Petrić: Nemamo što tražiti, ako ćemo odigrati kao protiv Austrije

TIŠINA nije trajala dugo. Nismo sigurni jesu li Mladena Petrića smekšali kritički napisi medija na račun njegovog držanja ili mu je zaista trebalo nekoliko dana da sam sa sobom utvrdi razloge svije blijede igre. Bilo kako bilo, Petrić je progovorio nakon treninga na klagenfurtskom stadionu Worthersee.

"Mislim da se može razumjeti zašto  sam šutio. Uvijek sam imamo korektan odnos s novinarima, ali prije i nakon Austrije jednostavno sam trebao malo mira. Pogotovo nakon utakmice. Ne znam što sam vam uopće mogao reći, svjestan sam kako sam odigrao i da je to bilo loše. Zato me shvatite, jednostavno nisam želio o tome pričati."

No, sutra je nova utakmica. Postoje neke opcije koje Petriću ne garantiraju mjesto u udarnom sastavu, no živa je i varijanta prema kojoj će Petrić umjesto u vrhu napada zaigrati na mjestu polušpice, iza Ivice Olića. Uvjerili smo se da Petrić može odigrati i tu ulogu. Samo ako bude onaj pravi, Petrić iz kvalifikacija.

"Izbornik nam još nije rekao kako ćemo odigrati. Ako budem igrao polušpicu, to za mene neće biti nikakav problem.", sletio je rezerviran odgovor.

A na pitanje hoće li biti problem ako Petrić uopće ne bude igrao, naš se napadač samo nasmiješio. Svjetsan je da može i mora bolje.

Metzelder je naša šansa

"Sutra nas čeka jako teška utakmica, po meni će biti teže nego što je bilo s Austrijom. Njemačka je strašna ekipa i moramo dati zaista sve od sebe, moramo odigrati puno, puno bolje nego što smo odigrali protiv Austrije. Naravno, ukoliko želimo pobjedu. Baš kao utakmica s Englezima na Wembleyju, sutrašnja utakmica s Njemačkom bit će nešto posebno. Osjećam da smo svi jako motivirani. Njemačka se može pobijediti, ako budemo igrali kao u kvalifikacijama. No, ako budemo igrali kao protiv Austrije, nemamo što tražiti."

Petrić odlično poznaje njemačke stopere. I prstom upire na Christopha Metzeldera, kojeg vidi kao slabiju kariku od njegovog sporog stoperskog kolege Pera Mertesackera.

"Odlično poznajem Mertesackera iz Werdera i Friedricha iz Herthe. Ove sezone zabio sam im dva gola. Dakle, imam s njima dobro iskustvo. No, nastupi u Bundesligi ne mogu se uspoređivati s nastupima za reprezentaciju, posebno kada se radi o Europskom prvenstvu. Ipak, mislim da je Metzelder naša šansa, nije u dobroj formi."

Nismo došli igrati karte, nego nogomet

Par riječi uoči velike utakmice stiglo je i od strane kapetana Nike Kovača, koji očekivano suigrače poziva na maksimalan oprez i koncentraciju.

"Ne smijemo se osvrtati na utakmicu s Nijemcima iz 1998. godine. To je prošlost. Mi smo mi, a Vatreni iz 98 su Vatreni iz 98. Mogu reći samo da smo svi optimistični uoči sutrašnje utakmice i s pravom vjerujemo da imamo šansu pobijediti Nijemce. Opet."

Bilićeve odabranike sutra će opet pratiti kiša, barem ako je za vjerovati dežurnim prognostičarima.

"Travnjak je u odličnom stanju, a kiša nam neće smetati. Igramo utakmicu s Nijemcima, to je prestiž. I nema toga što nas može omesti. Nijemci su trokstruki europski prvaci i nema sumnje da će svatko od nas dati svoj maksimum. Nismo ovdje došli igrati karte, nego nogomet. Ovdje se borimo za loptu i golove, ali vjerujem da će sve ostati u okviru fair-playa.", zaključio je kapetan.

Foto: K.H./AFP

Pročitajte više