Preživio teroristički napad, igrao s Benderom, a sad će biti glavni igrač Zadra

Foto: ABA liga

SVEGA nekoliko dana trebalo je proći od potvrde da Zadrani više ne računaju na svog donedavnog prvotimskog razigravača Malcolma Granta do potpisa novog igrača. Iako se u košarkaškim kuloarima spominjalo ime Londona Perrantesa, bivši igrač Limogesa ipak neće zaigrati u zadarskom dresu.

Ali zato hoće lanjski organizator igre Partizana Kwame Vaughn.

Iskusni play rođen je u Oaklandu, a sveučilišnu košarku igrao je na koledžu San Francisco i Cal State. Nakon što nije izabran na draftu 2013. godine, odlučio je karijeru graditi s ove strane Atlantika.

Prve dvije sezone odradio je u talijanskoj i izraelskoj drugoj ligi, a dobre partije na Bliskom istoku, gdje je dijelio svlačionicu s hrvatskim reprezentativcem i igračem Phoenix Sunsa Draganom Benderom, privukle su pozornost belgijskog prvoligaša Antwerp Giantsa, u kojem je danas 28-godišnji razigravač dobio priliku iskusiti prvoligašku košarku.

Preživio teroristički napad u kojem je poginulo 35 ljudi

Vaughn je u Belgiji bio na prosjeku od 17,2 poena i 3,5 asistencija po susretu te je čak bio izabran u najbolju petorku FIBA Europe Cupa, no u travnju 2016. je zbog disciplinskih razloga otpušten iz kluba pa se vratio u Izrael, gdje je završio sezonu.

Razlozi njegova odlaska iz Belgije nikada nisu u potpunosti rasvijetljeni, no vrijedi spomenuti da je Vaughn preživio bombaški napad u Bruxellesu 22. ožujka te godine. Giantsi su letjeli u Italiju na okršaj s Vareseom kada se dogodio teroristički napad u kojemu je poginulo 35 ljudi.

"Jedva sam uvjerio Kwamea da se pomaknemo dok smo stajali u redu za hranu. Rekao sam mu da uđemo u aerodromsku zgradu i čim smo se pomaknuli, začula se snažna eksplozija. Nekoliko minuta ranije bili smo desetak metara od središta eksplozije. Nastao je opći kaos, ljudi su trčali kroz terminal, padali jedni preko drugih. Mobiteli, hrana, prtljaga… Sve je letjelo zrakom. Kada smo izišli iz aerodromske zgrade, sve je izgledalo kao u nekom postapokaliptičnom filmu. Osjećali smo se tako bespomoćno", opisao je tadašnji Vaughnov suigrač Brad Waldow stravično iskustvo.

U Partizanu počeo sporo pa se nametnuo zbog ozljede prvotimca Williams-Gossa

Pretprošle sezone igrao je u ASVEL-u, a nakon samo tri utakmice preselio se u Njemačku, gdje je do prošlog ljeta nosio dres Fraport Skylinersa. Tradiciju da nijednu prvoligašku sezonu ne odradi u istom klubu nastavio je i lani, kada je krenuo u Arisu, da bi već u studenome sporazumno raskinuo ugovor i otišao u Partizan.

Sredinom siječnja tamo je zamijenio Patricka Millera. Iako je imao sporiji početak u crno-bijelom dresu i neko vrijeme bio rezerva, Vaughn je dobro iskoristio ozljedu Nigela Williams-Gossa i u posljednje tri utakmice kao starter ubacivao 18 poena uz šest asistencija po utakmici.

"Zadovoljan sam što smo postigli dogovor s Vaughnom. Riječ je o kvalitetnom organizatoru igre koji je napadački dosta prodoran i čvrst u obrani. Smatram da smo, s obzirom na financijske mogućnosti, doveli najboljeg igrača koji je bio na tržištu. Ugovor je potpisan do kraja sezone", predstavio je sportski direktor Branimir Longin novo ime na Višnjiku.

Prvi nastup u dresu Zadra trebao bi imati idući ponedjeljak u dvoboju 9. kola ABA lige protiv Budućnosti. Njegov dolazak u Zadar najavljen je za četvrtak 22. studenoga.

"Svakako trebamo zahvaliti Malcolmu Grantu koji se ponio vrlo korektno prilikom razgovora oko raskida ugovora. Riječ je o igraču koji posjeduje određene kvalitete, ali se nije u potpunosti snašao u našem klubu. Želimo mu puno sreće u nastavku karijere", poručio je Longin.

Pročitajte više