"Pijani" milijarder, nepotizam i jedinstvena klauzula doveli veliko pojačanje u Sunse

Foto: Profimedia

IAKO početak sezone trejdova u NBA ligi obično označava draft, ovaj je put ona počela nekoliko dana ranije razmjenom u kojoj je jedan najboljih strijelaca lige stigao u Phoenix i priključio se još dvojici fantastičnih strijelaca Kevinu Durantu i Devinu Bookeru, a Sunsi pritom nisu izgubili gotovo nikakvu vrijednost.

U Washington su poslali Chrisa Paula, kojeg su bili spremni i otpustiti samo da ga se riješe, rotacijskog šutera Landryja Shameta te niz izbora druge runde drafta i pravo za razmjenu još nekoliko budućih pickova. Trejd još nije službeno dovršen, mora ga odobriti NBA liga, a mogao bi se i otegnuti jer će Wizardsi pokušati pronaći još jedan klub koji bi se uključio u razmjenu i prihvatio Paula.

Ovo je jedan od, ako je to uopće riječ, "najjednosmjernijih" trejdova u povijesti NBA lige. U njemu je Phoenix trostrukog All-Stara i bivšeg All-NBA igrača dobio za kikiriki. Wizardsi su ovom razmjenom učinili nekoliko koraka unazad, iz sredine su se usmjerili prema dnu lige i započeli rekonstrukciju koju će vjerojatno nastaviti rastankom s ostatkom kvalitetnih starijih igrača poput Kristapsa Porzingisa.

Sunsi su, na papiru, okupili napadački nevjerojatno potentan trojac, njihov novi vlasnik Mat Ishbia opet je pokazao mišiće nakon dovođenja Duranta i otkaza treneru Montyju Williamsu, ali samo malim grebanjem površine otkrivaju se brojne opasnosti koje bi ovaj trejd i za franšizu iz Phoenixa mogle učiniti katastrofalnim.

Jedini očiti pobjednik razmjene je sam Beal, koji je dobio točno ono što je htio, momčad po vlastitom izboru, s kojom će u doigravanje ući tek drugi put u šest godina i vjerovati da može do naslova prvaka. No hoće li s Durantom i Booker jednako dobro izgledati na parketu kao na papiru? Logika kaže da neće.

Beal je blokirao 27 klubova. Jedini je igrač lige koji to smije učiniti

Počnimo upravo od Beala, jedinog od preko 500 igrača u NBA ligi koji u ugovoru ima "no trade" klauzulu, odnosno pravo da blokira svaku razmjenu u koju ga klub želi uključiti. Kad su se on i Wizardsi dogovorili da je nakon 11 godina vrijeme za rastanak, dao im je popis klubova u koje bi prihvatio trejd.

Na popisu su bila samo dva imena - Phoenix Sunsi i Miami Heat. To znači da je Washington u startu ostao bez 27 mogućih partnera za trejd, među kojima bi zasigurno mnogi bili spremni za Beala ponuditi kudikamo veću odštetu od neželjenog veterana, jednog rotacijskog igrača i gomile budućih pickova, među kojima niti jedan nije iskoristiv u prvoj rundi drafta.

Beal je na početku karijere s Johnom Wallom tvorio jedan od najuzbudljivijih mladih bekovskih tandema lige, triput su prošli u polufinale Istoka, ali tandem je razbijen Wallovim ozljedama i posljedičnim trejdom. Posljednje četiri godine Beal je bio glavni šerif u glavnom gradu, u sezonama 2019./20. i 20./21. bio je drugi strijelac lige s više od 30 poena po utakmici, ali momčadski uspjeh je, naravno, izostao.

Iako je bilo jasno da s njim kao jedinom zvijezdom ekipa neće nikamo, Beal je zaista želio biti jedan od onih igrača koji će cijelu karijeru provesti u istom klubu, a i Wizardsi su željeli takvog tipa, kojeg su sami draftali, njegovali i gledali kako izrasta u All-Stara. Zato su prošlog ljeta potpisali ugovor koji ih, činilo se, veže "zauvijek".

Wizardsi su mu dali "supermax" ugovor od 251 milijuna dolara za pet godina, iako su ga zapravo mogli zadržati i za manje. Ali Bealu to nije bilo dovoljno. Bojao se da će ga prije ili kasnije odlučiti razmijeniti i krenuti u rekonstrukciju, a tko zna u kakvoj bi situaciji tada mogao završiti. Zato je tražio "no trade" klauzulu, koju je kroz NBA povijest imalo jedva desetak igrača, koja mu praktički daje za pravo da sam odabere svoj novi klub.

A on je Wizardsima dao samo dvije opcije. Čini se da bi bio daleko bolji fit u Miamiju, koji je navodno ponudio Kylea Lowryja, Duncana Robinsona i pickove prve runde, ali moguće je da je Beal baš zbog toga odabrao Phoenix, kako njegova nova momčad ne bi izgubila previše. Moguće je i da je ulogu u odabiru Sunsa imao i nepotizam jer Bealov agent Mark Bartelstein otac je Phoenixovog izvršnog direktora Josha Bartelsteina. 

Washington od Sunsa nije ni mogao dobiti više

NBA svijet ismijava Wizardse jer su za najboljeg igrača, nepunu godinu nakon što je Minnesota Utah Jazzu za Rudyja Goberta dala desetak igrača i pickova, dobio veterana s kojim ne zna što će, šutera koji ne radi gotovo ništa drugo i niti jedan jedini izbor prve runde drafta. 

Sunsi zapravo i nisu mogli ponuditi puno više, posebno po pitanju pickova jer su ih gotovo sve već dali za Duranta, a zbog "Stepienovog pravila" ne smiju trejdati pickove prve runde u uzastopnim godinama. Zato su Wizardsima dali pravo na nekoliko zamjena pickova, koji će im biti korisni samo ako Sunsi u tim sezonama budu lošiji od njih.

Te bi se zamjene pickova mogle pokazati kao daleko najveća vrijednost za Wizardse u ovom trejdu jer ova momčad Sunsa stvorena je za pobjeđivanje u što hitnijem roku, u nastojanjima da osvoje prvi naslov prvaka u povijesti, ali ako ovaj eksperiment ne uspije, Phoenix bi kroz koju godinu mogao biti jedna od najlošijih momčadi lige, bez mladih igrača i kapitala na draftu kojim se radi rekonstrukcija.

Novi pečat raskalašenog milijardera

Mat Ishbia u veljači je kupio Sunse za rekordne četiri milijarde dolara od omraženog Roberta Sarvera, kojeg je NBA bila suspendirala na godinu dana zbog seksističkog, rasističkog i drugih oblika nedoličnog ponašanja te ga je praktički prisilila da proda franšizu. 

Uskočio je 43-godišnji biznismen i zaljubljenik u košarku, koji je na sveučilištu Michigan State čak bio član šampionske momčadi iz 2000., iako nije igrao. Već nekoliko dana nakon kupnje zatražio je od generalnog menadžera Jamesa Jonesa da mu dovede Duranta, nezadovoljnog u Brooklyn Netsima.

Iako je zbog ozljeda uoči doigravanja za Sunse odigrao samo osam utakmica, Durant se pokazao kao odličan potez i Sunsi su jedini protiv kasnijih prvaka Denver Nuggetsa uspjeli otkinuti dvije pobjede. Ali Durant, Booker i Paul redom su majstori "mid rangea", igrači koji se najčešće oslanjaju na šut s poludistance.

Kad se tome doda da je Paul većinu serije protiv Nuggetsa propustio zbog ozljede i da mu je 38 godina, da je Durant u posljednje četiri sezone zbog ozljeda odigrao samo 137 utakmica (plus doigravanje), bilo je jasno da momčad treba pomladiti i učiniti raznovrsnijom.

Beal je osam godina mlađi od Paula, bolji je šuter za tricu i jači je u prodorima u reket. Ali, istovremeno, Beal nije razigravač, baš kao ni preostale zvijezde Sunsa, iako je Durant svestran, a Booker je u mlađim danima prisilno igrao jedinicu, bez većih uspjeha.

Profimedia

Sunsi u suštini sad imaju tri vrhunska igrača kojima je primarni zadatak postizanje koševa, što znači da će netko morati žrtvovati svoj ofenzivni učinak i pronaći drugi način da bude koristan, što već u startu ovaj trejd čini nezgodnim jer će netko od ove trojice morati igrati izvan svoje zone komfora, odnosno neće moći pružati svoj optimum.

Takve primjere pamtimo iz šampionskih momčadi LeBrona Jamesa, u kojima su se Chris Bosh (u Miamiju) i Kevin Love (u Clevelandu) morali drastično prilagoditi i žrtvovati. Ta sudbina najvjerojatnije će čekati upravo Beala jer Durant je ipak jedan od najboljih svih vremena, a Booker domaća zvijezda koja se razvila u jednu od najboljih dvojki lige.

Beal bi mogao biti ubojit kao šuter koji će igrati bez lopte, ali ako je to jedino čime će pridonositi, Sunsi su opako pogriješili s ovim trejdom. Za takvu su ulogu mogli dovesti puno jeftinijeg igrača i, uostalom, boljeg šutera.

No Beal je vjerojatno doveden iz istih pobuda iz kojih su LA Lakersi prije dvije godine doveli Russella Westbrooka - da imaju još jednog ofenzivno moćnog igrača sposobnog nositi momčad dok LeBron i Anthony Davis neizbježno propuštaju utakmice zbog ozljeda. S obzirom na Durantove sklonosti, to je sasvim razumno razmišljanje.

Znamo kako je završila epizoda Lakersa i Westbrooka, a postoji opasnost da će i ova situacija u Sunsima otići u sličnom smjeru. Jednostavno, Beal, Booker i Durant su vrlo čudan fit, tri igrača koji imaju slične vrline i slične nedostatke.

No umjesto da se fokusira na potrebe momčadi i popuni je adekvatnijim igračima, Ishbia je odlučio pokazati mišiće i dovesti još jedno veliko ime i istresti se kao pijani milijarder. Ne u smislu odštete Wizardsima, jer ona je zaista mizerna, nego zbog posljedica dodavanja još jednog golemog ugovora.

Sunsi su "zaključali" momčad za sljedeće tri godine

Bealu su preostale još četiri godine lani potpisanog supermaxa u kojima će zaraditi oko 208 milijuna dolara - 46.7 u narednoj sezoni, preko 50 u onoj koja slijedi i više od 57 milijuna u posljednjoj, 2026./27. 

Na vrlo sličnim ugovorima su i Durant i Booker, što znači da će od sezone 2024./25. Sunsi imati trojicu igrača koji zarađuju više od 50 milijuna po godišnje. Bookerov ugovor također istječe 2027., a Durantov samo godinu ranije. Tu je i centar Deandre Ayton, koji će zarađivati preko 30 milijuna po sezoni do 2026. godine.

Već je potpuno jasno da će Sunsi u godinama koje dolaze plaćati golem porez na luksuz, ali Ishbia je već pokazao da mu novac nije problem, pogotovo dok mu je ova skupa igračka još nova i uzbudljiva. No problem je u tome što će prema pravilima novog kolektivnog ugovora ovako skupe momčadi imati i brojne druge otegotne okolnosti, bit će osuđene na dovođenje igrača isključivo na minimalne ugovore, a kažnjavat će ih se i oduzimanjem pickova, kojih Sunsi ionako više nemaju.

Hoopshype

A već za predstojeću sezonu će ostatak momčadi morati popuniti igračima za "sitniš". Uz veliku trojku, ugovor ima samo razigravač Cameron Payne, i to negarantirani jer ga se Sunsi mogu odreći do 29. lipnja. Mogu zadržati i tri igrača nebitna za rotaciju - Dariusa Bazleyja za 6.2, Sabena Leeja za 1.8 i Isha Wainrighta za 1.9 milijuna.

Jedini preostali način da popune momčad bio bi trejd centra Aytona za nekoliko rotacijskih igrača, ali interes za njega među ostalim klubovima nikad nije bio manji.

Ukratko, Phoenix je krenuo putem velike trojke, koji je većina lige odbacila kao način da se pokuša doći do naslova. I ako to uspije u sljedeće tri godine, dok je trojka na okupu, Ishbia će ispasti genijalac. Ali ako putem shvate da ovaj eksperiment ne funkcionira, bit će im ga gotovo nemoguće prekinuti jer im je momčad praktički zaključana.

Jedini način da dobiju neki kapital za budućnost bit će trejd Devina Bookera, najmlađeg od ove trojice, ali i jedinog "domaćeg" igrača, čiji bi odlazak najteže pao navijačima. Durantova vrijednost s godinama sigurno neće ići uzlaznom putanjom, a Beal i dalje ima "no trade" klauzulu i može spriječiti svaki pokušaj Sunsa da ga se riješe. Uza sve to, zbog pravila koja su na snazi od sljedećeg ljeta, tako skupe momčadi u razmjenama neće smjeti primiti manji iznos u ugovorima, što će im dodatno otežati velike trejdove.

Razmjena za Beala je klasični "sve ili ništa" potez koji bi se Sunsima mogao isplatiti ako donesu prvi naslov NBA prvaka u grad, ali bi mogao rezultirati i katastrofom te ostaviti klub u gorem stanju od ovog u koje su "krađom" Beala bacili Wizardse.

Pročitajte više