CRNE LISTE, HULIGANI I POLITIKA Tko su ultrasi koji su sinoć zapalili Park prinčeva

Foto: Getty Images / Guliver Image

PSG nije uspio preokrenuti stvari protiv Reala te je ispao u osmini finala Lige prvaka. Nakon poraza 3:1 u Madridu, momčad iz Pariza izgubila je i na Parku prinčeva (1:2) te završila natjecanje za ovu sezonu.
 
Pokušali su u gradu svjetlosti baš sve kako bi na terenu i izvan njega srušili aktualnog europskog prvaka, ali uzalud. Navijači su noć uoči utakmice bodrili ekipu na treningu pa je podržali i ispred hotela, nakon čega su izazivali buku ispred hotela u kojem su bili igrači Reala. Nakon dva sata francuska policija ih je potjerala i to tek nakon reakcije španjolskog kluba.
 

 
Također, atmosfera na Parku prinčeva je bila doista fantastična, a palile su se čak i baklje, što više ne vidimo često tijekom utakmica Lige prvaka zbog rigoroznih pravila UEFA-e, koja će sigurno zbog toga kazniti i PSG. 
 

 
Žestoka frakcija CUP vratila se na tribine 2016. godine nakon što joj je ulazak na Park prinčeva godinama bio praktički zabranjen. Duga je povijest njihovog odnosa s Nasserom Al-Khelaifijem, gazdom PSG-a, koji je po svom dolasku preko svojih utjecajnih prijatelja Nicolasa Sarkozyja i ostalih krenuo u borbu s njima.
 
Klub je 2013. odlučio izbaciti pristalice CUP-a, a 2015. je izbio skandal jer je otkriveno kako PSG surađuje s pariškom policijom, koja je zabranila ulazak na stadion za 2007 pripadnika spomenute navijačke organizacije, iza koje stoje veliki sukobi. PSG je imao ilegalni uvid u podatke pojedinaca, dohodak, prethodno sudjelovanje u demonstracijama, bračno stanje, pojedinosti oko vozačke dozvole i registraciju automobila. Jednostavno, sve. 
 

 
Ministarstvo unutarnjih poslova je preko ravnatelja Antoinea Boutonneta napravilo crne liste s imenima nepoželjnih navijača, čime je PSG mogao na stadion pustiti samo onog koga je želio. Ravnatelj je nastavio suradnju s klubom, iako je to bilo protivno članu 40. francuskog kaznenog zakona, što je osudilo i francusko pravosuđe.
 
Međutim, Al-Khelaifi je očigledno želio gledatelje, a ne navijače, koji će kupovati dresove i ne brinuti se previše o stanju i politici kluba. 
 

 
S druge strane, CUP se prije dvije godine iznenađujuće vratio na tribinu. Točnije, dozvoljeno mu je, pa su španjolski mediji uoči uzvrata pisali kako ih je šeik pustio da bi dodatno mobilizirao momčad na putu do osvajanja Lige prvaka, na što će očigledno još pričekati.
 
CUP iza sebe ima niz žestokih obračuna. Tijekom gostovanja u Caenu 1993. napali su policajca te podigli veliku prašinu u Francuskoj. Također, 2014. su izbodena dva navijača ispred Camp Noua, ali su na kraju preživjeli. 
 
Njima je 2015. godine zabranjen odlazak na Korziku zbog velike mržnje s navijačima Bastije, s kojima su imali niz sukoba. Naravno, tu je najveće rivalstvo s navijačima Marseillea, s kojima odnos premašuje sve nogometne granice. Čak i mnogo više od toga, i s jedne i s druge strane.

 
Tako je prije nekoliko godina otac (42-godišnji navijač Marseillea) izrešetao vlastitog sina od 11 godina samo zato što je nesretni mladić nosio dres PSG-a. Nakon kratke rasprave otac je izvadio pištolj i 28 puta pucao.
 

Pročitajte više