"Prodali bi Kalinića i Rukavinu, a sve bi otišlo u državni proračun"

O AKTUALNIM zbivanjima koja su (opet) potresla Hajdukove prostorije progovorio je i jedan od klupskih Skupštinara koji su (opet) preuzeli poljudsko žezlo. Mirko Klarić tvrdi kako su Hajdukovi ljudi još 2005. godine donijeli definitivnu odluku da su "štetne posljedice stečaja veće od, nazovimo ih tako, eventualnih koristi."

"Tada smo odlučili da ne idemo u stečaj, dokle god to bude moguće. Ne želimo varati naše vjerovnike, svaka naša uprava imala je zadaću rješavati dugove", kazao je Klarić.

Procedura je klasična; vjerovnici se ne mogu naplatiti jer je klub u blokadi, dakle, ne posluje preko vlastitog žiro-računa. Vjerovnici ne mogu blokirati račun jer on ne postoji, kao što iz istog razloga ne mogu zaplijeniti imovinu. Ostaje im da novac eventualno potražuju prijetnjama stečajem, međutim i to pali samo ukoliko klub zaista i ne ode u stečaj. U tom slučaju, prvi bi Hajdukov vjerovnik bio država kojoj splitski klub prema nekim procjenama duguje 230 milijuna kuna. Da bi namirio državu, stečajni upravitelj prodavao bi redom: imovinu (mada se točno ne zna što je Hajdukova imovina), nekretnine, pokretnine i - igrače.

"Da smo otišli u stečaj, transferirali bi Kalinića i Rukavinu, a sva bi lova otišla u državni proračun. Ponavljam, Hajduk ne želi prevariti svoje dužnike. Svjestan sam da ima vjerovnika koji su prije Vukovića, ali mi ne biramo koga ćemo isplatiti prije, o tome odlučuje sud. O Vukovićevom ponašanju imamo svoje mišljenje, ali sudski nalog mora se ispoštivati", dodao je Klarić.

Dinamovci s Croatijom na Vrhovnom sudu

Za anale pravosudnih bizarnosti su slučajevi Igora Cvitanovića, Dražena Ladića i mnogih drugih koji ne mogu naplatiti dugovanja od NK Dinamo, jer im, prema sudskom obrazloženju, zapravo duguje - NK Croatia. Klub koji, dakako, više ne postoji.

Cvitanović se za svojih 780 tisuća eura bori na Vrhovnom sudu (nakon što su mu u kuću upali sudski ovršitelji zbog milijun kuna troškova suđenja), a na višoj će instanci zadovoljštinu uskoro potražiti i Dražen Ladić. Njemu je, naime, prošlog petka stigla prvostupanjska presuda s Općinskog suda u Zagrebu, kojom se odbija tužba prema NK Dinamo, zbog dugovanja od 480 tisuća eura. Nakon što dobije obrazloženje presude, Dinamov rekorder po broju nastupa, žalit će se Vrhovnom sudu. No, optimizam ga je već odavno napustio.

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više