Portugal: Nedostatak strijelca jedina mana velike reprezentacija

BOSNA I HERCEGOVINA se još nije susretala s reprezentacijom Portugala, za razliku od svog izbornika Ćire Blaževića. Ćiro je kao izbornik Hrvatske 1996. na Europskom prvenstvu izgubio od Portugala glatkih 3:0, no igrao je miješani sastav budući da su Vatreni već bili osigurali prolazak, a Ćiro je htio četvrtfinale s Nijemcima.

Portugalci su dosad četiri puta uspjeli izboriti završni turnir na Svjetskom prvenstvu. Najveći uspjeh ostvarili davne 1966. kad su predvođeni Eusebijem osvojili broncu, 2002. su ispali u skupini, a četiri godine kasnije u Njemačkoj su uzeli drvenu medalju nakon što su poraženi od domaćina.

U kvalifikacije za SP krenuli s novim trenerom, 56-godišnjim Carlosom Queirozom koji je već jednom bio izbornik (od '91. do '93.). Pamtimo ga i kao ne tako uspješnog trenera Reala i kao dugogodišnjeg pomoćnika Alexu Fergusonu u Manchester Unitedu.

Portugal se nakon puno muke uspio dokopati kvalifikacija u skupini s Danskom, Švedskom, Mađarskom, Albanijom i Maltom. Nisu dobro krenuli, kod kuće su poraženi 3:2 od Danske, a onda odigrali bez golova s Albanijom. Sa Švedskom su dva puta igrali 0:0, u Danskoj 1:1 i onda s tri pobjede u posljednje tri utakmice protiv Mađarske i Malte nekako dogurali do dva dodatna ogleda protiv BiH.



Najveća zvijezda im je, dakako, Cristiano Ronaldo, čovjek od 94 milijuna eura i kapetan momčadi. Ponajbolji igrač na svijetu se ozlijedio na utakmici s Mađarskom, no prema riječima Queiroza bit će spreman za baraž. U obrani su tri igrača Chelsea, bek Bosingwa, Carvalho i Ferreira koji je u drugom planu kod Ancelottija. Tu su još i odlični branič Porta Bruno Alves i Pepe, Ronaldov suigrač u Realu. U vezi imaju Dudu iz Malage, Deca, Nanija, Tiaga Mendesa, dok naprijed igraju Liedson iz Sportinga, napadač Atletica Simao Sambrosa, neuništivi Nuno Gomes, Edinho iz Malage te povremeni reprezentativac Hugo Almeida iz Werdera.

Skupinu su završili iza Danske sa 19 osvojenih bodova u 10 utakmica i pri tom su zabili 17, a primili pet golova. Zanimljivo, ni jedan igrač portugalske reprezentacije nije zabio dva gola u cijelim kvalifikacijama.

Pročitajte više