REPREZENTACIJA BIH

Petev je okrenuo BiH na svoju stranu. Sad mu prijeti sudbina Prosinečkog

Foto: EPA-EFE

KAD SU Ivajla Peteva predstavljali u zgradi Nogometnog saveza Bosne i Hercegove, javnost BiH prvi je put svjedočila svojevrsnom rešetanju novog izbornika na prvoj konferenciji za medije. Dok su novinari u sali postavljali pitanja puna sumnje u čovjeka koji je preuzeo reprezentaciju, ispred zgrade su stajali navijači koji su transparentom "Dosta je" poručili što misle o bugarskom stručnjaku i savezu svoje zemlje.

Nakon prve dvije utakmice BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pod vodstvom Peteva situacija izgleda puno bolje po bivšeg Dinamova trenera, ali to ne smije zavarati javnost. Prethodni izbornici imali su slične ili bolje početke pa su pred rastanak stavljeni na stup srama.

Iako je osvojio samo jedan bod u kvalifikacijama, a okršaj protiv Francuske nije ni vodio osobno zbog pozitivnog testa na koronavirus, Petev je u prvoj izborničkoj akciji ispunio prvi cilj. Sad ima bolje ozračje oko reprezentacije, što mu omogućuje da u normalnim okolnostima vodi momčad, ali to je ujedno bio minimum očekivanja na njegovim prvim ispitima.

Kiksevi Ukrajine pomogli su Petevu da ostavi dobar prvi dojam

Bugarin je imao i malo sreće jer za trenutnu situaciju nisu zaslužni samo njegovi nego i rezultati drugih izbornika iz skupine. 

BiH je u gostima remizirala s Finskom (2:2), a onda kod kuće tijesno izgubila od svjetskih prvaka Francuza (1:0) te je s bodom tek četvrta u skupini D. To je daleko od sjajnog učinka, ali uz utakmicu manje od Ukrajine koja je druga s tri boda i koja je imala dva domaća kiksa protiv Finske (1:1) i Kazahstana (1:1), stvari izgledaju bitno drugačije.

Otuda optimizam u BiH jer sada s potpuno drukčijim pristupom može dočekati susrete s Ukrajincima pod uvjetom da osvoji devet bodova protiv Kazahstana i Finske, što je ionako cilj od početka. 

U svemu ovome BiH je imala i olakotnu okolnost da je nakon gostovanja u Finskoj kod kuće imala prijateljski ogled protiv Kostarike u kojem je remizirala (0:0), a Petev je šansu dao uglavnom igračima koji ne igraju veliku ulogu u kvalifikacijskim susretima. Time je odmorio najbolje igrače, Edina Džeku i Miralema Pjanića, za ogled protiv Francuske te usput provjerio tko mu od igrača iz drugog plana može pomoći u natjecateljskim susretima. Takav luksuz nisu imali ni Ukrajinci ni Francuzi koji su u ovom Fifinom terminu odigrali tri kvalifikacijske utakmice.

Uz odgovarajuće rezultate rivala u skupini i jako dobar dojam u ogledu protiv Francuske Petev je u BiH konačno dobio "palac gore", a javno ga je pohvalio i kapetan Edin Džeko. Bugarin će tako na narednom okupljanju imati mnogo bolju polaznu točku.

"Žao mi je što šef nije bio s nama jer je odlično pripremio utakmicu. Da je bio tu, dao bi nam još više snage", rekao je Džeko u izjavi za Novu BH.

Dva potpuno različita stila igre govore da je prerano reći kako će izgledati BiH pod Petevom

Petev je do boda u Finskoj došao riskantnim pristupom. Nakon prvih 10 minuta igre BiH je mogla gubiti s barem golom razlike, kao što je na poluvremenu mogla imati takvu prednost. Obje momčadi imale su po sedam udaraca u okvir. Finci su utakmicu okončali s četiri velike promašene šanse, a BiH s pet. Uz četiri gola lako je zaključiti da je utakmica bila previše otvorena.

BiH je u tom susretu igrala u sustavu 4-2-3-1, dok je u okršaj s Francuskom na domaćem terenu nakon dugo vremena igrala u formaciji 3-5-2. Tijekom susreta Zmajevi su imali ukupno četiri udarca, a Francuzi 14. Džeko i suigrači stvorili su jednu veliku promašenu priliku i to nakon kornera, dok su svjetski prvaci imali dvije. Na kraju je odlučio jedan gol, a utakmicu je obilježila i priča o čak tri sporne situacije iz francuskog šesnaesterca, zbog čega u BiH smatraju da su oštećeni za minimalno jedan penal.

U usporedbi ove dvije utakmice nije poanta samo u rezultatu nego i u pristupu BiH i generalnoj statistici. Evidentno je da se Petev odlučio za dva potpuno drugačija stila igre, što pokazuje njegovu taktičku fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja protivniku iako je imao vrlo kratak period za pripreme, a u svemu ga je poremetio i pozitivan test na koronavirus zbog kojeg protiv Francuske nije mogao biti na klupi.

Međutim, drastične razlike u pristupima govore da je nemoguće očekivati da BiH već sada ima drugi identitet i mentalitet. Ove dvije utakmice pomogle su Petevu da dobije podršku većeg dijela navijača, ali one nisu dale odgovor na pitanje kako će izgledati BiH pod njegovim vodstvom. Hoće li igrati napadački kao protiv Finske ili će se zatvarati kao protiv Francuske? Ili će se stalno prilagođavati protivnicima?

Nitko nije mogao ni očekivati da Petev u tako kratkom periodu protiv dva tako različita suparnika ponudi odgovore na navedena pitanja, ali to samo govori da je on i dalje skoro na početku. 

Petev sad ima puno bolju situaciju, ali BiH je to već vidjela

Naredni susreti čekaju ga u lipnju kada će BiH igrati prijateljske utakmice protiv Crne Gore i Danske. To će biti prava prilika da Petev ostavi precizniji rukopis u igri ove reprezentacije, a onda ga najesen čeka ključno pitanje koje prati BiH još od plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. 

Radi se o nedostatku kontinuiteta u dobroj igri i rezultatima jer to što je Petev u ove dvije utakmice pokazao nije ništa spektakularno i drukčije u odnosu na ono što je viđeno kod njegovih prethodnika. 

Mehmed Baždarević je 2015. godine u prvih šest kvalifikacijskih susreta imao čak pet pobjeda, što je bilo dovoljno da izbori play-off za Euro 2016., ali u dvomeču ga je zaustavila Republika Irska. Zatim je osvojio treće mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u kojima je izgubio od Cipra u gostima, Savez mu nije produljio ugovor i po odlasku je od navijača dobivao uglavnom uvrede.

Robert Prosinečki je po dolasku na klupu 2018. godine u četiri susreta protiv Sjeverne Irske i Austrije u Ligi nacija osvojio čak 10 bodova i prvo mjesto u skupini, što je BiH osiguralo plasman u play-off za Euro. Tako je Robi nakon samo četiri natjecateljske utakmice bio heroj u javnosti, ali je samo malo više od godinu dana kasnije dobio otkaz nakon što je u osam kvalifikacijskih utakmica sakupio pet poraza, najbolniji u Armeniji 4:2.

Zamijenio ga je Duško Bajević koji je svoju kratku eru počeo ni manje ni više nego remijem protiv Italije (1:1) u Rimu u 1. kolu A Lige nacija. Taj bod vratio je nadu reprezentaciji da preko ranije izborenog play-offa može do Eura, ali je u polufinalu B Lige nacija izgubila od Sjeverne Irske na domaćem terenu, što je izazvalo ogromno razočaranje. Ipak, samo tri dana kasnije Zmajevi su u Zenici remizirali protiv Nizozemske (0:0), što je bio još jedan obećavajući rezultat. Kasnije su stigla četiri vezana poraza, a legendarni Bajević je u javnosti ismijavan i ostao je upamćen po fizičkom sukobu s tehničkim direktorom reprezentacije i još jednom legendom bh. nogometa Zvjezdanom Misimovićem.

Ovo vraćanje u prošlost možda djeluje kao pogrešan trenutak, ali u BiH je ono neophodno. Reprezentaciji se godinama ponavlja slična priča - sruši neku Austriju, odigra hrabro protiv Italije, izbori play-off, ali onda dobije šamar od Cipra, Armenije ili Sjeverne Irske.

U BiH se povijest godinama ponavlja, a njena reprezentacija u ovom trenutku nema ništa bolju situaciju nego što je imala pod vodstvom ranijih izbornika. Samo je pitanje hoće li ovaj put nastaviti graditi nešto novo i bolje baš uz Peteva ili će ponovno rušiti pa pokušavati ispočetka.

Pročitajte više