nego zbog najboljeg prijatelja iz razreda, koji je trenirao u novosadskom klubu Defense. Za razliku od nogometa, košarke se nije ostavio.

Na ljeto 2019. bio je u kampu Miloša Teodosića, ali nije mu bilo dosta košarke. Otac Milenko u to je vrijeme bio pomoćni trener u Zvezdi i predložio mu je da trenira nekoliko dana s njenim mlađim uzrastima, što je bila i prilika da provedu još malo zajedničkog vremena u Beogradu.

Nikola je pristao i u tih nekoliko dana dovoljno impresionirao da ga pozovu na turnir, na kojem je proglašen MVP-jem. Zvezda mu je ponudila da joj se odmah pridruži, ali obitelj je odlučila da je bolje pričekati još godinu dana dok ne završi osnovnu školu u Novom Sadu.

Sa 16 godina zabio prve poene u ABA ligi i debitirao u Euroligi

Među vršnjacima je dominirao jer se brže razvijao, pa nitko nije gubio razum zbog ponekad apsurdnih statističkih učinaka jer mnogi akceleranti brzo prerastu svoje dobne kategorije pa imaju ozbiljnih problema u prelasku u seniorsku konkurenciju.

A Topić je prvu priliku u takvom društvu dobio 28. ožujka 2022. kad ga je trener Radonjić uveo u igru protiv Krke, a ovaj mu je zahvalio postavši najmlađi Zvezdin strijelac u ABA ligi, sa 16 godina i sedam mjeseci. Radonjić je klinca ostavio u igri čak 16 minuta i bilo ga je posvuda. Pogodio je samo jedan od pet pokušaja iz igre i završio s četiri poena, ali uhvatio je dva skoka i podijelio pet asistencija. Ukrao je dvije lopte, ali ih je izgubio čak pet i napustio je igru u posljednjoj minuti zbog petog prekršaja.

Dragana Stjepanovic / ABA League j.t.d.

Nekoliko dana kasnije dobio je i dvije minute protiv Bayerna u Euroligi, zaigrao još jednom kratko u ABA ligi, a onda je vraćen juniorima. Bilo je to dovoljno da privuče pažnju najvećeg regionalnog lovca na talente Miška Ražnatovića, koji mu je na kraju sezone postao agent.

Suspendiran zbog Zvezdine administrativne pogreške

Zvezda je u novu sezonu ušla još ambicioznije i mjesta za njega u prvoj momčadi nije bilo. Ražnatović ga je poslao u KK Slodes, koji igra drugu srpsku ligu, u kojoj je brzo pokazao da ju je prerastao zabijajući nerijetko 30 poena. Zvezda ga je pozvala u prvu momčad nakon ozljede Luce Vildoze.

To mu je donijelo priliku da na treninzima ima matchupove s Facundom Campazzom te odigra poneku minutu i u ABA ligi i Euroligi. No zbog visokog ritma utakmica euroligaške momčadi nemaju previše prilika za treninge, koji su 17-godišnjaku nužni, baš kao i što veća minutaža na utakmicama.

Zato su mu dogovorili da ostatak sezone igra za FMP, ali Zvezda je napravila administrativnu pogrešku i registrirala ga za novi klub, iako je dan kasnije bio registriran za nju na euroligaškom gostovanju u Valenciji. Umjesto da do kraja sezone skuplja iskustvo u ABA ligi, ona ga je suspendirala.

Ražnatović je brzo pronašao pričuvno rješenje i Topić je sezonu nastavio u OKK Beogradu, još jednoj razvojnoj momčadi koja igra u prvoj srpskoj ligi. Uskoro je iz petorke istisnuo prvog playmakera Miljenovića i poveo momčad u pobjednički niz zahvaljujući kojem su dohvatili doigravanje.

U juniorskoj Euroligi zabio 49 uz 12 asistencija

Nastavio je igrati za Zvezdine juniore, s kojima je nastupio na prestižnom Euroliginom turniru Next Generation, na kojem je u jednoj utakmici izjednačio rekord natjecanja s 49 poena, uz koje je podijelio i 12 asistencija. Valorizaciju veću od njegove (65) u povijesti tog turnira imali su samo Nikola Mirotić i Dragan Bender.

Ta ga je utakmica definitivno stavila na svjetsku košarkašku kartu, a mjesto su mu učvrstile izvedbe na finalnom turniru, kad je Realu zabio 39, Barceloni 25, a Panathinaikosu 28 poena, uz više od šest skokova i asistencija u prosjeku. Nisu ga počeli podcrtavati samo NBA skauti nego su stigle i ponude s uglednih američkih sveučilišta, ali taj karijerni put Nikolu nije zanimao.

On je odmalena htio samo u Zvezdu, pa joj se vratio i nakon fijaska s registracijom koji ga je koštao polusezone u ABA ligi te je ovog ljeta s njom potpisao prvi profesionalni ugovor, na četiri godine, ali s ranijim izlaznim klauzulama za NBA. Ipak, 18-godišnjacima koji se ne zovu Luka Dončić nije mjesto u Euroligi, nego u klubu u kojem će imati redovite treninge i visoku minutažu.

Zato je bila neizbježna posudba u Ražnatovićevu Megu, koja je najveći svjetski izvoznik talenata u NBA ligu, među kojima je i Nikola Jokić, ali i Hrvati Ivica Zubac te Karlo Matković, koji je lani draftan prije nego što se vratio u regiju na kaljenje u Cedeviti Olimpiji.

Konkurirao za Svjetsko prvenstvo

No prije prve seniorske sezone u ABA ligi Topić se od juniora oprostio zlatom s reprezentacijom na Europskom prvenstvu. Titulu MVP-ja zaslužio je prosjecima od 15.3 poena, 3.7 skokova i 5.1 asistencije, a bio bi još impresivniji da je zabio još poneku tricu više od dvije, koliko mu ih je ušlo iz 21 pokušaja. Dobar dio ih je bio kratak, što se može pripisati zamoru nakon sezone.

Kritike na račun njegovog šuta vjerojatno su bazirane prvenstveno na tom uzorku jer mu je kroz mladu karijeru postotak trice uglavnom u niskim tridesetima, što nije impresivno, ali ni odveć zabrinjavajuće.

Nije, uostalom, odvratilo ni Svetislava Pešića da ga odmah nakon natjecanja priključi pripremama seniorske reprezentacije, kojoj je zbog brojnih otkaza i ozljeda nedostajalo razigravača, a u nekom se trenutku čak činilo da bi se mogao naći na popisu putnika na Aziju.

Lakše u NBA nego u svoju Zvezdu

Nije bio razočaran što je ostao kući i nekoliko dana treninga i druženja sa srpskom košarkaškom elitom napunilo ga je samopouzdanjem koje mu je pomoglo u prelasku na sljedeću razinu. Sudeći po izvedbama u superkupu i prvim kolima ABA lige, nema dvojbe da je već na njoj.

Uzorak je još malen, ali ako ovako nastavi kroz cijelu sezonu ili postane još bolji, nastavit će se penjati u američkim "mock draftovima". Ako se uz to iskaže na probama i mjerenjima u Americi nakon sezone, ne gine mu izbor u prestižnoj lutriji, među najboljih 14.

Pa iako se nikad nije vodio NBA snovima i cijeli mu je ovaj uspon možda došao prenaglo, lako bi mu se moglo dogoditi da mu se više isplati s 19 godina otići u najjaču ligu svijeta, koja mu po stilu igre možda i više odgovara, zarađivati milijune i nadmetati se s najboljima nego čekati da mu njegova Zvezda da pravu priliku.

Pročitajte više