Pred večerašnji, podsjećamo na zadnji superderbi: Treba li uopće reći tko je i tada presudio Hrvatskoj?

Foto: Getty Images / Guliver Images, EPA

FRANCUSKA - HRVATSKA u 18.15 igraju u Krakowu drugom krugu EP-a u Poljskoj. Posljednji put najveći rivali igrali su i istoj fazi i također na Euru prije dvije godine u Danskoj, a Francuze je do 12. pobjede u 20 obračunu s Hrvatima (27:25) predvodio vanzemaljski Thierry Omeyer.

Čudesni francuski golman ni tada nije bio u cvijetu mladosti, ali i sa 37 na leđima i kao povratnik nakon tri mjeseca pauze zbog ozljede lakta, radio je ono što najbolje zna - uništavao hrvatsku rukometnu reprezentaciju sa zaustavljenih čak 11 od 23 lopte koje su išle u njegov gol ili 48 posto obrana!
 
Ali, u prvih 15 minuta utakmice u Aarhusu činilo se da će Hrvatska preuzeti primat u vječnoj trci s Francuzima, te tako izbjeći poraz i polufinalni dvoboj s Danskom, aktualnim europskim prvakom i domaćinom turnira, jer golovima Bičanića, Štrleka i Čupića odlijepila se na velikih tri gola razlike, 10:7.
 
Goluža je u prvoj četvrtini utakmice zaustavio Onestinu momčad čvrstom obranom 6-0, ali svoj obol hrvatskoj dominaciji dao je Cyril Dumoulin, najavljivan kao senzacija i zamjena za Omeyera, koji to ničim nije pokazivao dok su mu hrvatski šuteri trpali iz svih pozicija.  
 
Kao što vidite, osim obrane briljirao je i napad Hrvatske. Onesta nije nalazio riješenje za igru suparnika s dva pivota, Kopljar je samo u prvih 27 minuta zabio sedam golova, a Duvnjaka nisu uspjevala zaustaviti ni oba brata Karabatića.  
 
Ali, početak preokreta, odnosno uspostavu ravnoteže, Francuskoj donose prvo hrvatske izgubljene lopte, a zatim i odlazak na klupu Dumoulina, koji je do tada sakupio tek jednu obranu, te povratak Omeyera tamo gdje mu je mjesto - na gol Francuske. 
 
Ova dva preduvjeta Francuskoj su bila dovoljna da odmah nakon Kopljarovog sedmog gola (koji će mu ujedno biti i posljednji), u 28. minuti preko Nikole Karabatića izjednači i da Guigouovim golom na samom kraju prvog dijela na poluvrijeme ode s vodstvom 18:17.
Naravno, nakon takve završnice bilo je jasno da u nastavku nećemo gledati jednako raspucanu utakmicu "bez obrana", prvenstveno zahvaljujući Francuskoj, koja je Hrvatsku grubom obranom ograničila na samo osam golova u drugom dijelu. Luka i Nikola Karabatić ukrotili su Duvnjaka, a Kopljaru se izgasio suočen s francuskom agresijom.
 
Goluža je pokušavao s Valčićem, Buntićem i mladim Mandalinićem, ali to je samo donijelo nastavak nepreciznosti u napadu, dok sigurno nije pomoglo što Drago Vuković uopće nije ulazio u igru. 
 
Narcisseovim golom u četiri minute prije kraja Francuzi su se odlijepili na 26:22, ali Onesta tada šalje na odmor prvu postavu vanjskih, što Hrvatska koristi, pa Alilović skida par zicera, a Štrlek, Buntić i Horvat do zadnje minute smanjuju na samo jedan gol zaostatka. Ipak, Karabatić je 30 sekundi prije kraja zabio za pobjedu Francuske, konačnih 27:25. 
 
Kopljar je dakle ostao na onih sedam golova postignutih do 27. minute, ali je i tako bio najbolji strijelac Hrvatske, a Manuel Štrlek bio je iza njega s pet zgoditaka. 
 
Tragičar je bio Duvnjak, tada službeno najbolji rukometaš svijeta. Umjesto da razigrava suigrače, lopte su mu ispadale, a ništa bolji nije bio ni kao šuter, tek dva gola od šest pokušaja. Ni Mirko Alilović nije pokazao što je trebao sa svega 26 posto obrana, odnosno devet skinutih šuteva, ali treba reći i da je branio pod virozom.
 
S druge strane, Karabatić i Guigou zabili su po sedam, ali opet se vraćamo francuskom junaku ove i toliko ranijih pobjeda protiv Hrvatske; Omeyeru, kojem status oporavljenika nakon teške ozljede nije smetao da skine praktično svaki drugi šut koji su prema njegovim vratima uputili hrvatski igrači.
 
I večeras nas nažalost u Krakowu čekaju on i Karabatić. 
 

Pročitajte više