Pobuna protiv Kovača: Tri zvijezde Bayerna ogorčene, James pobjegao sa stadiona

Foto: Gulliver / Getty Images

NIKO KOVAČ se i kao trener uvjerio zašto Bayern u Njemačkoj zovu FC Hollywood.

Nedodirljiv klub u zemlji i jedan od najvećih na svijetu, uvijek je bio poprište borbi zvjezdanih klanova i zavjera nogometaških egomanijaka protiv trenera. Rijetki su oni koji su uspjeli držati svlačionicu Bayerna pod kontrolom. Posebno jer je trener tamo uvijek između dvije vatre: aktualnih zvijezda u kabini i veličina iz povijesti u kancelarijama.

Dodamo li tome da se radi o klubu u kojem se domaća dupla kruna podrazumijeva i jedinim pravim uspjehom smatra se osvajanje Lige prvaka, te da je na svim naslovnicama kada Bayern ne pobijedi jednu jedinu utakmicu, stječe se nešto jasnija slika kakvom je strahovitom pritisku izložen trener u Bayernu.

Uostalom, veliki Ottmar Hitzfeld, prvak Europe s Borussijom Dortmund i Bayernom, nakon prve gaže u Bayernu (1998.-2004.), bez obzira na to što je već bio prošao i osvojio sve, povukao se na dvije godine upravo zbog, kako je rekao, "velike depresije i sagorijevanja uzrokovanih pritiskom u Bayernu".

A taj presing u zadnjih desetak dana itekako osjeća Niko Kovač. Novi trener Bayerna krenuo je sjajno, pobjedama u svih sedam prvih utakmica. Ali onda je uzeo samo bod (1:1) protiv nejakog Augsburga. Nakon toga je uslijedio šok, poraz kod Herthe (0:2), također u Bundesligi. Najnoviji neuspjeh došao je sinoć, novim remijem na domaćem terenu protiv Ajaxa (1:1) u Ligi prvaka.

U Njemačkoj je dakle za naslovnicu kada Bayern ne pobijedi jednu utakmicu. Kao što vidimo, u posljednjih tjedan dana to se dogodilo tri puta zaredom i to protiv momčadi od kojih je Bayern daleko jači. Pri tome Bayern igra loše, protivnici lako čitaju Kovačevu igru i zaustavljaju ga.

Jasno je tko je u takvoj situaciji prvi na udaru, i to žestokom.

Sport Bild javlja da su tri zvijezde momčadi, Mats Hummels, James Rodríguez i Javi Martínez, treneru izrazile nezadovoljstvo njegovom politikom čestih rotacija u momčadi. Hummels je prema istom izvoru ljutit i jer ga je Kovač nakon remija s Augsburgom kritizirao te ga smatra slabom karikom obrane.

Kolumbijski ofenzivac pak snimljen je kako sinoć ljutito izlijeće iz svlačionice Bayerna i bez riječi prolazi pokraj novinara, samo deset minuta nakon što je sudac označio kraj utakmice protiv Ajaxa.

Jasno je i zašto je bijesan. Zbog razloga koji smeta i navijače: Ribery i Robben, dva starosjedioca u klubu, preplaćeni su na mjesto u prvoj momčadi, iako "zajedno imaju 70 godina". S druge strane, na pozicije nedodirljivih neuspješno pikiraju mladi i gladni James i Serge Gnabry. 

Pročitajte više