Petarda Šveđana protiv Bugarske

U DRUGOM susretu C skupine sastali su se Švedska i Bugarska. Vrlo učinkovit švedski napad znao je iskoristiti svoje šanse. 5:0 nije nitko očekivao.

 

Nakon 3:0 je sve je bilo riješeno i bilo je samo pitanje s koliko će golova u mreži Zdravkova završiti ova utakmica.
 

Švedska je po svemu nadigrala Bugarsku. Bugarska će se teško dići iz ambisa, a čeka je utakmica protiv Danske koja igra slično kao Švedska. S druge strane, žuto-plavi na krilima visoke opobjede, i što je još važnije, odlične igre, čekaju Italiju koja ima razloga za strah.

 

Mislili smo da nije moguće doživjeti igru lošiju od naše. A ti isti Bugari su kvalifikacije završili ispred nas.

Možda bi utakmica završila drukčije da su Bugari realitirali jednu od svojih prilika u oprvom dijelu.


Teško je izdvojiti najboljeg Šveđana. Dvojba je između Larssona i Ibrahimovića. Ipak Larsson zbog dva gola. U bugarskoj reprezentaciji svi su podbacili.

 

U prvih desetak minuta nije bilo izrazitijih prilika. Švedska je krenula nešto agresivnije, no Bugarska je brzo uspostavila ravnotežu. Gledali smo netipično početno odmjeravanje snaga u kojem je lopta gotovo stalno bila pred nečijim kaznenim prostorom.


16. minuta: Petkov se sjurio po lijevoj strani, spasio loptu da ne ode u gol-aut, odlično nabacio na volej Jankoviću, ali ovaj puca metar pored gola. Prethodno Berbatov nije uspio uklizati i gurnuti loptu u gol. Vrlo atraktivno.

22. minuta: Nilsson je odlično pronašao Larssona iz daljine, Larsson dolazi do lopte i udara ispruženim tijelom sa sedam metara, niti metar iznad vratnice.

 

25. minuta: M. Petrov je bio na lijevom vrhu kaznenog prostora i kada su svi očekivali ubačaj u sredinu, on je pucao tik pored lijeve Isakssonove vratnice.


27. minuta: Berbatov je bio u napadu, pucao je glavom iznad prečke.


32. minuta: Bugari su neuspješno namještali zaleđe na 40 metara, Ibrahimović je bez problema došao sam u kazneni prostor, dodao samom Ljungbergu koji je sigurno doveo Švedsku u vodstvo.

 

Tako se igralo sve do kraja prvog dijela. Rastrčano, požrtvovno, nešto kao u utakmici Danska - Italija. Bugari su imali svoje šanse, no one su se sastojale od traženja glave Berbatova ili dalekometnih udaraca. S druge strane, Švedska bi nakon par preciznih dodavanja dolazila do izglednijih gol-šansi, a jedna takva je i realizirana. 

Vrlo dobrog, ali ozlijeđenog Lučića pred kraj prvog dijela zamijenio je Wilhelmsson, pa je izbornički tandem Švedske bez problema prvih 45 minuta priveo kraju minimalnim, ali zasluženim vodstvom.

 

 

48. minuta: Bugarska je bila najbliže pogotku do sad. Ubačaj s lijeve strane, no Janković s par metara glavom propušta stopostotnu priliku za izjednačenje.


49. minuta: Ibrahimović podvaljuje jednu odličnu loptu Ljungbergu, on izlazi oči u oči sa Zdravkovom, no bugarski vratar brani i spašava svoju ekipu.


56.min: M. Petrov je opalio desnicom s desetak metara, no pored gola.

U dvije minute je uslijedio knock-down Bugara i pobjednik je odlučen. Akciju kod drugog gola je započeo Ljungberg, pronašao Edmana na lijevoj strani. Edman je centrirao i pronašao u sredini Magnusa Larssona koji se ispružio koliko je dug i glavom poentirao u lijevi donji kut Zdravka Zdravkova. Nije se ni krenulo s centra, Šveđani su oteli loptu, Svensson je s desne strane prizemno, paralelno s gol-crtom, na suprotnoj strani uposlio Larssona koji s poda zabija pod prečku i povisuje na nedostižnih 3:0.

Nakon toga Bugari su pali, postali  nervozni i činilo se kao da žele da što prije dođe kraj. Tek ih je vratar Zdravkov spašavao od rezultatskog debakla, koji je kasnije ipak uslijedio.

 

Zdravkov ništa nije mogao učiniti kada je Ibrahimović sigurno izveo penal kojeg je skrivio Ivanov na Ljungbergu. To je bilo u 78. minuti.


U strijelce se upisao i Allback u sudačkoj nadoknadi.


STADION:
Alvelade, Lisabon


GLEDATELJA:
50000

SUDAC: Michael Riley (Engleska)

STATISTIKA:
UDARCI: Švedska 14 (9 u okvir), Bugarska 11 (3 u okvir)
KORNERI: Švedska 5, Bugarska 3
PREKRŠAJI: Švedska 21, Bugarska 20
POSJED LOPTE: Švedska 43%, Bugarska 57%

ŽUTI KARTONI: Linderoth, Ibrahimović (Švedska), Janković, Kirilov, I. Petkov, Ivanov (Bugarska)

Švedska:
Isaksson - Lučić (od 41. Wilhelmsson), Jakobsson, Mellberg, Edman -Nilsson, Linderoth, Svensson (od 76. Kallstrom), Ljungberg - Ibrahimović (od 81. Allback), Larsson.
Izbornici: Tommy Soderberg, Lars Lagerbäck 

Bugarska:
Zdravkov - I. Petkov, Pazin, Kirilov, Ivanov - M. Petrov (od 84. Lazarov), Petrov, Hristov, Peev - Janković (od 62. Dimitrov) - Berbatov (od 76. Manchev).
Izbornik: Plamen Markov

Matko Rak

Pročitajte više