JUVENTUS

Što se dogodilo s Juventusom? Sve je puklo kad je Sarri izvadio Ronalda iz igre

Foto: EPA

DVAPUT se Maurizio Sarri pojavio u Juventusovom službenom sakou na kojem je uočljiv klupski grb.

Prvi put 20. lipnja prošle godine na službenom predstavljanju i posljednji put na proslavi svog prvog, a Juveovog devetog uzastopnog naslova prvaka Italije prije tjedan dana.

Tu i tamo bi se znao na kojoj presici pojaviti u trenirci kluba, a utakmice bi vodio u casual izdanjima, najčešće u vestama koje bi redovno bile po prsima nakvašene vodom nakon nekog vremena.

Izgledalo bi nedostojno veličine kluba, naši Dalmatinci bi rekli pomalo - šporko.

VIDEO: Sarrijeva prva presica u Juventusu

Ta je banalna, a opet važna stvar, iritirala Juventusove pristalice koji su navikli na uglađene trenere u skupim odijelima, šarmantnih i širokih vokabulara, baš poput Massimiliana Allegrija koji je imao fantastičan odnos sa svima - od uprave, igrača pa kasnije i navijača koji ni njega nisu toplo dočekali zbog one famozne borbe Juventusa i Milana za Scudetto 2012. godine.

Juventus je htio spojiti nespojivo

Maurizio Sarri nije takav tip. Iako ga je klub zamolio da poštuje određeni dress code, 61-godišnji Napolitanac tvrdoglavo je radio po svome, a na presicama bi često znao opsovati ili dati kakvu kontroverznu izjavu zbog koje bi mu zamjerila i talijanska pošta.

Zamjera mu se i na tjeranju Marija Mandžukića koji je bio miljenik navijača, no imao bi Sarri tu štošta za kazati o čemu ćemo u nastavku teksta.

Sve je od samih početaka u odnosu vodilo prema onome što se danas i službeno dogodilo - Sarri i Juventus potpisali su razvod nakon samo 13 mjeseci intenzivnog braka okrunjenog naslovom prvaka Italije, ispadanjem u osmini finala Lige prvaka od sedme momčadi Francuske te porazima u finalima domaćeg kupa i superkupa uz značajnu razmiricu s najboljim igračem Cristianom Ronaldom.

Juventus je pod Sarrijem postao još dosadniji i negledljiviji, a najveća Juventusova želja, pored trofeja, bila je ta da igra atraktivno i da se svidi baš svima.

Jednostavno, kao dva različita svijeta, nisu nikada ni bili jedno za drugo. Pokušaj spajanja nespojivog završio je katastrofom koja se mogla naslutiti iz običnih sitnica.

Recimo, Sarri bi za vrijeme utakmica mrcvario nikotinske žvakaće gume jer cigarete, čiji je ovisnik, tada nisu dozvoljene, no zato bi u svojoj kancelariji svakodnevno zadimio do maksimuma. Neki igrači znali su u šali reći da im je najteže padalo ići kod šefa na razgovor ako bi se održavao u njegovom uredu na duže od desetak minuta.

Nekima takve trenerove navike, ma koliki god profesionalci bili, nisu bile probavljive. Recimo, Ronaldu, čovjeku hardcore spartanskih navika, tipu koji na treninge dolazi ponekad satima ranije ili, ako slučajno ostane na klupi jednu utakmicu, odradi žestok trening nakon te utakmice.

Ronaldo je Juventus, prije svega karakterno. Računaju se samo trofeji, pobjede i golovi, a najvažniji su oni u Ligi prvaka zbog čega je Portugalac doveden prije dva ljeta iz Real Madrida u najvećem klupskom transferu u povijesti od 117 milijuna eura.

Nakon svađe s Ronaldom Sarri je izgubio svlačionicu

Kao takav, Ronaldo uživa poseban status u Torinu, a koliko odudara od ostatka svlačionice najbolje potvrđuje to što ima godišnju plaću od oko 30 milijuna eura, dok je Matthijs De Ligt drugi najplaćeniji s četiri puta manjom cifrom.

Dakle, s njim ni u kojem slučaju ne smije biti problema.

Jedna od glavnih zadaća Sarrija je bila izvući maksimum od Ronalda kako bi klub postao još atraktivniji i to je uspio bolje od prethodnika Allegrija budući da je Portugalac ove sezone bio ubojitiji nego prethodne.

Grafika: Sofascore za IndexSport

No puklo je na nekom drugom nivou, problemi su gurnuti pod tepih i njih su mogli trajno ugasiti jedino trofeji koji u Torino nisu sletjeli u broju u kojem se Andrea Agnelli nadao.

Ronaldo je, prema pisanju talijanskog novinara Luce Momblana, navodno rekao upravi da neće ostati u Juventusu ako Maurizio Sarri ostane trener i sljedeće sezone.

Otud proizlazi svježi trač da je 35-godišnjak u zimu dogovarao gažu u PSG-u, no sve mu je planove pokvarila pandemija koronavirusa.

Između Ronalda i Sarrija čvor je nastao već u studenom prošle godine kada je za vrijeme derbija s Milanom Sarri izvadio Ronalda u 55. minuti. Čitači s usana i talijanski mediji tvrde da je Portugalac sad već svom bivšem treneru rekao - odjebi.

Danima je potom trajala nervoza u Torinu i za vrijeme reprezentativne stanke Juventusovi senatori Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini i Leonardo Bonucci morali su pregovarati s obojicom kako bi se situacija mogla izravnati.

Navodno su suigrači, uključujući i spomenute legende, stali uz Ronalda. Smatraju ga, zbog svega onog što pruža na terenu i, posebno, nevjerojatnih radnih navika, nedodirljivim. Tu je Sarri izgubio važnu bitku s Ronaldom, posljedično i ostatkom svlačionice jer je igrač nadjačao trenerov autoritet što se ni u jednom ozbiljnom klubu ne smije događati.

VIDEO: Sarri hvali Ronalda s kojim se ranije posvađao

Pokunjenom Sarriju je već tada bilo neugodno u klubu čiji ga navijači nikako nisu mogli prihvatiti nakon što im je, kao trener Napolija usred borbe za Scudetto 2018., pokazao srednji prst.

Uz to je ponekad znao ispaliti otrovne strelice prema Torinu aludirajući na ogromnu razliku između razvijenijeg, hladnog sjevera koji maze suci i novac te njegovog puno vatrenijeg juga koji bi uvijek u toj priči ispadao autsajder. 

Ljudi koji su potjerali Mandžukića na odvratan način su krivci o kojima se najmanje govori

S druge strane, Juventusovi čelnici, prije svih direktori Fabio Paratici i Pavel Nedved u javnost su slali priču kako Juventus proživljava estetsku preobrazbu na terenu za što će Sarriju biti potrebno vrijeme.

Tom su pričom uvjerili i gazdu Andreu Agnellija koji je prošle godine htio nastaviti suradnju s Maxom Allegrijem, međutim gazda Juventusa poslušao je svoje suradnike i sada se zbog toga kaje. Sarri je bivši, talijanski izvori kažu da će za njim gotovo sigurno Paratici, a Nedved bi mogao preživjeti jer je ipak veliki Agnellijev prijatelj.

Upravo su Nedved i Paratici režirali sramotu prema liku i djelu Marija Mandžukića koja ih je tako efektno stigla baš protiv Lyona. Igrala se 84. minuta kada Paulo Dybala nije mogao nastaviti utakmicu samo 14 minuta nakon što je, ozlijeđen, ušao pomoći Juventusu.

Sarri je tada ubacio napadača Marca Olivierija, 21-godišnjaka koji inače plaću zarađuje igrajući za Juventus U-23 u Serie C. Mnogim Juventusovim fanovima vjerojatno je proletjelo kroz misli - gdje nam je sad Mario Mandžukić?

Kao što smo pisali u studenom prošle godine, Fabio Paratici je taj koji je svim silama prisiljavao miljenika Juventusovih navijača da ode iz kluba. Mario, karakterno specifičan kao i uvijek, nije se htio odmah predati nego se boriti za svoju poziciju.

No to je, odlukama Paraticija i Nedveda, bila unaprijed izgubljena bitka. Naredbama iz vrha Mandžukić nije odigrao nijednu minutu u njemu mučnoj polusezoni poslije koje je pobjegao u Katar.

U startu je bilo jasno da Sarri preferira povratnika Gonzala Higuaina, međutim nije se ni Talijan htio tako lako odreći Mandžukića, što je znao između redova spomenuti na presicama govoreći da je Mandžukićevo izostavljanje "odluka vodstva". Sarri je u toj situaciji ipak ispao najmanji krivac, no podnio je najveće kritike jer ako igrač ne igra, kriv je trener koji ga nije stavio.

VIDEO: Mandžukićev posljednji gol za Juventus

Sarri je ispao i glavni krivac za Juventusovu blamažu u Europi, iako ni tu nije najveći krivac.

Preuzeo je momčad koja je dvije sezone uoči dolaska Sarrija pod vodstvom Massimiliana Allegrija igrala dekadentan i predvidljiv nogomet, najviše zbog toga što je Juventus imao roster igrača koji je trebalo osvježiti, posebno u veznom redu koji im je najveća slabost o čemu smo detaljnije pisali sredinom veljače.

Nepošteno je baš za sve kriviti trenera koji je radio samo 13 mjeseci

Sarriju su stigli i drugačiji profili veznjaka poput Adriena Rabiota i Aarona Ramseyja, no nijedan od njih nije se uspio nametnuti brzom i okomitom stilu nogometa zbog kojeg je Sarri ustoličen. Da su Paratici i Nedved uvidjeli koliko im vezni red koči igru, svjedoči i kupovina Barceloninog Arthura Mela za 75 milijuna eura na kojem je inzistirao baš danas otpušteni stručnjak.

Pored toga, Sarri ponovno veći dio sezone nije mogao računati na Douglasa Costu kojeg je vidio kao jednog od ključnih igrača u Juventusovoj preobrazbi, a pored njega imao je Federica Bernardeschija, ofenzivca koji je u 38 utakmica ove sezone imao - dva gola i tri asistencije.

Na kraju je Sarrijev Juventus ostao ovisan o učincima Cristiana Ronalda i Paula Dybale jer bi ta dvojica rješavala sve na individualnu kvalitetu cijele sezone, a protiv Lyona na Argentinca nije mogao računati.

Sarrija je skoro spasio Ronaldo koji je zabio dva gola, ali sam protiv organiziranog protivnika nije mogao. Juventus je jednostavno bio negledljiv, neuvjerljiv i loš pa je Sarri ostao bez prilike da sljedeće sezone uz neke nove profile igrača, adekvatne njegovim idejama, pokuša preokrenuti sve u svoju korist. 

Nije mogao dobiti više od godinu dana, iako njegove brojke nisu toliko drastično lošije u odnosu na posljednju sezonu Massimiliana Allegrija u Juventusu, međutim uglađeni gospodin Allegri je igrao četvrtfinale Lige prvaka i osvojio domaći trofej (superkup) više od Sarrija te je imao puno bolji odnos s igračima, posebno Ronaldom.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Juventus nije imao strpljenja i prvi je poslom morao platiti Sarri. Veliki, ali ne i jedini, isključivi i najveći krivac za debakl.

Na ovakve rezove od talijanskog velikana nismo navikli i to nije Juventus.

Pročitajte više