"Pokazat ćemo da Wembley nije bio slučajnost"

KIŠA u srcu Burgenlanda kao da bira vrijeme kada će početi sa svojim dosadnim repertoarom. Naše reprezentativce vrijeme nije pomazilo niti uoči popodnevnog treninga, svojevrsne nogometne premijere terena od milijun eura koji je izgrađen specijalno za Slavena Bilića i njegove odabranike. Kiši unatoč, momčad je vježbala punim intenzitetom. Kako se bliži 8. lipanj sve češće mogu se vidjeti različite promjene na izbornikovom licu. Napetost raste, ali ne i euforija. Realnih razloga za to nema iako, izbornik će kazati da je sve u najboljem redu.

"Protiv Austrije ćemo biti pravi", hrani nas Bilić optimizmom proteklih dana. Izbornik u Bad Tatzmannsdorfu uživa status božanstva i većina gledatelja koji su pohodili popodnevni trening došli su zbog njegovog visočanstva. Poljski i njemački novinari raspituju se o Bilićevim tetovažama, Ruse zanima je li Adrijana uistinu bivša supruga i, dakako, tko će biti nova sretnica. No, Bilić na slične upite samo odmahuje rukom. Došlo je vrijeme za pravi posao, za nogomet.

Manuel Pamić - reprezentativac za 15 dana

Trening su odradili svi, osim Manuela Pamića. Dečko jednostavno nema sreće. Ili čelnici njegovog kluba nisu slabi na Bilića poput ostatka svemira pa ih izbornik nije uspio nagovoriti da potpišu posudbu. Ionako je svejedno, jer Manuel Pamić mora se vratiti u Salzburg. Iako je prvotni dogovor glasio da Bilićev regrut može upijati reprezentativnu atmosferu do petka, već danas Pamić je došao po stvari i oprostio se od Bilićeve družine.

Ostali su, što je puno bitnije, jako dobro trenirali. Nakon početnog showa za 500-tinjak gledatelja u kojem su našim reprezentativcima asistirali klinci-amateri iz čitave regije, Bilić se uhvatio posla. Lagano razgibavanje, pa zahtjevne vježbe, trčanje, te naposlijetku igra bez gola na skraćenom terenu. Vidi se žar i motiv u nogama naših igrača, čini se da nisu nimalo poljuljani neuspjelom predstavom u Budimpešti.

Srna: Napravit ćemo senzaciju u Austriji

Ponovno je Bilić podijelio momčad na Crvene i Plave. U plavim odorama bila je prva postava iz Budimpešte i vjerojatna prva postava za Austriju. Ne vjerujemo da će izbornik iznenaditi, iako ponekad ostavlja dojam da ne želi otkriti sve adute ili poneku kombinaciju koju je osmislio zajedno sa svojim stručnim stožerom.

"Morate pitati izbornika kakva su njegova razmišljanja, iako vjerujem da neće miksati. Naša postava poznata je od početka priprema, tu nema nikakvih velikih tajni", pričao nam je nakon treninga Darijo Srna.

Zbog njega su u Bad Tatzmannsdorf potegnuli i ukrajinski novinari. Bambi je omiljen u Donjecku, slave ga zbog junačkih predstava u Šahtjaru, slave ga i zbog hrvatskog trijumfa na Wembleyju. Srna smatra da nemamo zbog čega strepiti.

"Sve će biti u najboljem redu. Spremni smo, zdravi i puni motiva. Napravit ćemo senzaciju i u Austriji, pokazati da Wembley nije bio slučajnost, a ponajmanje naš maksimum."

Pletikosa: Ne bojimo se ničega

Riječ pritisak (zasad) ne postoji, reći će Bilićevi igrači.

"Ima nas puno koji smo već odradili velika natjecanja i znamo se nositi s pritiskom. Što se mlađih momaka tiče, oni su već u kvalifikacijama iznijeli strašan teret. Radi se o jednom fenomenu, jer praktički je neshvatljivo kako su se ponašali na terenu; kao da iza sebe imaju sto finala. Ne bojimo se ničega, vjerujemo da Austrija pada na Prateru, vjerujemo u podršku naših navijača...", kazao nam je Stipe Pletikosa, koji ne razmišlja o pacerskom pogotku iz Budimpešte, mada je i prema njegovom  mišljenju sudac trebao zviždati zbog prekršaja mađarskog dvojca u našem petercu.

Iz austrijskog tabora stižu hrabre najave, poglavito nakon istupa Nike Kovača koji je Austrijance "u fino" pomnožio s nulom.

"Sasvim je normalno da se Austrijanci nadaju pobjedi. Nadamo se i mi, to je sportski. Imamo svoje adute, oni imaju svoje, i mislim da će u toj utakmici odlučivati nijanse. Kao i u svakoj utakmici na prvenstvu. Austrija ima mnoštvo kvalitetnih pojedinaca, vrhunskog izbornika i bit će savršeno spremni za našu utakmicu", kaže Pletikosa.

Ističe, po tko zna koji put, važnost te opjevane prve utakmice, sudbinske partije Hrvata na velikim smotrama.

"Prva utakmica je najbitnija, moramo dati sve od sebe. No, također moramo biti lukavi i sačuvati snagu. Ne smijemo se trošiti na bespotrebna trčanja i presinge", upozorava naša jedinica.

Petrić: Osjeti se da dolaze velike tekme, ali jedva čekamo

Napadači su velika briga Slavena Bilića, koliko god da on šutio o tome. Iz izvora bliskih izborniku procurilo je da razmišlja čak i o dodatnoj pozivnici Mariju Mandžukiću. No, naši napadači deklariraju se - maksimalno spremnima.

"Teren je odličan, kao i hotel. Svi smo oduševljeni i možemo se optimalno pripremiti za posao koji dolazi. Ušli smo u zadnji tjedan priprema, ali naša razmišljanja ostala su ista. Polako se osjeti da dolaze velike utakmice, ali mi jedva čekamo", kao napeta puška je Mladen Petrić.

Ivana Klasnića, bremenskog Killera, opkolili su njemački novinari. Otkako je raskrstio s Werderom i pokrenuo sudsku parnicu ne prestaje puniti novinske stupce. Tako je bilo i tijekom najtežih trenutaka njegove karijere, kada je bio miljama daleko od profesionalnog nogometa. Klasnić se tek danas poslijepodne pridružio reprezentaciju u Bad Tatzmannsdorfu. Putovao je čak do Bremena, kako bi obavio pregled kod svog liječnika.

"Sve je u redu. Dobio sam zeleno svjetlo, mogu igrati sa sto posto svojih mogućnosti. Ne trebam se štedjeti, niti to želim. Dogovorio sam se s izbornikom za još jedan pregled u Bremenu, vjerojatno ću ići za dva tjedna. Nadam se da će Hrvatska još uvijek biti na turniru", priča nam Klasnić.

Umirovljeničku žurku zamijenila kinder-histerija

Veselo je tijekom dana bilo na glavnom trgu Bad Tatzmannsdorfa. Nije to bilo bi blizu spektakla kojeg su doživjeli, primjerice, portugalski reprezentativci koje je do švicarskog kampa u stopu pratilo tisuću motorista i deset tisuća obožavatelja. Doček priređen našim reprezentativcima bio je u šokačkom tonu. Tamburice koje su tijekom popodneva veselile umirovljeničku populaciju koja pretežno obitava u kampu koji nam je HNS namijenio pred večer su zamijenili taktovi Srca Vatrenog, te Bilićevih i Gavranovih heavy-metal uspješnica, dok su penziće smijenili razdragani klinci.

Nešto manje od dvije tisuće ljudi pozdravilo je Bilića i njegove momke na prijemu koji se unatoč kiši pretvorio u pravu kinder-histeriju. Sve ono što Biliću ni najmanje ne treba u ovom trenutku. No, izbornik je i ovaj put strpljivo dijelio autograme, lopte, navijačke rekvizite, a nisu se štedjeli ni njegovi igrači. Iako, jedva su čekali da završi još jedan u nizu zamornih protokola. Sljedeći dolazi u obzir tek kada i ako se plasiraju u finale...

Pročitajte više