KORONAVIRUS U PREMIERSHIPU

Premiership je na koljenima

Foto: Getty Images/Guliver Image

VODSTVO klubova engleskog Premiershipa trebalo je ovog tjedna održati ključni sastanak o eventualnom nastavku sezone, ali je odgođen za sljedeći ponedjeljak.

Razlog je najava premijera Borisa Johnsona da će se u nedjelju obratiti naciji i izvijestiti je o tome kako Velika Britanija stoji u borbi s koronavirusom. Tek nakon uputa vlade udruga klubova Premiershipa moći će poduzeti daljnje korake.

Prema trenutačnom planu, klubovi bi za dva tjedna trebali početi s treninzima, a Premiership bi se trebao nastaviti sredinom lipnja i završiti u zadnjem tjednu srpnja. No ništa se ne može garantirati ako vlada ne dopusti popuštanje mjera i eventualni nastavak nogometnog prvenstva.

Prazne tribine i sljedeće sezone

Ono što se zna jest da ako se Premiership i nastavi, to će biti pred praznim tribinama. Zatvaranje stadiona već je stajalo engleske klubove desetke milijuna eura, no problem predstavlja mogućnost da će se čitava sljedeća sezona ili barem njezin velik dio možda morati igrati na praznim stadionima. To će se sigurno dogoditi ako se ne otkrije cjepivo protiv koronavirusa.

Svi klubovi srezali su igračima plaće, ali dugoročno zatvaranje stadiona ostavilo bi goleme posljedice i na budžete onih najbogatijih klubova, objavio je stručni portal Vysyble. Prema istraživanju tog portala specijaliziranog za engleski nogomet, premierligaši bi zbog koronavirusa mogli izgubiti i do milijardu eura sljedeće sezone.

Klub koji najviše zarađuje od domaćih utakmica je Manchester United, koji je u sezoni 2018./2019. prestigao Arsenal. Crveni vragovi su u toj sezoni od prihoda na Old Traffordu u danima utakmica zaradili 125 milijuna eura, što je bilo gotovo 20 posto klupskog budžeta.

Odigraju li se preostale utakmice ove sezone, Manchester United će ostati bez 20-ak milijuna eura, ali prava katastrofa dogodila bi se da se i sljedeća sezona igra bez publike, što nije nemoguće. Prema izračunima Vysyblea, kriza s koronavirusom bi United u tom slučaju stajala ukupno 160 milijuna eura, uračunamo li u to gubitak od ove i sljedeće sezone.

Dopusti li se navijačima povratak na tribine u prosincu, Unitedov gubitak bio bi "samo" 65 milijuna eura, dok bi ih samo ova sezona bez navijača stajala spomenutih 20-ak milijuna eura.

Iako je to velik udarac čak i za tako bogat klub, United ipak ne ovisi toliko o "matchday" prihodima jer tijekom godine generira goleme profite na druge načine. Slična je situacija s Arsenalom i Manchester Cityjem, dok će kriza posebno pogoditi Tottenham.

Vysyble je svoje projekcije za ovu i sljedeću sezonu radio uz predviđeni rast prihoda od pet posto svake sljedeće sezone u odnosu na sezonu 2018./2019. Spursima je te sezone prihod od utakmica činio tek 18 posto budžeta, ali tome treba dodati činjenicu da je Tottenham praktički cijelu tu sezonu igrao na Wembleyju.

Tottenham u najvećim problemima

U novi stadion Tottenham je uložio milijardu funti i njegovo otvaranje trebalo je biti velik korak u klupskoj povijesti. Spursi su veći dio kredita za stadion namjeravali vratiti kroz njegovu amortizaciju pa su već bile dogovorene NFL utakmice, a "matchday" zarada je znatno porasla otkako igraju u svojem domu. Taj novac bio je praktički uračunat u kratkoročne i dugoročne klupske planove, a zatvore li se stadioni i sljedeće sezone, Tottenham će ostati bez najmanje 120 milijuna eura, što je za klub ne prevelike internacionalne reputacije velik minus.

Nije dobro ni u Chelseaju i Newcastleu, iako će Newcastle vjerojatno uskoro izaći iz svih financijskih dubioza jer ga preuzima saudijski fond težak 350 milijardi dolara. No Chelsea od utakmica zarađuje gotovo 25 posto godišnjeg budžeta i jedina dobra vijest je da Roman Abramovič još nije bankrotirao pa može malo pokrpati proračunske rupe.

Zanimljivo, Liverpoolu ovaj izvor prihoda popunjava tek 15 posto godišnjeg proračuna, ali bi klub s Anfielda u najgorem scenariju svejedno ostao bez 110 milijuna eura ako se stadioni zatvore na još jednu sezonu.

Ostatak engleskih klubova, osobito onih manjih, ovisi gotovo isključivo o novcu od TV prava. Čak i najslabije plasiranom klubu garantirano je najmanje 100 milijuna funti po sezoni od TV prava, a ako i ispadne iz lige, sljedeće tri sezone primat će isplate. Primjerice, Bournemouth bi u najgorem scenariju ostao bez osam, a Burnley bez deset milijuna eura.

 

Pročitajte više