Pobjedom put Maksimira: NEC slavio protiv Vitessea u "Derbiju Gelderlanda"

RASPRODANI Goffertstadion u Nijmegenu (12 tisuća gledatelja) Dinamovog prvog protivnika u skupini Lige Uefa svjedočio je dobroj igri i pobjedi (3:1) NEC-a protiv gostiju iz Arnhema.

Utakmice ovih suparnika uvijek nose poseban naboj jer radi se o susretima kluba iz sjedišta provincije Gelderland (Vitesse) i kluba iz najvećeg grada u provinciji (NEC). Osim toga, NEC je pobjedom u važnoj utakmici sigurno poboljšao atmosferu u momčadi prije utakmice sa Dinamom u četvrtak.

Iako su domaći krenuli bolje i ubilježili nekoliko prilika na samom početku utakmice, Vitesse je poveo u 17. minuti golom Hofsa. Gosti su otišli na odmor s minimalnom prednošću, ali je NEC potpuno preokrenuo utakmicu u drugom poluvremenu.

Peta minuta nastavka donosi izjednačenje za NEC golom Areka Radomskog. Zanimljivo je kako je poljski veznjak i nekadašnji reprezentativac bio član Heerenveena dugi niz godina, pa tako i u prosincu 2004. kada je po uvjerenju Zdravka Mamića "austrijski zločinac" Fritz Stuchlik omogućio nizozemskoj momčadi da na Maksimiru izvuče bod (2:2) i plasman iz skupine u eliminacijsku fazu, dok je Dinamo kao i prošle godine, natjecanje završio na predzadnjem mjestu skupine.

Vratimo se ipak aktualnostima: NEC je do pobjede u današnjem meču došao uraganskom završnicom. Youssef El-Akchaoui je u 84. minuti donio prednost domaćinima zgoditkom iz penala nakon što je srušen burundijski ofenzivac Saidi Ntibazonkiza. Upravo je Saidi u trećoj minuti sudačke nadoknade golom postavio konačan rezultat.

Marokanski branič El-Akchaoui je proglašen igračem utakmice, a NEC-ov trener Mario Been je Vitesseu suprotstavio sljedeću momčad u taktičkoj postavi 4-4-2:

Gabor Babos; Dani Fernandez, Peter Wisgerhof, Ramon Zomer, Youssef El-Akchaoui - Bas Sibum (od 89. Kivuvu), Arek Radomski, Lorenzo Davids, Saidi Ntibazonkiza - Jhonny Van Beukering ( '76 Tim Janssen), Lasse Schone ('62 Rachid Bouaouzan).

Kao što je vidljivo, Been nije mogao biti zadovoljan igrom njegovih napadača, jer golove su postigli i u akcijama za njih sudjelovali veznjaci i braniči, pa su Van Beukering i Schone prilično rano morali iz igre.

NEC Nijmegen je u prošlom kolu u gostima svladao Feyenoord s 2:0, a drugom uzastopnom pobjedom probili su se na šesto mjesto s ukupno 11 bodova.  Na ljestvici vodi NAC Breda s 15 bodova ispred Groningena s 13, te AZ Alkmaara i PSV-a s 12

Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više