oi tokio

Podivljali Đoković u hit karikaturi: "On drži lekcije o borbi s pritiskom..."

Foto: Mike Segar/Reuters

ŠOKANTAN poraz od Zvereva u polufinalu Olimpijskih igara bio je prvi u nizu udaraca za Novaka Đokovića.

Nakon što je izgubio šansu za olimpijsko zlato, jedini važni trofej koji mu nedostaje, jučer je ostao i bez bronce. U dramatičnom meču za medalju poražen je od Pabla Carrena Buste 6:4, 6:7, 6:3.

Kada je Španjolac u trećem setu napravio break, Đoković je potpuno podivljao. Urlao je, psovao je da ga se čulo na cijelom stadionu, reket je najprije bacio na tribinu, a onda ga je slomio udarivši s njim o stup koji drži mrežu.

Nakon meča novinari su ga pitali za komentar ispada koje je priredio. "Što želite da vam kažem? To je nešto što se događa u žaru borbe. Nije u redu, naravno, i ispričavam se zbog poruka koje se tako odašilju, ali ja sam takav. Ja radim takve stvari. Svi smo ljudska bića. Nekada se teško kontrolirati", odgovorio je.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SNIMKU ĐOKOVIĆEVOG DIVLJANJA NA MEČU ZA BRONCU

Zatim je objavio da zbog ozljeda i iscrpljenosti predaje meč za broncu u mješovitim parovima, koji je trebao igrati s Ninom Stojanović.

Jedan od najboljih tenisača svih vremena ovim potezima je izazvao brojne kritike, ali i izrugivanja na društvenim mrežama, zato što je nedugo prije potpunog pomračenja na terenu i poraza na jednom meču te odustajanja od drugog meča za olimpijsku medalju Đoković objašnjavao kako osoba koja se nije sposobna nositi s velikim pritiskom ne može biti vrhunski sportaš.

Nakon što je slavna američka gimnastičarka Simone Biles odustala od dijela natjecanja Olimpijskih igara u Tokiju zbog nemogućnosti da se nosi s pritiskom, počelo se puno govoriti o mentalnom zdravlju sportaša.

Đoković je dao svoj obol raspravi: "Pritisak je privilegij. Bez pritiska ne bi bilo profesionalnog sporta. Ako želiš biti najbolji, bolje ti je da počneš učiti kako se nositi s pritiskom. I kako izdržati teške trenutke."

Otkrio je i kako on to radi: "Uspio sam razviti mehanizam pomoću kojeg se borim protiv sve te buke i na terenu i izvan njega. Borim se protiv toga tako da mi to ne remeti koncentraciju. Osjećam kako imam dovoljno iskustva da znam sebe i kako trebam izaći na teren i igrati svoj najbolji tenis. Nitko se ne rađa s takvim sposobnostima. Sve to dođe s vremenom."

Premda Đoković nije govorio konkretno o Biles, ova njegova propovijed je u brojnim medijima shvaćena kao držanje lekcije gimnastičarki koja je od OI-ja odustala nakon što je "puknula".

L'Equipe, najugledniji sportski list na svijetu, napisao je: "Kad se američka gimnastičarka Simone Biles odlučila povući s dva natjecanja na Olimpijskim igrama kako bi sačuvala mentalno zdravlje, Novak Đoković poručio je da je pritisak 'privilegija'."

Naravno, nakon što je Đoković imao neviđene ispade na spomenutom meču te nakon odustajanja od borbe za broncu u miksu, krenule su brojne prozivke Đokovića po društvenim mrežama. Njegovi kritičari pišu kako nema pravo držati lekcije o nošenju s pritiskom kada ga očito sam ne može podnijeti.

To je najbolje objašnjeno karikaturom na kojoj Biles odustaje dostojanstveno i mirno poručujući "dosta je bilo", dok je Đoković prikazan kako to isto urla potpuno deformiran od bijesa lupajući okolo.

Pročitajte više