Pet epskih finala Wimbledona: Ivanišević uz bok Federeru i Nadalu

NEMA sumnje da su Rafael Nadal i Roger Federer jučer odigrali meč koji će ući u povijest. Najduže i vjerojatno najnapetije finale Wimbledona prikovalo je milijune ljudi uz tv ekrane, a posebno je fascinantan podatak da je više Engleza gledalo Nadalov trijumf u All England Clubu, nego pobjedu svog ljubimca Lewisa Hamiltona u Silverstoneu.

John McEnroe izustio je bez ustezanja: "To je najbolji meč koji sam ikad gledao". Oglasio se i najmlađi osvajač Wimbledona Boris Becker. "Federer je svjetski broj jedan, ali samo je pitanje vremena kad će Nadal doći na vrh. Ovo je za Federera snažan udarac, vidjet ćemo može li se dočekati na noge. Olimpijske igre i US Open će to pokazati", kaže Becker.

Prigodom sinoćnjeg trilera koji je rezultirao rađanjem novog kralja Wimbledona, Sky Sports prisjetio se pet klasičnih dvoboja u finalu Wimbledona, među koje ipak nije uvršten i ovaj sinoćnji, ali se zato našlo mjesta i za Gorana Ivaniševića. Novinari Sky Sportsa kao klasike Wimbledona istaknuli su finala 1980, 1984, 1990, 2001. i 2007. godine. 

1980. godine Bjorn Borg peti je put zaredom osvojio Wimbledon, pobijedivši u finalu bahatog 21-godišnjeg Amerikanca Johna McEnroea. McEnroe je u prvom setu razbio branitelja naslova 6-1, da bi se Borg uskoro vratio, a meč je riješen tek u petom setu u kojem je legendarni Šveđanin slavio 8-6.

Četiri godine kasnije, John McEnroe je podigao pehar osvajača Wimbledona, a s druge strane mreže stajao je Jimmy Connors. Nije to bio naročito napet meč, McEnroe je slavio 6-1, 6-1, 6-1, ali ga ipak smatraju klasikom jer je američki tenisač tada odigrao partiju koja se i danas smatra najboljom igrom ikad viđenom na travi.

U finalu 1990. Stefan Edberg namučio se s Borisom Beckerom. Becker je u svojoj autobiografiji kasnije otkrio kako je večer prije tog meča popio previše tableta za spavanje, zbog čega je prva dva seta "odigrao kao da mjesečari". Edberg je s lakoćom poveo 2:0, ali Becker se ipak vratio. No, comeback nije bio potpun. U petom setu Edberg je bio slavio 6-4 i pobijedio Beckera u njihovom trećem uzastopnom wimbledonskom finalu.

Nekako smo uvijek znali da će Goran Ivanišević osvojiti Wimbledon, ali na to smo morali čekati dugih devet godina, koliko je prošlo od njegovog prvog finala do konačnog osvajanja naslova. "Ovo je finale bilo prvo koje je započelo u ponedjeljak, nakon što je kiša omela tijek turnira i završilo kao jedna od najljepših sportskih bajki", piše Sky Sports, te podsjeća kako je Ivanišević prije toga triput igrao u finalu. Jednom je bio bolji Andre Agassi, a dvaput Pete Sampras. "Ispred neuobičajeno živahne publike na središnjem terenu dva su se tenisača pokazala vrijednim finala, odigravši četiri nepredvidljiva seta prije nego je Hrvat slavio u odlučujućem, petom". Ivanišević je slavio 6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7.

Posljednje Sky Sportsovo epsko finale odigralo se prošle godine, kad je Federer bio jači od Nadala, ali već tada je mladi Španjolac pokazao da se bliži kraj Fedexove ere nedodirljivosti. Meč je otišao u pet setova, ali u trenutku odluke Federer je ipak ostao prisebniji i tako izjednačio Borgov rekord od pet uzastopnih pobjeda u finalu Wimbledona. Mnogi su smatrali kako će taj rekord ove godine pasti, ali Nadal je ovoga puta bio bolji.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više