Predstavljamo Kosovo za Hrvatsku: Ovo je momčad koja želi čudo

Grafika: Index

TANKI u obrani i kvalitetniji u ofenzivi, s nekoliko mladih koji u zadnje vrijeme sjajno igraju u jačim europskim ligama, to je dojam o ekipi koja će sutra od 20.45 sati u albanskom Skadru ugostiti Hrvatsku u kvalifikacijskoj utakmici za SP 2018.

Taj grad i stadion Loro Borici njihov su privremeni dom dok se ne završi renoviranje stadiona u Prištini kako bi udovoljio kriterijima za igranje službenih međunarodnih utakmica. Dok je hrvatska ekspedicija jutros krenula put Skadra, Kosovari su tamo od jučer navečer, kamo su došli nakon popodnevnog treninga u Drenasu pored Prištine.
 
Svi igrači koje je izbornik Albert Bunjaki okupio za susrete s Hrvatskom i Ukrajinom prošli su kratke pripreme na Kosovu osim golmana i kapetana Samira Ujkanija, koji se suigračima pridružio u Skadru.
 
Očekuje se da kosovski izbornik Hrvatskoj suprotstavi momčad sličnu onoj koja je u prvoj službenoj utakmici u povijesti ove reprezentacije, na startu kvalifikacija za SP remizirala (1:1) kod Finske. Ipak, ozljeda Nurnbergovog veznjaka Enisa Alushija, kao i spomenute manjkavosti u obrani, tjeraju Bunjakija na promjene u momčadi, što koristi Čačiću i njegovoj momčadi.
 
Na golu je dakle Samir Ujkani (28), golman drugoligaša Pise koji je već devet godina u Italiji i po tome koliko je za to vrijeme promijenio klubova (šest) i brojnim posudbama te klackanju od treće do prve lige, već je tipični "Talijan". Iako je kosovski Albanac, koji je za Albaniju sakupio 20 nastupa prije nego što je izgubio mjesto prvog golmana od Etrita Beriše, još jednog kosovskog Albanca koji se udomaćio u Italiji. Ali, dok je ovaj ostao vjeran Albaniji, Ujkani je gubitak statusa prvog vratara u toj reprezentaciji, kompenzirao zajamčenim mjestom vratara i kapetana Kosova. Njegova zamjena je Adis Nurković. Kao što je očito po imenu, radi se o Muslimanu iz Bosne, točnije Velike Kladuše, a ne kosovskom Albancu, ali bivši vratar Cibalije i Slavena dobio je čast da predstavlja Kosovo zato što je kosovski zet. Ali ističe da supruga nije jedina veza između njega i njegove nove reprezentacije (ima jedan nastup za BiH), jer kako kaže "negdje u blizini Prištine ima neke daleke rođake, ali ne zna ništa o njima, niti oni o njemu.".
 
Na desnom boku je Fanol Perderaj (25), defenzivac 1860 Munchena iz druge Bundeslige, gdje ovaj rekorder po broju nastupa za Kosovo (10) igra otkako je prije dvije godine otišao iz Herthe, gdje je stasao kao nogometaš i postao reprezentativac Njemačke u U19 i U20 uzrastima. Stoper je Amir Rrahmani (22), koji je prošlog ljeta iz Partizanija Tirana došao u Split, gdje je sjajnom sezonom privukao pažnju Dinama, koji ga je kupio od braće Žužul i onda utabanom stazom proslijedio u filijalu Lokomotivu. Rrahmani je još jedan kosovski Albanac koji je nastupao za reprezentaciju matice, ali predstavlja kuriozitet po tome što je jedini gol za Albaniju zabio protiv Kosova, čiji gol sada čuva. Uz njega, središnji branič je Alban Pnishi (25), standardni stoper Grasshoppersa, za kojeg je od prošlog ljeta i dolaska iz niželigaša Wohlena, upisao 42 nastupa i zabio jedan gol. Na lijevom boku je Leart Paqarada (21), stasao u Bayeru, ali igra za Sandhausen u Drugoj Bundesligi. Rođen u Njemačkoj, u obitelji kosovskih Albanaca. Usprkos nježnim godinama, stigao je ispoštovati sve sastavnice svog nacionalnog bića i porijekla, jer do sada je nastupao za mlade reprezentacije Njemačke (U18 i U17), Albanije (U21), te seniorsku  Kosova!
 
Planove kosovskog izbornika u obrani poremetila je ozljeda Hajdukovog stopera Ardijana Ismajlija u derbiju s Dinamom, jer sada je ostao na samo jednoj alternaciji za mjesto središnjeg braniča, Avnija Pepu koji nastupa za islandski IBV. Koliko je Bunjaki tanak u obrani, svjedoči i da je umjesto Ismajlija, iz druge momčadi Hannovera pozvao Valmira Sulejmanija, još jednog njemačkog Kosovara, koji je igrao za sve tri njegove reprezentacije, ali on je ofenzivni veznjak ili krilo. Kosovski izbornik problem želi umanjiti govoreći kako će, ako bude potrebno, lako nekoga od veznjaka prebaciti u obranu. Ali činjenica je da mu profil igrača koje ima, to ne omogućava. Kod Kosova je očit manjak defenzivnih, te višak ofenzivnih veznjaka. Jedini koji bi se s centra mogao prebaciti pred gol je na početku spomenuti i ozlijeđeni Alushi.
 
Njega u vezi može zamijeniti Eroll Zejnullahu (21), koji je u tri godine igranja za Union Berlin zabilježio 61 nastup u Drugoj Bundesligi.
 
Ako ćemo Zenelija kasnije prozvati "Pjacom", onda je Hekuran Kryeziu (23) "Kosovski Rakitić", jer i on je rođen u Švicarskoj i prošao je sve mlade selekcije te zemlje, za koje je odigrao 30 utakmica, prije nego što se odlučio za seniorsku reprezentaciju zemlje njegovih roditelja. Središnji Luzernov veznjak za taj klub do sada je odigrao 104 utakmice, a za Kosovo igra kao defenzivni vezni.
 
Valon Berisha (23) ime je itekako poznato ljubiteljima nogometa, jer veznjak koji kvalitetno pokriva gotovo sve pozicije na drugoj polovici terena, nedavno je za Salzburg igrao svih 210 minuta play-offa Lige prvaka protiv Dinama, a u posljednje četiri godine u najboljem klubu Austrije nametnuo se kao jedan od ključnih igrača s 30 golova i 48 asistencija u tom razdoblju. Berisha je također internacionalac u punom smislu riječi, jer dijete je Kosovara rođeno u Švedskoj, odrastao u Norveškoj, za koju je prošao sve mlade selekcije, dok je za njenu seniorsku nastupio 18 puta, a kao kadet uspješno je prolazio probe u Manchester Cityju, Chelseaju i Aston Villi, ali se vraćao u Norvešku, da bi konačno odabrao Kosovo u čiju nogometnu povijest se upisao u debiju, kao strijelac prvog službenog gola reprezentacije te zemlje, prije mjesec dana na startu kvalifikacija za SP protiv Finske.
 
Desnu polušpicu igrat će Milot Rashica (20), koji je u godinu dana za Vitesse sakupio 42 nastupa, devet golova i šest asistencija, čime je već dokazao perspektivu, kao i time što je igrao za sve mlade reprezentacije Albanije, a prije nedavnog Eura upisao je dva nastupa i za seniorsku reprezentaciju te zemlje, nakon čega je odabrao rodno Kosovo.
 
Lijevo bi trebao prijetiti Bernard Berisha (24), igrač Anžija, u koji je prešao iz Skenderbeua, a u Rusiji se odlično snalazi i u prvih deset nastupa za momčad iz gornjeg dijela tablice ubilježio je po dva gola i asistencije.
 
Igrač na kojeg treba obratiti posebnu pažnju u ovom dijelu momčadi je Arber Zeneli (21), koji je važio za jednog od najvećih talenata njegove rodne Švedske, za čije mlade reprezentacije je odigrao 35 utakmica, a s onom U21 prošle godine postao prvak Europe, prije nego što je ovog ljeta nakon dugog promišljanja ipak odabrao Kosovo za seniorsku reprezentaciju njegovog života. "Kosovski Pjaca" briljira ove sezone u Nizozemskoj, u koju je došao krajem prošle godine nakon što je Elfsborg prihvatio Heerenveenovu odštetu od 2 milijuna eura. Nadirući s lijevog ili desnog krila od početka sezone zabio je pet golova, a protiv Hrvatske će biti posebno nadahnut jer bi mu nastup u Skadru bio debi za Kosovo.
 
Ovdje moramo istaknuti još jednu mladu krilnu napast. Bersant Celina (20) igrač je Manchester Cityja na posudbi u Twenteu, za koji je u zadnje četiri utakmice postigao tri gola. Rođen je u Prizrenu, ali se kao dijete doselio u Norvešku, koju je predstavljao u svim mladim selekcijama. Njegov odabir Kosova za seniorsku reprezentaciju, u Prištini smatraju velikom pobjedom, jer je Celina, koji je prošle sezone tri puta nastupio za najbogatiji engleski klub, neko vrijeme "sjedio na dvije stolice", odnosno paralelno igrao za seniorsku reprezentaciju od strane FIFA-e nepriznatog Kosova i U21 Norvešku, ali je nastupom za Kosovo protiv Finske potvrdio konačni odabir nacionalne momčadi.
 
U napadu je najiskusniji Albert Bunjaku (32), "centarfor" St. Gallena, koji je kao dijete s Kosova došao u Švicarsku, gdje je odrastao i za koju je nastupao i na SP-u 2010, kada mu je veliki Ottmar Hitzfeld dao 13 minuta. Daleko uspješniji je za Kosovo, čiji je najbolji strijelac s tri do sada postignuta gola.
 
Očekivani sastav Kosova za utakmicu s Hrvatskom:

Ujkani; Peredaj, Pnishi, Rrahmani, Paqarada - Zejnullahu, Kryezlu - Rashica (Celina), Valon Berisha, Bernard Berisha (Zeneli) - Bunjaku

Pročitajte više