SPORTSKA ROMANTIKA

Pravi Ronaldo: Tada sam još bio Ronaldinho. Romariju sam pred svima čistio kopačke

Foto: Gulliver / Getty Images

RONALDO LUIS NAZARIO DE LIMA poznat je i kao "Pravi Ronaldo", kada se želi istaknuti razlika između njega i Cristiana Ronalda, kojeg se najčešće zove samo po drugom imenu. Gostujući u talk showu voditelja Jorgea Valdana, Realove legende iz 80-ih, Ronaldo, koji je danas predsjednik Valladolida, otkrio je manje poznate detalje iz karijere i života. 

Perez mu je postavljao čuvare po gradu. Sve ih je zaobilazio

Valdana je zanimalo kako su izgledale glasovite Ronaldove zabave iz vremena dok je igrao za Real (2002-07), a Brazilac mu je odgovorio: "Predsjednik Florentino Perez znao je koji su moji omiljeni klubovi i onda bi na tim mjestima na ulazu i kao redare postavio svoje zaštitare, da mu jave ako se ja tamo pojavim, pa da me može poslati kući. Ipak, uspijevao sam zaobići sve te čuvare. Istina je da sam volio tulumariti i slaviti, posebno nakon velikih pobjeda i to nikada nisam krio, ali moram naglasiti da se i oko mojih zabava i izlazak stvorilo dosta legendi."

Na njegove zabave uzvanike su dovodili autobusi

Voditelj je pitao je li istina da je organizirao autobuse da dovode uzvanike na njegove zabave, a Ronaldo je kroz smijeh odgovorio potvrdno i dodao: "Bilo je to spektakularno vrijeme mog života. Real i Madrid najbolja su kombinacija kluba i grada koja postoji."

Romariove naredbe morao je ispunjavati pred svima

I dok je u Realu i Madridu bio Bog, Ronaldo priznaje da je čak i on pred jednim nogometašem gledao u pod i ispunjavao njegove naredbe: "Romario me na okupljanjima reprezentacije godinama svako malo slao da mu donesem kavu. Nakon svakog treninga bacio bi mi kopačke da mu ih očistim. Sve to morao sam raditi pred svim ostalim igračima. Međutim, ne zamjeram mu, tako je to kada si mlad u momčadi, sretan si kad ti se starije zvijezde obrate. Uostalom, Romario mi je jako pomogao i usmjerio mi karijeru. On mi je savjetovao da nakon SP-a 1994. odem u PSV, iz kojeg je on otišao u Barcelonu."

Zašto je Ronaldo prvo bio Ronaldinho?

Ronaldo je tada također bio zvijezda, ali mlada. Kada je postao sluga deset godina starijeg Romarija, superzvijezde Cruyffove Barcelone i svjetskog prvaka Brazila, bio je poznat kao Ronaldinho ili Mali Ronaldo. Zato što je na SP-u 1994., na koje je išao kao 17-godišnje čudo od djeteta, umjetničko ime Ronaldo bilo rezervirano za Ronalda Rodriguesa de Jesusa, braniča koji je bio stariji. Iz istog razloga je kasnije, kada se reprezentaciji pridružio Ronaldo de Assis Moreira, sada slavan kao Ronaldinho, on bio zvan Ronaldinho Gaucho. 

Pročitajte više