Parma se vratila u Serie A

Foto: Profimedia

PARMA je danas u gostovanju kod Barija u utakmici 36. kola talijanske Serie B remijem 1:1 osigurala povratak u Serie A, najviši razred talijanskog nogometa. Ovaj kultni talijanski klub jedan je od omiljenih klubova nogometnih romantičara, a kroz povijest je osvajao i europske trofeje. Dva puta su podizali trofej Kupa UEFA i jednom Kupa pobjednika kupova.

U momčadi Parme od prošlog ljeta igra i povremeni hrvatski reprezentativac Antonio Mirko Čolak, koji je za 2.9 milijuna eura stigao iz Rangersa. U promociju u elitni rang talijanskog nogometa Čolak je ugradio 21 nastup i tri postignuta pogotka u tekućoj sezoni. 

Podsjetimo, recentna povijest Parme je vrlo mračna. Klub je ugašen u prvoj polovici 2010-ih pa ponovno osnovan 2015. godine. U sljedeće tri godine Parma je postala prva ekipa koja je u tri sezone zaredom ostvarivala promociju u viši rang te se brzo vratila u Serie A.

U prvoj ligi se zadržala do sezone 20/21, a u njoj je sa samo tri pobjede u 38 kola ponovno ispala u niži rang. Sada se, nakon prošlogodišnjeg razočaranja u doigravanju za ulazak u Serie A, plasirala jer je osigurala najmanje drugo mjesto, koje direktno vodi u viši rang. Dva kola prije kraja ima sedam bodova više od treće Venezije.

Pročitajte više