Pijetraj objašnjava zašto je Mansour prekinuo karijeru: Svi se skrivaju iza ozljeda, on je rekao istinu!

LEONARD PIJETRAJ ima razloga za nezadovoljstvo. Najprije je nakon dugogodišnje suradnje ostao bez najboljeg hrvatskog profesionalca Marija Preskara koji je neočekivano prekinuo karijeru, da bismo ovih dana vidjeli isti scenarij i s najboljim juniorom Europe Dinom Mansourom. I on je odlučio reći dosta boksu, a razlog je baš kao i Preskarov - zasićenje i prevelik pritisak koji nije mogao podnostiti.

> Najperspektivniji hrvatski sportaš naprasno prekinuo karijeru: Nisam mogao izdržati pritisak

Preskar je slovio za veliki potencijal u svjetskim profesionalnim razmjerima, a karijeru je odlučio prekinuti u trenutku kada je i dalje bio neporažen (16 pobjeda i tri remija). Mansour je otišao kao europski juniorski prvak i najperspektivniji hrvatski sportaš uopće sa samo 19 godina. Trener je ostao bez svoja dva najvrjednija produkta.

"Već sam duže vrijeme kod Dine osjetio nedostatak motivacije tijekom treninga i upravo sam mu ja sugerirao da se ostavi sporta. Boks nije lagana stvar, a s polumotivom ili bez njega se ne može uspjeti. Onda su moguće i ozljede, neki drugi problemi i vrijeme je bilo da kaže dosta", izjavio je Pijetraj za Index pokušavši objasniti probleme koji su se pojavili kod Mansoura.

"Ja ne priznajem uobičajene razloge koji se uvijek spominju kada se sportaši opraštaju od karijere, a koji obično glase - problemi s ozljedama i slično. To su jeftini pokušaji i izmišljotine. Tvrdim da je pravi problem u nemogućnosti da se nose s pritiskom i očekivanjima vrhunskog sporta. Upravo se to dogodilo Dini."

"Razgovarali smo i ja sam mu sugerirao da ništa ne izmišlja, da se ne skriva iza nekih drugih razloga i da kaže ono što je prava istina. Teško je podnosio pritisak rezultata i to se preslikalo na njegovu motivaciju. Otišao je kao pravi šampion. Slično su postupili i Mate Parlov kada je priznao da je poluprvak, te Mike Tyson. To sam vidio samo kod ove dvojice."

"Za jedne tenisice je morao pisati prave elaborate"


Pijetraj je razočaran i odnosom države prema Dini. Najperspektivniji hrvatski sportaš je mjesečno dobivao samo 1500 kuna stipendije, što nije niti približno dovoljno da bi se moglo funkcionirati kao sportaš.

"Dodatni problem je bio i materijalne prirode. Teško je nešto napraviti sa samo 1500 kuna koje je dobivao od države. Kada je trebao kupiti boksačke tenisice ili rukavice, morao je slati 100 molbi i pisati cijele elaborate. To je bilo neizdrživo", otkriva Pijetraj.

Boksački trener priznaje kako je ovo velik gubitak za njega.

"Jako mi je žao, izgubio sam dobrog dečka i prvaka Europe. Što da vam kažem, možete i sami pretpostaviti kako se osjećam, no ovo je bio jedini ispravan način. Bolje da smo potratili ove četiri godine, nego da smo do istog rezultata došli nakon deset", iskren je.

"Možda se vrati"

Vjeruje li Pijetraj u Mansourov povratak?

"On i dalje ostaje član našeg kluba, a vrata su mu uvijek otvorena. Trenirat će amaterski i možda se jednom vrati ako opet dobije volju. Najbolja šansa da se vrati je upravo na ovaj način - da si priznate kako nešto ne valja. Sve ostalo je bježanje od istine", smatra Pijetraj i zaključuje za Index:

"Ja i dalje imam Filipa Hrgovića koji je također velik potencijal. Već sam se dogovorio s Francuzima da će upravo Hrgović zamijeniti Mansoura na Svjetskoj ligi. Pristali su na sve uvjete i to je već riješeno. Idem dalje s napornim radom, ništa drugo mi ne preostaje."

Pročitajte više