umro je maradona

Ovako je Maradona govorio o Messiju, Ronaldu i kokainu

Foto: Getty Images/Guliver Image

DIEGO ARMANDO MARADONA preminuo je danas u 61. godini od srčanog udara.

Jedan od najvećih nogometaša u povijesti bio je svjetski prvak s Argentinom 1986. godine, prvak Španjolske s Barcelonom, a s Napolijem, tad slabim klubom, osvojio je dvije titule prvaka Italije te Kup UEFA 1989. godine.

Briljantna karijera na travnjaku bila je obilježena i brojnim skandalima i problemima u privatnom i javnom životu. Maradona je, osobito nakon igračke karijere, prozivao koga je i kako stigao te se zamjerio mnogima, ali ništa nije moglo izbrisati trag koji je ostavio na nogomet.

Ovo su njegove najpoznatije izjave.

O djetinjstvu

"Igranje nogometa davalo mi je jedinstveni mir. Imati loptu, trčati za njom, igrati se s njom. Uvijek sam to osjećao. Samo mi daj loptu i pusti me da radim ono što najbolje znam. Bilo gdje."

O Los Cebollistas, prvoj momčadi u kojoj je igrao kao dijete

"Nitko nije imao šanse protiv nas. Imali smo niz od 136 utakmice bez poraza, kako smo igrali! I već tad su me svi fotografirali."

O tituli svjetskog juniorskog prvaka 1979. godine u Japanu

"Bio sam siguran da mogu igrati na Svjetskom prvenstvu 1978. godine. Plakao sam jer nisam išao. Nikad nisam i nikad neću oprostiti Cesaru Luisu Menottiju što me nije vodio, ali ga nikad nisam mrzio. Rekao sam si da ću im pokazati i to sam učinio u Japanu."

O utakmici Argentinos Juniors - Boca (5:3) 1980. godine

"Ono siroče Loco Gatti je rekao da sam debeljko. Nisam znao da mi bijes može biti takvo gorivo. Moj prijatelj Jorge mi je rekao da zabijem dva gola. Rekao sam mu da ću zabiti četiri. Zabio sam četiri."

O karijeri u Napoliju

"Kad sam došao u Napoli bio sam na dnu i u bankrotu. Kad sam sletio u Napulj doznao sam da se klub prošle sezone borio za ostanak. Nitko mi nije vjerovao kad sam govorio da ćemo biti prvaci i to sam ostvario 1987. godine. Te godine u Italiji bile su nevjerojatne, a fešta na San Paolu nezaboravna."

O tituli svjetskog prvaka 1986.

"To je bio najveći trenutak u mojoj karijeri. Kad sam primio pehar, osjećao sam kao da dodirujem nebo. Svi moji snovi su se ostvarili i znao sam koliko će moji Argentinci biti sretni. Ta reprezentacija bila je osporavana, ali bila je moja momčad. U svakom smislu."

O Božjoj ruci protiv Engleza u četvrtfinalu SP-a 1986.

"He he. Ni fotografi nisu dobro snimili što se dogodilo. Peter Shilton, koji je na loptu išao zatvorenih očiju, toliko se uvrijedio da me nije zvao na svoju oproštajnu utakmicu. Jako volim taj gol jer sam imao osjećaj kao da Englezima nešto kradem nakon Falklandskog rata."

O Peleu

"On je bio najbolji nogometaš, ali nije znao to iskoristiti da podigne nogomet. Siguran sam da bismo zajedno napravili velike stvari, ali mi smo previše različiti. Bojao me se jer je mislio da ću mu ja ukrasti nešto što ja nikad nisam želio. Broj jedan, titulu najboljeg. Neka ljudi o tome odluče."

O Cristianu Ronaldu

"Ronaldo ti zabije gol pa ti proda šampon. Volio bih da je Argentinac, ali više volim Messija."

O Lionelu Messiju

"On je odličan dečko, ali nema nikakvu karizmu. On nije vođa. Kakav je to vođa koji prije utakmice dvadeset puta ide na WC?"

O homoseksualcima

"Jesam li protiv homoseksualaca? Nikako! Bolje da postoje jer će ostati više žena za nas mačo muškarce."

O ovisnosti o drogi

"Droga je svugdje oko nas i ne bih želio da je moja djeca koriste. Kao odgovoran otac moram reći: Ja sam bio, jesam i uvijek ću biti ovisnik."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.