POPUT CHILAVERTA, CENIJA, SUBAŠIĆA Projektil srpskog vratara o kojem bruji Italija

Foto: Getty Images / Guliver Image

KAD pomislimo na vratare koji su zabijali iz slobodnih udaraca pred očima se pojave legende poput Josea Luisa Chilaverta, Rogeria Cenija, a tu je i Danijel Subašić. Hrvatski vratar je 2012. godine zabio za Monaco iz slobodnog udarca protiv Boulognea i time ušao u društvo majstora među vratnicama.

Međutim, u modernom nogometu takvih mogućnosti ima sve manje. Treneri ne žele riskirati i prepuštati vratarima izvođenje prekida, jer bi vrlo lako mogli primiti gol na drugoj strani.

No jedan od takvih trenera nije Siniša Mihajlović. Strateg Torina pružio je priliku mladom srpskom vrataru Vanji Milinkoviću-Saviću da debitira za talijansku momčad u kupu protiv Carpija. Torino je slavio s2:0, ali je detalj iz finiša susreta zasjenio sve.

Mihajlović je dozvolio vrataru da izvede slobodni udarac s gotovo 25 metara. Navijači najprije nisu mogli vjerovati što vide, a onda su podržali njegovu odluku i skandiranjem ohrabrili debitanta. Milinković-Savić je namjestio loptu, opalio i pogodio gredu! Bio je jako blizu senzacionalnog pogotka, a njegov je potez svejedno izazvao veliku pažnju na Apeninima, ali i u cijeloj Europi.

"Vježbali smo to na treningu. On bi šutirao i da je bilo 0:0. Jednostavno, ima moćan i precizan udarac. Ne vidim ništa čudno u tome", rekao je Mihajlović nakon utakmice.

Naravno, mladi 20-godišnji vratar i bivši član Manchester Uniteda, Vojvodine i Lecha imao je od koga učiti na treninzima, s obzirom na to da je Miha jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u povijesti nogometa.

Tako je Mihajlović na jednom treningu doslovce terorizirao Milinkovića-Savića iz prekida, koji je očigledno iz svega toga mnogo naučio. 

Pročitajte više