Povratak Šarapove: Sponzori nanjušili lovu, kolegice bijesne

Foto: Getty Images/ Guliver Image

NAKON što joj je na dopinškom testu otkrivena zabranjena supstanca, Marija Šarapova u suzama se oprostila od teniskog svijeta. Sportski arbitražni sud u Švicarskoj smanjio joj je kaznu s dvije godine na 15 mjeseci. Danas je došao trenutak kada se ona službeno vraća tenisu.

U povratničkom meču (18:30) na turniru Porsche Stuttgart Grand Prix u Njemačkoj, dodijeljena joj je Talijanka Roberta Vinci. Ova vlasnica pet Grand Slamova dobila je wild card pozivnicu za turnir, ali izgleda da će zapamtiti ovaj povratak. Njene kolegice odmah su je kritizirale, ali imaju i respekta prema njoj.

"Ne sviđaju mi se koje su igračice dobile pozivnice za turnir u Stuttgartu, Rimu i Madridu. Marija Šarapova je pogriješila, platila je za svoje grijehe i naravno da se slažem s time da smije ponovno igrati, ali - bez pozivnica", izjavila je Roberta Vinci o povratku tenisačice s kojom će igrati današnji meč u Stuttgartu.

Roberta Vinci svjesna je toga da Mariju Šarapovu obožavaju sponzori i navijači, ali će je pokušati spriječiti u tome da se vrati u najboljem svjetlu.

"Vjerujem da će velik dio navijača navijati za nju, ali ja moram pokazati sve što znam i pobijediti je."

No Mariju Šarapovu pak ne brine to što je protivnice možda neće poštovati. Ono što najviše želi je igrati i dovesti se u prijašnju formu.

"To mi je najmanja briga. Znam da će me poštovati terenu, igračice će sigurno imati respekta prema meni tijekom igre."

Poznato je to da Mariju Šarapovu zbog teniskih postignuća, ali prvenstveno zbog atraktivnog izgleda, mnogi sponzori žele pod svoje okrilje. Njen povratak odmah je obilježen brojnim tračevima upravo zbog sponzora. Naime, glavni sponzor turnira je Porsche koji je ujedno i sponzor Marije Šarapove. Stoga je jasno zašto se njena protivnica toliko razbjesnila.


Za svoj povratak Marija Šarapova naporno se pripremala, ali ono čemu najviše teži je to da zadobije poštovanje i povjerenja navijača i kolega. Po svemu sudeći, to joj neće odmah poći za rukom. Neki tenisači poput Andyja Murraya smatraju da se ne bi trebala tako brzo vratiti u vrhunski tenis.

"Mislim da mora zaraditi povratak u vrhunski tenis korak po korak", izjavio je Murray.

U posljednjem meču izgubila je od Serene Williams u četvrtfinalu Australian Opena prije točno 15 mjeseci. Stoga je nerealno očekivati da će se Marija Šarapova vratiti u formi kakvu je imala prije godinu dana.

Tijekom suspenzije, uz tenisku formu klesala je i znanje. Upisala je poslovnu školu na Harvardu i krenula novim putem.
 

Pročitajte više