Poraz na Wembleyju Englesku bi koštao 250 milijuna funti!

AKO SE engleska večeras ne kvalificira na Europsko prvenstvo, Steve McClaren i njegovi momci neće biti jedini gubitnici, najavljuje stručnjak za tržišnu ekonomiju Nigel Currie.

Engleskoj je za plasman na Europsko prvenstvo koje se idućeg ljeta održava u Austriji i Švicarskoj večeras protiv Hrvatske potreban najmanje bod. No, u slučaju poraza od Bilić boysa Engleska neće vidjeti najveću nogometnu smotru Starog kontinenta što će imati teške posljedice za britansku ekonomiju.

Nigel Currie, stručnjak za tržišnu ekonomiju i sportsko sponzorstvo u tvrtki Brand Rapport, predviđa kako bi Engleska plasmanom za Europsko prvenstvo zaradila 250 milijuna funti, a profit će se najbolje osjećati u sektorima putovanja i marketinga.

Najveći gubitnik zasigurno će biti Engleski nogometni savez, koji je računao an premijama od Europskog prvenstva zaraditi 24 milijuna funti. No, ni tu nije kraj engleskim mukama. Ukoliko se Gordi Albion večeras ne plasira na Europsko prvenstvo, momčad, FA i novi izbornik (jer će McClaren zasigurno morati otići) naći će se pod velikim pritiskom javnosti da što ranije i što efikasnije izbore plasman na Svjetsko prvenstvo 2010.

Također, treba razmotriti i englesku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018. godine; još jednog događaja koji bi mogao znatno obogatiti državnu blagajnu. Već sad Englezi nemaju potporu predsjednika UEFA-e Michela Platinija, koji je nedavno izjavio kako ga Engleska mora uvjeriti da to zaslužuje, a sasvim je sigurno da tu potporu neće dobiti ispadanjem s Europskog prvenstva.

Zaključak je sasvim jasan. Englezima je večeras u igri puno više od nogometne časti, prestiža i nacionalnog ponosa. Financijski gubici bit će više nego osjetni. Oči poslovnjaka diljem Velike Britanije uprte su u Stevea McClarena.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više