MANCHESTER UNITED

Ovo su problemi koje Solskjaer mora riješiti

Foto: EPA-EFE

PRED Manchester Unitedom je vrlo turbulentno ljeto. Ole Gunnar Solskjaer imat će težak zadatak od momčadi u raspadu složiti onu koja bi se sljedeće sezone trebala dočepati barem Lige prvaka, o borbi za naslov da i ne govorimo.

Solskjaer je sjajno krenuo na klupi Uniteda, ali kad su došli teži protivnici i završnica sezone jedna od najskupljih momčadi u Premiershipu spektakularno je podbacila. Sljedeće sezone igrat će Europa ligu, a na ljeto će morati napraviti rekonstrukciju momčadi. Stoga je Daily Mail objavio popis stvari koje Norvežanin na ljeto mora riješiti kako bi se United vratio u vrh engleskog nogometa.

Fizička sprema momčadi

Solskjaer je navodno bio šokiran fizičkom pripremom i stanjem u momčadi kad ju je preuzeo nakon Mourinhova odlaska. Ljudi bliski trening-centru u Carringtonu tvrde da djelatnici zaduženi za tzv. sportsku znanost nisu uopće imali posla te da ih Mourinho nije trebao jer je koristio tradicionalnije metode.

Solskjaer namjerava te ljude maksimalno uključiti u rad prve momčadi kako bi ona spremna dočekala početak sezone. Skandalozno je u kakvom su igrači stanju bili u finišu sezone kad su se borili za Ligu prvaka i Norvežanin takvo što ne smije ponovno dopustiti.

Riješiti se škarta

Nema sumnje da Manchester United ima nekoliko izvanserijskih igrača, ali je isto tako kobno misliti da bi bolji trener iz ovog kadra izvukao više od Mourinha i Solskjaera. Svlačionica je puna igrača koji jednostavno nisu dovoljno dobri i nevjerojatno je da je većini njih produljen ugovor malo prije Mourinhova odlaska.

Uspije li prodrmati Alexisa Sancheza, treba mu dati Nobelovu nagradu, ali još teže će biti naći neki klub koji bi ga kupio i preuzeo njegovih 500.000 funti tjedne plaće. Navodno nekim igračima uopće ne bi smetalo da Čileanac napusti Old Trafford...

Anthony Martial

Još nije kasno da Francuz ne postane najskuplji promašaj u povijesti Uniteda. Martial je stajao čak 60 milijuna eura, ali u četiri godine koliko je na Old Traffordu nije isplatio ni trećinu uloženog novca.

Martial strašno nervira Solskjaera,kao i puno drugih igrača, svojim stavom i pristupom, no riječ je o nogometašu iznimnog talenta koji bi mogao biti itekako koristan ako ga Solskjaer uspije preobratiti.

Pomoć Rashfordu

Malo koji igrač iz trenutačne postave igra s toliko žara i volje za Manchester United kao Marcus Rashford. No s 21 godinom je još vrlo mlad, a očekivanja od njega su golema i možda ga se previše troši.

Igraču poput njega treba jako puno pažnje i povjerenja i, želi li od njega izvući maksimum, Solskjaer se mora pomiriti da će ga nekad morati i čekati.

Preurediti obranu

Najveći i ključni problem. Kao prvo, Solskjaer mora vidjeti što je s De Geom. Ako potpiše novi ugovor - odlično; ako ne potpiše - prodaj ga i idemo dalje. Novac od tog transfera mogao bi se uložiti u nove bekove. 

Ispada da su Bailly i Lindelof najbolji stoperski par koji United može složiti, a oni jednostavno nisu dovoljno dobri. Phil Jones je stalno ozlijeđen, a Chris Smalling ne može uhvatiti nikakvu formu.

Novi kapetan i vođa

Treća opcija je stvoriti momčad oko Pogbe koji je rođeni vođa, ali mu netko mora reći da mora početi preuzimati više odgovornosti. Ne može se samo njega kriviti za Unitedov debakl, ali činjenica je da najbolji moraju povući ostale kad je najteže.

United će teško na tržištu naći igrača koji je preko noći spreman postati vođa ove momčadi i Solskjaer mora napraviti sve da Pogba postane - taj.

 

Pročitajte više