RASKOL U NOGOMETU

Ovako će izgledati Hrvatska na Euru ako se Uefina prijetnja ostvari

Foto: EPA

UEFA je žestoko reagirala nakon osnivanja nogometne Superlige i odmah zaprijetila.

Predsjednik Aleksandar Čeferin planira zabraniti nogometašima koji budu nastupali u Superligi nastupe na Europskom i Svjetskom prvenstvu, no još ništa nije definitivno potvrđeno.

"Nogometaši povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije. Što ranije im treba biti zabranjeno igranje na svim Uefinim natjecanjima, pa tako i na EP-u, ali i SP-u", rekao je Čeferin i dodao:

"Ne mogu dovoljno jako naglasiti da smo svi ujedinjeni protiv ovog sramotnog prijedloga lige koja je samoj sebi svrha te koja je prije svega motivirana pohlepom. Svi smo ujedinjeni protiv tog besmislenog projekta. To je ciničan plan, potpuno protiv onog što bi nogomet trebao biti. Nećemo i ne možemo to dopustiti. Pozivamo sve da stanu uz nas kako bismo učinili sve u našoj moći da se plan o zatvorenoj ligi nikada ne ostvari."

Uefine rigorozne prijetnje reprezentacijama oduzimaju zvijezde

Europsko prvenstvo počinje 11. lipnja utakmicom Turske i Italije, a Hrvatska dva dana nakon toga igra protiv Engleske na Wembleyju. S Hrvatskom su u skupini još Češka i Škotska.

Ako se Uefina prijetnja uistinu realizira za Euro, Zlatko Dalić bit će u problemima. Prema sadašnjem stanju, ovi igrači bili bi nedostupni: Luka Modrić, Ante Rebić, Šime Vrsaljko, Ivo Grbić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Ivan Perišić.

Taj broj vjerojatno nije konačan, jer u Superligi će igrati 20 klubova. Uz 15 osnivačkih klubova (čeka se objava imena još tri kluba) sudjelovat će još pet klubova na temelju rezultata pa je moguće da Hrvatska ostane bez još nekih nogometaša za predstojeći turnir.

Kako bi Hrvatska mogla izgledati?

Na golu bi bio Dominik Livaković iz Dinama. Na poziciji desnog beka zaigrao bi Josip Juranović iz varšavske Legije. Atleticov Šime Vrsaljko ispada iz kombinacija.

Na suprotnoj strani Dalić bi mogao računati na Bornu Barišića iz Rangersa, ali i na Bornu Sosu koji briljira ovog proljeća u Stuttgartu. Na pozicijama stopera sigurni bi ostali Domagoj Vida iz Bešiktaša te Dejan Lovren iz Zenita. Duje Ćaleta-Car iz Marseillea također bi imao mjesta u kombinacijama.

Najjači dio momčadi bio bi osakaćen

U veznom redu nastao bi ogroman problem. Najjači dio reprezentacije bio bi nevjerojatno oslabljen. Hrvatska bi na Euro mogla ići bez kapetana i najboljeg igrača Luke Modrića (Real Madrid) te jednog od najvažnijih igrača za balans momčadi, Marcela Brozovića (Inter). Ne bi bilo ni Matea Kovačića iz Chelseaja. Dalić bi tada ključeve igre povjerio Milanu Badelju (Genoa) i Mariju Pašaliću (Atalanta), a za očekivati je da bi se u roster ugurao i Nikola Moro iz moskovskog Dinama.

Ofenzivna krila iz Rusije na Euru ne bi postojala. Ivan Perišić iz Intera i Ante Rebić iz Milana ne bi imali pravo nastupa. Dalić bi se morao osloniti na mlade snage - lijevo bi mogao zaigrati Josip Brekalo iz Wolfsburga, a desno Nikola Vlašić iz moskovskog CSKA-a. Na poziciji polušpice mjesto bi se tako otvorilo Hoffenheimovom Andreju Kramariću, koji bi zaigrao iza isturenog Brune Petkovića iz Dinama.

Prilika za HNL zvijezde?

Dalić bi roster mogao širiti igračima iz drugog plana. HNL zvijezde poput Mile Škorića, Kristijana Lovrića i Mislava Oršića vjerojatno bi putovale na Euro. Tu su još Simon Sluga, Lovre Kalinić, Dario Melnjak, Filip Uremović, Ante Budimir, Tin Jedvaj, Marin Pongračić, Domagoj Bradarić i Toma Bašić, koje je Dalić već ranije znao koristiti.
 

Pročitajte više