DINAMO U LIGI PRVAKA

Pep ima ključ Dinamovog proljeća, Talijani su u strahu

Foto: EPA-EFE/Screenshot/Index montaža

DINAMO za osminu finala Lige prvaka na Maksimiru 11. prosinca mora pobijediti Manchester City, koji je uoči posljednjeg kola, šestog, osigurao prolaz i prvo mjesto u skupini.

U Bergamu su već u strahu jer u igri za drugo mjesto je nakon sinoćnje pobjede 2:0 nad hrvatskim prvakom i Atalanta. Talijani misle da bi Pep Guardiola zbog svoje komotne situacije na Modre mogao poslati kombinirani ili rezervni sastav, s čim dobra iskustva ima baš Šahtar.

Situacija je jednostavna. Atalanti za drugo mjesto treba pobjeda kod Šahtara u Harkivu te pobjeda Cityja u Zagrebu. Tada bi ona s četvrte pozicije skočila na drugu, a Dinamo bi završio zadnji. Ako Dinamo pobijedi, Atalantin bi tada najveći mogući ulov bilo treće mjesto i odlazak u Europa ligu.

>>> Detaljne kalkulacije možete pogledati ovdje

Ključeve raspleta borbe za drugo mjesto drži Pep Guardiola, koji tvrdi da će na Dinamo poslati prvu momčad, iz poštovanja prema Atalanti i Šahtaru.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Mnogi pak ne vjeruju u to jer City u Premiershipu prije i poslije Dinama očekuju dvije itekako bitne utakmice.

Već 7. prosinca na Etihad stiže gradski rival United, četiri dana kasnije City je u Zagrebu, a četiri dana poslije Dinama engleski prvaci moraju na Emirates kod Arsenala.

Zaostatak za Liverpoolom je već nakon 13 kola golem. Redsi bježe devet bodova i svaki sljedeći kiks za City je poguban. Jer mnogi su već danas spremni Liverpool proglasiti prvakom Engleske.

Guardiola, dakako, ne misli odustati i baš zbog toga mnogi sumnjaju u to da će na Maksimiru koristiti udarne snage te smatraju da će ih, logično, usmjeriti na United i Arsenal.

Zasad je sigurno da u Zagrebu neće biti ozlijeđenog Sergia Aguera.

City je već jednom pomogao Šahtaru u sličnoj situaciji. Ubio je Napoli

City je posljednje dvije sezone u posljednje kolo Lige prvaka ulazio s osiguranim prolazom, ali je 2017. baš tako pomogao Šahtaru.

Što se dogodilo?

Šahtaru je trebao bod protiv Manchester Cityja u posljednjem kolu kako bi ispred Napolija osvojio drugo mjesto. City je uoči posljednjeg kola imao 15 bodova i sigurno prvo mjesto, Šahtar je bio na devet bodova, a Napoli, koji je gostovao kod Feyenoorda, na šest.

Budući da su Talijani imali bolji međusobni omjer od Ukrajinaca (poraz u Harkivu 2:1 nadmašili su pobjedom 3:0 u Napulju) morali su se nadati pobjedi Cityja kod Šahtara te uz to pobijediti Nizozemce, koji su dotad imali svih pet poraza.

Međutim, Šahtar je kombiniranu postavu Manchester Cityja pobijedio 2:1 i time ubio Napoli koji je, nakon što je u Harkivu sve bilo riješeno u pola sata, u Rotterdamu pao 2:1.

Tako je Šahtar osvojio drugo mjesto, a Napoli se spustio u Europa ligu pa se može reći da je Guardiola miksanim sastavom pomogao klubu iz Donjecka.

Guardiola je u Harkivu igrao u formaciji 3-4-2-1 i dao je priliku igračima koji mu u to doba nisu bili standardni, uz potpunu rotaciju obrane, u kojoj su zaigrala trojica koja prije toga nikad nisu skupa bila u prvih 11. 

Ederson; Adarabioyo, Fernandinho (Aguero), Mangala; Danilo, Yaya Toure, Gündogan, Foden; Sane (Brahim Diaz), Bernardo Silva, Gabriel Jesus

Adarabioyo, Mangala i Yaya Toure nisu bili prvotimci, a Sergia Aguera uveo je tek posljednjih 20 minuta. Nedostajali su Kevin de Bruyne, Vincent Kompany, David Silva i John Stones, a Raheema Sterlinga nije uvodio u igru.

Premiership zbog brutalne konkurencije ne pruža previše prostora za odmor, a City ni tada nije imao idealan raspored.

Utakmica sa Šahtarom se bila smjestila između domaće utakmice s West Hamom (2:1) te velikog gostovanja kod Manchester Uniteda koje je City dobio 2:1.

Nakon gostovanja i poraza u Ukrajini Guardiolini igrači imali su četiri dana odmora, a situacija u prvenstvu bila je znatno bolja nego što je danas.

City je nakon 15 kola imao 43 boda, osam više od drugoplasiranog Uniteda i 11 od Chelseaja na trećem mjestu. Stoga je derbi na Old Traffordu bio prioritet za Guardiolu jer bi Crveni vragovi eventualnom pobjedom došli na pet bodova zaostatka.

Ipak, pobjedom 2:1 kod Uniteda City je pobjegao na velikih jedanaest bodova razlike i na kraju trijumfalno završio sezonu Premiershipa.

Šahtar je kasnije u osmini finala ispao od Rome, a City od Liverpoola rundu kasnije.

Pepu je prošle sezone u posljednjem kolu trebao bod za prvo mjesto u skupini...

Prošle sezone Liverpool je vršio daleko veći pritisak na City u Premiershipu i to u doba dok Guardiolinom sastavu nije bilo osigurano prvo mjesto u skupini s Lyonom, Hoffenheimom i Šahtarom. 

U posljednje kolo City je ušao s osiguranim prolaskom (10 bodova) i trebao mu je bod protiv Hoffenheima na Etihadu kako bi osigurao prvo mjesto. 

Pobijedili su Englezi 2:1 i ostavili Nijemce na zadnjem mjestu te kasnije izvukli Schalke 04 u osmini finala. Lyon je iz te skupine kao drugoplasirani izvukao Barcelonu, a Šahtar se utješio plasmanom u Europa ligu.

Guardiola je tada u formaciju 4-3-3 uvrstio ovih 11 igrača:

Ederson; Stones (Walker), Otamendi, Laporte, Zinchenko (Delph); Bernardo Silva (Kompany), Gündogan, Foden; Sterling, Gabriel Jesus, Sane

Protiv Hoffenheima igrali su u srijedu 12. prosinca, iako su četiri dana ranije gostovali kod Chelseaja u Londonu te pobijedili 2:0.

Samo tri dana nakon Hoffenheima čekala ih je škakljiva utakmica s Evertonom u Premiershipu, koju su pobijedili 3:1, no Pep je, kao što pokazuje sastav protiv Nijemaca, koristio veliku većinu prvotimaca.

Nije previše odmarao igrače iako je u to doba imao Liverpool za vratom. Nakon 15 odigranih kola City, koji je na kraju sezone u triler-završnici postao prvak, imao je 41 bod.

Redsi su bili na dva manje, a ostatak konkurencije, poput Tottenhama i Chelseaja, na zaostacima od osam i deset bodova za prvim mjestom.

U Ligi prvaka, Cityjevoj velikoj patnji, Pep je bio zaustavljen u četvrtfinalu od Tottenhama. Lyon, koji je u oba duela protiv Engleza ostao neporažen (na Etihadu su i slavili), zaustavljen je od Barcelone.
 

Pročitajte više