Poljska - novi veliki test za Kranjčareve izabranike

POLJSKA reprezentacija, s kojom će izabranici Zlatka Kranjčara odmjeriti snage u prijateljskoj utakmici 3. lipnja, u dosadašnja tri ogleda s Hrvatskom niti jednom nije uspjela pobijediti. Utakmica se igra u subotu u 17:30 na Volkswagen Areni u Wolfsburgu, stadionu istoimenog bundesligaša.

Janas: Hrvatska je među deset najboljih na svijetu

"Ovo je vrlo važna utakmica za nas jer se radi o važnom testu snage uoči Svjetskog prvenstva. Drago nam je što ćemo isprobati kakav je osjećaj igrati na Svjetskom prvenstvu, prije nego sam događaj zaista počne." - kazao je naš izbornik uoči susreta.

Ovo će biti četvrti susret ove dvije reprezentacije. Prvi puta su igrali krajem veljače 1996. godine u Rijeci, kada su naši slavili 2:1 (1:1). Dvije godine kasnije, utakmica u Osijeku završila je uvjerljivijom pobjedom "Vatrenih" 4:1 (3:0), a početkom veljače 2003. godine su u Splitu odigrali bez golova.

"Ukrstit ćemo mačeve s jednom od deset najboljih momčadi koje sudjeluju na SP-u" - istaknuo je poljski izbornik Pawel Janas, koji je treću godinu zaredom s momčadi te dodao kako je "neizmjerno sretan zbog broja poljskih navijača koji će ih bodriti u Njemačkoj."

Poljski izbornik bio je dio momčadi koja je 1982. godine igrala na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj te osvojila bronačnu medalju.

Kako su se Poljaci kvalificirali za SP

Poljska je mjesto na Svjetskom prvenstvu osigurala kao drugoplasirana reprezentacija u Skupini 6 europskih kvalifikacija, a imali su bod manje od prvoplasirane Engleske. U skupini su igrali s Walesom, Austrijom, Azerbejdžanom, Sjevernom Irskom i Engleskom. Jedina dva poraza imali su od momčadi Svena Gorana Erikksona, a ostale protivnike su po dva puta pobjeđivali.

Ždrijeb ih je svrstao u relativno laganu Skupinu A s domaćinima Njemačkom, Kostarikom i Ekvadorom, te imaju velike šanse plasirati se u drugi krug. Ekvador su krajem prošle godine pobijedili u prijateljskoj utakmici 3:0. Kostariku su pobjeđivali 1989. i 1990, dok su od Nijemaca dva puta gubili, na SP-u 1974. i u prijateljskoj 1996, te na SP-u 1978. remizirali.

Poljaci osvajali treća mjesta 1978. i 1982. godine


Poljskoj će nastup u Njemačkoj biti sedmi na Svjetskim prvenstvima, te se vraćaju u zemlju u kojoj su prvi puta osvojili broncu 1974. godine.

Prvi puta su nastupali u Francuskoj 1938. godine, zatim su nakon 36-godišnjeg "posta" ponovo zaigrali u Njemačkoj, te 1978. godine u Argentini, 1982. u Španjolskoj i 1986. godine u Meksiku.

Poljaci se nikada nisu uspjeli kvalificirati za Europsko prvenstvo, a pokušavali su svake četiri godine od davne 1960.

Posljednji puta su nastupali na SP-u u Koreji i Japanu, kada su ispali iz Skupine D kao posljednje plasirani s jednom pobjedom (protiv SAD-a 3:1. Gubili su od Portugala (4:0) i Sjeverne Koreje (2:0).

Poljaci su u dva posljednja kruga kvalifikacija za SP izgubili svega tri od 20 utakmica, te postigli čak 27 golova, što je deset više od Engleza s kojima su igrali kvalifikacije za Njemačku. Samo je sedam golova postigao napadač Glasgow Celtica Maciej Zurawski. Primjera radi, naša reprezentacija postigla je 21 gol u kvalifikacijama.

Ključnu utakmicu Svjetskog prvenstva igrat će s Kostarikom 20. lipnja, te direktno odlučivati o drugom mjestu i plasmanu u daljnje natjecanje.

Jerzy Dudek izostao s popisa

Najveće iznenađenje na popisu 23-ojice Poljaka za SP bilo je izostanak vratara Jerzya Dudeka, vratara Liverpoola, koji se proslavio obranivši jedanaesterce u finalu Lige prvaka prošle godine protiv Milana. S popisa je izostao i napadač Tomasz Frankowski, te bivši kapetan Tomasz Klos.

"Igrači su bili glavni nositelji u kvalifikacijama, no one su završile prije godinu dana." - kazao je Janas nakon objave popisa, dodavši kako su navedeni igrači odigrali malo utakmica ove sezone.

Zbog problematičnih nalaza nakon pregleda srca, veznjak Jerzy Gorawski također je izbrisan s liste putnika u Njemačku. Umjesto njega je pozvan branič Bartusz Bosack.

Zvijezda: Maciej Zurawski

Napadač Glasgow Celtica je sa 16 golova pomogao svom klubu osvojiti naslov prvaka. Nakon što je s popisa izostao Tomasz Frankowski, 29-godišnji Zurawski je postao prvi napadač, a igrat će u paru s Grzegorzem Rasiakom.

Zurawski je prošle sezone došao u Škotsku iz Wisle, u kojoj je u četiri sezone postizao preko 20 golova po sezoni te 2002. i 2004. bio najbolji strijelac poljske lige.

Napadač Celtica je u reprezentativnom dresu odigrao 48 utakmica te postigao ukupno 15 golova.

Uz Zerawskog, najjače karike su veznjak Bayer Leverkusena Jacek Krzynowek, koji igra na lijevom krilu te zamjena za Dudeka, Celticov vratar Artur Boruc.

Kapetan reprezentacije je Jacek Bak, 33-godišnji branič koji je za reprezentaciju odigrao 70 utakmica. Deset godina je igrao u Francuskoj, a trenutno igra u Al Rayanu, klubu iz Katara.

Najbolja poljska jedanaestorica (igraju 4-4-2):

Artur Boruc - Michal Zewlakow, Mariusz Lewandowski, Jacek Bak (kapetan), Marcin Baszczynski - Jacek Krzynowek, Damian Gorawski, Sebastian Mila, Kamil Kosowski - Grzegorz Rasiak, Maciej Zurawski

Poljaci će boraviti u kampu u Barsinhausenu, u Gilde Sporthotel Fuchsbachtalu, a susrete igraju 9. lipnja u Gelsenkirchen protiv Ekvadora, 14. lipnja u Dortmundu protiv Njemačke, te 10. lipnja u Hannoveru protiv Kostarike.

Poljskoj će susret s Hrvatskom biti posljednja, peta pripremna utakmica. Dvije su odigrali u ožujku, izgubili od SAD-a (1:0), te svladali Saudijsku Arabiju (2:1). U svibnju su igrali s Litvom, od koje su minimalno poraženi 0:1, te pobijedili Farske otoke 1:0.

Kladionice: Hrvatska favorit

Prema ponudi domaćih kladionica, reprezentacija Hrvatske je favorit u četvrtom međusobnom susretu reprezentacija. Koeficijent za pobjedu Kranjčarevih pulena je 2.30, na remi 3.00, a na pobjedu izabranika Pawela Janasa 2.80.

Poljska reprezentacija za Svjetsko prvenstvo:

Vratari:
Artur Boruc (Celtic Glasgow)
Lukasz Fabianski (Legia Varsovie)
Tomasz Kuszczak (West Bromwich)

Braniči:
Jacek Bak (Al Ryyan)
Marcin Baszczynski (Wisla Cracovie)
Michal Zewlakow (Anderlecht)
Mariusz Jop (FC Moskva)
Seweryn Gancarczyk (Metalist Kharkiv)
Mariusz Lewandowski (Šakhtar Donetsk)
Bartusz Bosack (Lech Poznan)

Veznjaci:
Euzebiusz Smolarek (Dortmund)
Kamil Kosowski (Kaiserslautern)
Jacek Krzynowek (Bayer Leverkussen)
Arkadiusz Radomski (Austria Vienne)
Sebastian Mila (Austria Vienne)
Miroslawa Szymkowiak (Trabzonspor)
Piotr Giza (Cracovia)
Damian Gorawski (FC Moskva)
Radoslaw Sobolewski (Wisla Cracovie)

Napadači:
Maciej Zurawski (Celtic Glasgow)
Grzegorz Rasiak (Southampton)
Ireneusz Jelen (Wisla Plock)
Pawel Brozek (Wisla Cracovie)

Srđan Hebar

Pročitajte više