Esport

Pogledajte kako Tetris igra najbolji igrač na svijetu

Screenshot: Twitch.tv/ClassicTetris

16-GODIŠNJI Joseph Saelee prošlog je vikenda postao novi svjetski prvak u klasičnom Tetrisu nakon što je u finalu potpuno nadigrao sedmerostrukog svjetskog prvaka i najboljeg igrača svih vremena Jonasa Neubauera. Da, postoji svjetsko prvenstvo u Tetrisu i posljednjih se sedam godina održava u Portlandu, u saveznoj državi Oregon. 

>Legendarni Tetris liječi PTSP, tvrde znanstvenici

Tetris je jedna od najpoznatijih igara na svijetu. Gotovo svi su se susreli s tom igrom u nekom obliku. Iako je Nintendo Tetris za NES izdao još 1989., svjetsko prvenstvo počelo se održavati tek 2010. Tijekom natjecanja koriste se stare Nintendove konzole i CRT televizori. Najbolji igrač svih vremena Jonas Neubauer nije slavio samo u dva finala, 2014. godine ga je nadigrao Harry Hong, a ove 16-godišnji Saelee. Prema pisanju medija, tinejdžer je izdominirao protivnika te s tri pobjede u finalu uzeo titulu. Mladiću je Neubauer čestitao i prozvao ga nevjerojatnim talentom. Za razliku od većine vrhunskih igrača, Saelee koristi tehniku hyper-tappinga, umjesto da drži strelice na kontroleru, on ih tipka i do 10 puta u sekundi. Saelee vježba nekoliko sati dnevno, a za to koristi NES konzolu iz 1985. 

Posljednjih je godina natjecateljski Tetris sve popularniji. Prije svjetskog prvenstva igrači su razmjenjivali najbolje rezultate i raspravljali o taktikama na različitim forumima i drugim platformama. Međutim, otkako je pokrenuto svjetsko prvenstvo, iz godine u godinu plijeni sve više pažnje. Natjecanje se održalo u nedjelju u sklopu Retro Game Expa u Portlandu, gdje se održava od 2011. Videoklip završetka posljednje partije u finalu na Twitch.tv platformi pregledan je više od milijun puta. S obzirom na publicitet koji je dobio mladi Saelee i najavu Neubauera da će se vratiti još bolji iduće godine, sljedeće svjetsko prvenstvo u Tetrisu bit će još popularnije. 

Legendarna logička igra prvi put se pojavila 6. lipnja 1984., a njezin je tvorac ruski znanstvenik Aleksej Pažitnov. Pažitnov je radio kao programer u računalnom centru Sovjetske akademije znanosti. Ime "tetris" dolazi od grčkog prefiksa "tetra-" ("četiri") jer su svi dijelovi sastavljeni od četiri segmenta i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta.

Pročitajte više