raspad superlige

Premiership uzvratio klubovima koji su željeli u Superligu

Foto: EPA-EFE

IZVRŠNI predsjednik Premiershipa Richard Masters donio je u srijedu odluku da predstavnici šest klubova koji su željeli sudjelovati u Superligi odstupe sa svojih funkcija Premier lige.

Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City, Manchester United i Liverpool u samo 48 sati odustali su od novog natjecanja te se počeli kolektivno ispričavati svojim navijačima. Njihova odluka o osnivanju Superlige naišla je na neočekivani otpor navijača i čitave nogometne javnosti, a velikani su razbjesnili i ostatak klubova iz Premiershipa, koji su osudili njihov postupak.

No, Premiership je otišao korak dalje te je "odmetnicima" oduzeo upravljačke funkcije u ligi. Chelseajev predsjednik Bruce Buck smijenjen je s mjesta šefa odbora zaduženog za raspodjelu bonusa, dok su Cityjev direktor Ferran Soriano i Arsenalov Vinai Venkatesham izbačeni iz skupine koja se bavi strateškim razvojem lige. Liverpoolov predsjednik Tom Werner i Unitedov šef Ed Woodward više nisu članovi odbora za prodaju TV prava.

Jedan dio preostalih klubova iz Premiershipa zagovarao je i drastične sportske kazne, odnosno oduzimanje bodova u ovoj i sljedećoj sezoni, ali se od toga ipak odustalo.

Zasad nema oduzimanja bodova, ali "Big Six" klubovima bit će puno teže

Daily Mail piše da je stav većine klubova da klubovi i njihovi navijači nisu krivi za cirkus sa Superligom, već da su odluke o ulasku u to natjecanje donosili strani vlasnici te da bi sportske kazne bile nepoštene prema svima ostalima vezanim za klubove. 

Umjesto toga, 14 klubova založit će se za ukidanje tijela koje je šest najjačih klubova osnovalo i kojim kontrolira sva zbivanja u ligi. U tom tijelu najglasniji su bili Liverpool i Manchester United koji su zagovarali smanjenje lige na 18 klubova i veći prihod od TV prava velikima na štetu manjih klubova. Daily Mail tvrdi da taj plan sad više nema nikakve šanse.

Navodno se priprema ugovor prema kojem će se "Big Six" klubovi obvezati da u određenom periodu neće tražiti promjene u sustavu isplate dobiti od TV prava. Britanski ministar kulture i sporta najavio je jučer da bi liga morala uvesti odbor navijača koji bi imali pravo glasa u strukturi lige kao što je slučaj u Bundesligi.

Izvori Daily Maila tvrde da Engleski nogometni savez pregovara s britanskom vladom o donošenju zakona koji bi u budućnosti spriječio bilo kakav slični slučaj, odnosno zabranio engleskim klubovima sudjelovanje u takvom natjecanju.

Pročitajte više